Katarína Knechtová sa spolu s cimbalovou kapelou Hudci z Kyjova a špeciálnym hosťom Anetou Langerovou, predstavila v rámci unikátneho turné Radosť byť s vami včera, 20. apríla, na doskách bratislavskej Novej scény. Počas takmer dvojhodinového programu predviedla nielen bezchybný spev, ale aj vydarené tanečné kúsky.

Pohľad na pódium bol skutočne pestrý. Ľavá strana patrila Hudcom z Kyjova, napravo hrali muzikanti z Katkinej kapely a stred pódia patril, ako inak, hlavnej hviezde večera – Katke Knechtovej. Toto netradičné spojenie hudobníkov privítalo zvedavých divákov obľúbenou piesňou Za tebou, ktorá jemným cimbalovým aranžmánom vtiahla publikum priamo do deja. Podobnú jemnosť si zachovali aj piesne 'Do nekonečna', 'Krajinou', 'Slnečná balada', 'Všetko inak vyzerá' či 'Tieňohra'.

Naopak odvážnejších a veľmi chytľavých prevedení sa dočkali skladby 'Zodiak' a 'Naoko spím'. Druhú spomínanú skladbu Katka uviedla slovami: "Myslím, že nejako takto by nasledujúca pieseň znela niekedy na prelome 17. a 18. storočia, som zvedavá, ako sa vám bude páčiť." Katka si v skladbe nielen z plných pľúc zaspievala ale aj svižne zatancovala.

Jedným z výrazných momentov večera bolo vystúpenie českej speváčky Anety Langerovej, ktorú Katka s nadšením uviedla: "V tejto chvíli mi, dámy a páni, dovoľte, aby som na tomto pódiu privítala môjho milého hosťa, speváčku, ktorá má krásny hlas a ja som strašne rada, že prijala pozvanie, spievať na tomto mojom turné. Takže veľký potlesk pre Anetu Langerovú." Speváčky si spolu zaspievali pieseň Spomaľ. Slovenčina českej speváčke nerobila žiaden problém, práve naopak, skladba znela z jej úst veľmi dobre. Vyvrcholením skladby bol spoločný refrén, v ktorom oba hlasy dokonale splynuli.

Nasledujúce minúty patrilo pódium i publikum samotnej Anete, ktorá zaspievala svoje hity 'Hříšná těla, křídla motýlí', 'Voda živá' a aktuálny singel 'V bezvětří'. Publikum bolo Langerovou nadšené a z pódia ju odprevádzalo výrazným potleskom. Katkin návrat na pódium bol priam triumfálny. Rodená Prešovčanka si totiž zaspievala pravú šarišskú ľudovú pieseň Šalena ja bula, ktorou vdýchla medzi ľudí neskutočnú energiu. No nezaprela v sebe ani rockového ducha, ktorého vložila do nasledujúcich skladieb 'Zvláštny prach', 'V krajine zázrakov' a 'Vo svetle žiariacich hviezd'.

Katka počas večera opustila pódium aj druhýkrát, kedy dostali priestor Hudci z Kyjova, ktorí si zanôtili na obľúbenú tému, a tou je víno. Postarali sa tak o veselú atmosféru. Nezabudnuteľné minúty večera patrili hitu 'Muoj Bože', ktorého vynovené hudobné prevedenie dodávalo skladbe ešte viac na sile a vyvolalo mrazivé pocity. Atmosféru dotvárali aj deti stojace pri pódiu so sviečkami v rukách.

Po takmer dvoch hodinách sa Katka Knechtová s bratislavským publikom rozlúčila so skladbou 'V tichu', po ktorej nasledovalo spontánne standing ovation. Absolútna bodka za večerom však patrila Hudcom z Kyjova, ktorí si spolu s hudobníkmi z Katkinej kapely v zložení Laco Kováč – bicie, Robo Kopina – gitara, Zoli Tóth – klávesy a Viktor Hidvéghy - basgitara , zahrali ľudovú pieseň s príznačným názvom 'Dobrú noc'.

Včerajší večer mal jedinú chybu – sedelo sa. Cimbalový šat skladieb totiž priam vyzýval k tancu, ktorý by ešte vygradoval atmosféru v sále. Okrem toho však bolo na vystúpení všetko – boli tam emócie, bolo tam netradičné spojenie muzikantov, skvelý hosť, no najmä Katkina radosť byť s fanúšikmi. Myslím, že nejeden z nich by si s chuťou zopakoval toto turné aj v nasledujúcich mestách. Bol to výnimočný hudobný zážitok, ktorý by ani po druhý či tretí raz určite nenudil.

V rámci slovenskej časti turné Radosť byť s vami odohrá Knechtová s Hudcami z Kyjova ešte dva koncerty - zajtra (22.4.) v Trenčíne a v piatok (23.4.) v Trnave. Následne sa predstavia na štyroch koncertoch v Českej republike. Záverečným koncertom turné bude 30. apríla vystúpenie v Kyjove, malebnom moravskom mestečku neďaleko slovenských hraníc. Viac informácií o turné a zákulisí jeho príprav nájdete TU.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová