V utorok 27. apríla vystúpili v študentskom klube Elam v rámci koncertného projektu Mladá hudba s Hudba.sk kapely Vetroplach a Moustache. "Našou snahou bolo ponúknuť zaujímavý program, ktorý v prípade spojenia známej kapely Vetroplach a čoraz viac obľúbených Moustache splnil očakávania. Zaujímavý v tomto prípade znamená predovšetkým odlišný od mainstreamu a diktátu médií. Spojenie týchto kapiel fungovalo ako chutne namiešaný koktejl, kde sú jednotlivé zložky ako zábava, umenie a zážitok, zastúpené v tom správnom pomere," zhodnotil pilotný koncert projektu Peter Kotus z Hudba.sk.

Moustache z Dunajskej Stredy predstavili skladby z debutového eponymného EP ako My Boys, Magnet či Separation Song, známe z éteru Rádia_FM, zatiaľ nevydanú pieseň Blue Foam, ktorú kapela naživo prezentovala v televíznej Lampe, ale aj nápadité inštrumentálne vyspelé skladby s prvkami dubu, power popu či jazzu. Precítený a sebavedomý prejav talentovanej speváčky Szabiny a výborne fungujúca chémia medzi mladými hudobníkmi robia z Moustache kapelu, ktorá sa v budúcnosti môže stať jedným z lídrov domácej alternatívnej scény. Navyše má vďaka kvalitnej interpretácii anglických textov šancu osloviť aj v zahraničí.

Širšiemu domácemu publiku sa Moustache predstavia v lete na festivale Bažant Pohoda, ešte predtým ich čaká koncert v prešovskom klube Christiania (15.5.) a začiatkom júna vystúpenie na Forma Feste v Štúrove (5.6.).


Moustache v Elame, 27. 4. 2010, foto: Magdaléna Vinterová

Priaznivcov "britpopu na slovenský spôsob" zabavilo takmer hodinu a pol trvajúcim koncertom bratislavské kvarteto Vetroplach. Skupina, ktorá v roku 2004 vyhrala známu celoslovenskú súťaž kapiel a na konte má stovky odohraných koncertov, roztancovala fanúšikov energickým spojením chytľavých melódií gitary a klávesov so slovenskými popovými textam, ktorých refrény si mnohí zaspievali spolu s frontmanom Jozefom Vrábelom. Playlist kapely tvorili najmä skladby z posledných dvoch albumov Maličkosti (2009) a Unisex (2006), z ktorého odznela napríklad skladba Láka ma svet či hitovka Smej sa!. Kapela, ktorá v máji oslávi osem rokov od svojho založenia, sa s návštevníkmi Elamu rozlúčila niekoľkými prídavkami, po ktorých členovia oboch kapiel vylosovali výhercov hudobných cien.


Vetroplach v Elame 27. 4. 2010, foto: Magdaléna Vinterová

V roku 2010 chystá Hudba.sk aj ďalšie koncerty na podporu mladých slovenských kapiel. "Budeme radi, ak sa nám podarí rozvinúť túto myšlienku a prinesieme ďalšie podobné podujatia pre fanúšikov slovenskej hudby. Podľa toho, ako sa ľudia zabávali a vnímali hudbu, ktorá vo väčšine médií nedostáva priestor, to má zmysel. Typy a postrehy návštevníkov sú pre nás preto veľmi dôležité. Pripravujeme spôsob, ako môžu ľudia priamo ovplyvniť výber kapiel i klubov pre ďalšie akcie tohto druhu," prezradil koordinátor projektu Peter Kotus a dodal: "Akciu Mladá hudba v Elame s Hudba.sk sme poňali ako oslavu dobrej hudby a preto nechýbali ani hudobné darčeky vo forme CD a ďalších cien od našich partnerov, ktoré si viacerí fanúšikovia odniesli domov spolu so zážitkami z koncertov. V tejto aktivite, ktorá bola v závere príjemným bonusom pre návštevníkov koncertu, chceme taktiež pokračovať."


Mladá hudba s Hudba.sk v Elame 27. 4. 2010, foto: Tatiana Bérešová

Ďalšie fotografie z utorkového koncertu skupín Vetroplach a Moustache nájdete na stránke novozaloženej facebookovskej skupiny Mladá hudba s Hudba.sk, kde očakávame aj vaše tipy na zaujímavé slovenské skupiny, ktoré by sa v budúcnosti mohli objaviť na našich koncertoch.

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Moustache, Vetroplach