Anglický spevák, skladateľ a klavirista Elton John vystúpil v utorok 22. júna 2010 v rámci Elton John & The Band Tour 2010 v košickej Steel aréne. V metropole východného Slovenska hudobník odohral 2,5 hodiny trvajúci koncert, ktorý podobne ako jeho predchádzajúce bratislavské vystúpenie spred niekoľkých rokov potvrdil, že táto žijúca legenda a jej hity vonkoncom ešte nepatria do starého železa.

Do dvoch tretín zaplnená Steel Aréna sa jedného z najúspešnejších sólových umelcov v histórii populárnej hudby a jeho sprievodnej skupiny dočkala už krátko po ôsmej hodine večer. Elton sa na pódiu ukázal v modrých okuliaroch, modrej košeli a plášti s trblietajúcou sa postavou pripomínajúcou samotného hudobníka. Inštrumentalistov s Eltonom spájal mimo iného aj vek - ani jeden totiž už nepatril medzi najmladších.

Napríklad bubeník Nigel Olsson hráva s Eltonom Johnom už od roku 1969, teda viac ako 40 rokov, ako v Košiciach spievajúci klavirista nezabudol poznamenať. Šesťdesiatjedenročný Olsson si sympatie prevažne východniarskeho publika získal aj tým, že jednu z blán na jeho bicích nástrojoch zdobil nápis Košice 2010.

Elton John vystúpenie odštartoval dvojkompozíciou 'Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding', ktorá otvára jeho slávny album 'Goodbye Yellow Brick Road' (1973). Po nej nasledoval rýchly kúsok 'Saturday Night's Alright (For Fighting)'. Šesťdesiattriročný Angličan sa potom po prvý raz prihovoril publiku pozdravom "Dobrý večer Košice". Prvú tretinu jeho vystúpenia tvorili väčšinou skladby, ktoré nie sú až tak notoricky známe. Rozhodne to však neplatilo pre pesničky 'Rocket Man a 'I Guess That's Why They Call It the Blues'. Prvý veľký ohlas večera zaznamenala balada 'Sacrifice' z albumu 'Sleeping With The Past' (1989).

Držiteľ piatich cien Grammy sa na divákov po piesňach škeril, ukazoval na nich prstom, kýval im a vychutnával si ich potlesk. Na pódiu pôsobil uvoľneným dojmom, rovnako ako jeho sprievodní hudobníci. Z nich vyčnieval dlhovlasý gitarista Davey Johnstone, ktorý počas koncertu menil jednu gitaru za druhou.


Elton John - 'Sacrifice' (live @ Steel Aréna Košice, 22.06.2010)

V druhej polovici vystúpenia Elton John odohral slávne balady 'Don't Let the Sun Go Down on Me', ktorú v roku 1991 naspieval s Georgeom Michaelom, či 'Sorry Seems to Be The Hardest Word', ktorú po ňom spopularizovala chlapčenská skupina Blue. Nevynechal však ani hit 'Candle in the Wind' venovaný princeznej Diane. So Steel Arénou sa po prvý raz rozlúčil rýchlymi skladbami 'I'm Still Standing' a 'Crocodile Rock'.

Búrlivým potleskom ho však publikum vrátilo na pódium. Prvým prídavkom bola pieseň z animovaného filmu Leví kráľ (1994). Nebol to však oscarový hit 'Can You Feel the Love Tonight', ale druhý singel zo soundtracku k tejto snímke s názvom 'Circle Of Life'. Bodkou za jeho vystúpením bola legendárny balada 'Your Song', ktorou pred 40 rokmi prerazil na hudobnej scéne.


Elton John - 'Don't Let the Sun Go Down on Me' (live @ Steel Aréna Košice, 22.06.2010)


Elton John - 'I'm Still Standing' (live @ Steel Aréna Košice, 22.06.2010)

Elton John, vzrastom drobný človiečik, nosí v sebe nespútaný rockový temperament a je pozoruhodné, v akom nasadení a s akým prehľadom dokáže táto nestarnúca legenda odspievať celý koncert. Elton, akého ho poznáme z médii a "živý" Elton, sú akoby dve odlišné osoby. Soulové a funky-popové rádiové hity naberajú na koncertnom pódiu strhujúci rokenrolový náboj založený na temperamente všetkých hudobníkov a ich precíznej hre. Viaceré skladby majú navyše v živom prevedení skvele prepracované aránžmány, v tomto smere v utorok vynikali najmä 'Rocket Man' s nekonečnými vyhrávkami a 'Take Me To The Pilot' so strhujúcou Eltonovou klavírnou predohrou.

Viacerí diváci (najmä tie staršie ročníky) boli zjavne zaskočení silnými decibelmi, ktoré v závere koncertu pri energ(et)ickom trojlístku 'The Bitch Is Back', 'I'm Still Standing' a 'Crocodile Song' nadobúdali miestami až heavymetalové rozmery. Možno sa v týchto okamihoch mohol zvukár trochu krotiť, keďže občas dochádzalo k pasážam, kedy sa kapela evidentne nepočula. Inak ale páni od mixpultu odviedli dobrú prácu, za čo sa aj im na záver koncertu dostalo klasického Eltonovho ďakovného gesta.

Elton John s kapelou svoj košický koncert síce už dohrali, no silné rockové riffy a precítené soulové melódie v útrobách štadióna stále ešte doznievajú a potvrdzujú, že rokenrol je stále živý a treba s ním počítať.

Fanúšikovia si po koncerte mohli za 20 eur kúpiť balenie s USB kľúčom, ku ktorému dostali číselný kód. Po jeho zadaní na príslušnej webovej stránke si naň už od 23. júna môžu stiahnuť košický koncert vo formáte mp3.

Playlist večera:
01. Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding
02. Saturday Night's Alright (For Fighting)
03. Levon
04. Madman Across the Water
05. Tiny Dancer
06. Philadelphia Freedom
07. Goodbye Yellow Brick Road
08. Daniel
09. Rocket Man
10. I Guess That's Why They Call It the Blues
11. Sacrifice
12. Take Me to the Pilot
13. Something About the Way You Look Tonight
14. Don't Let the Sun Go Down on Me
15. Sorry Seems to Be the Hardest Word
16. Candle in the Wind
17. Sad Songs
18. Bennie and the Jets
19. The Bitch Is Back
20. I'm Still Standing
21. Crocodile Rock

Bonusy:
22. Circle Of Life
23. Your Song

Zloženie kapely: Kim Bullard (klávesy), Bob Birch (basgitara), Davey Johnstone (gitary, John Mahon (perkusie), Nigel Olsson (bicie).




--
Autor: Juraj Cagáň, SITA
Foto, video: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Elton John