Populárny slovenský hudobník Meky Žbirka odštartoval v stredu podvečer v Trnave očakávané turné, na ktorom ho okrem sprievodnej kapely sprevádza aj orchester. Na spoluzakladateľa kapely Modus čakala beznádejne vypredaná Mestská športová hala, čo sľubovalo výborný začiatok turné. To, že publikum vzdá spevákovi a jeho výkonu hold formou standing ovation už po polovici vystúpenia, však čakal len málokto, vrátane samotného Žbirku.

Tvorca desiatok hitov sa na pódium dostal 20 minút po devätnástej hodine večer. Hneď na úvod sa priznal, že bol napätý rovnako ako diváci, ktorí na neho čakali nielen pred pódiom, ale i po bokoch a dokonca aj za pódiom. Nervozitu však na ňom nebolo badať, profesionálne pôsobil pri speve i medzi pesničkami, keď ľuďom rozprával vtipné príhody zo života.

Koncert odštartoval pesničkou Ako obrázok z debutového, tridsať rokov starého albumu Doktor Sen (1980). Len o niečo mladšie boli nasledujúce dve piesne Možno sa ti zdá a Drahá. Žbirka v prvej časti vystúpenia nechal členov orchestra v šatni a vystačil si iba so sprievodnou kapelou, ktorú tvorili českí inštrumentalisti. Spomedzi nich vyzdvihol najmä gitaristu Honzu Ponocného. Spomenul ale aj bývalých spolupracovníkov, či už Mariku Gombitovú, Janka Lehotského a pred skladbou Dr. Jekyll a Mr. Hyde aj Laca Lučeniča.

Po nej nenápadne spomenul, že na koncerte si záujemcovia môžu kúpiť jeho nahrávky. "Nechcem pôsobiť vtieravo, ale ak by si každý z vás kúpil po dva moje albumy, bol by som určite aspoň pol roka na čele hitparády predajnosti," povedal Žbirka. Jeho prvým hosťom v Trnave bola speváčka Magdaléna Šalamounová, s ktorou si zaspieval jednu z novších piesní s názvom Tento Song. Spevák si neskôr na pódium pozval ešte jednu speváčku - vlastnú dcéru Lindu. Tá v hite Co bolí to přebolí nahradila Marthu. Diváci, ktorí čakali na Žbirkove spojenie so 40-členným orchestrom Cappella Istropolitana, sa dočkali po interpretácii piesní 22 dní a Biely kvet.

Rodák z Bratislavy, ktorý už roky žije v Prahe, odpálil druhú časť naozaj vo veľkom štýle a to nesmrteľnou Baladou o poľných vtákoch. Mimoriadne silná bola aj zhudobnená báseň Jesenná láska od trnavského rodáka Miroslava Váleka. Žbirka je hitmakerom v pravom zmysle slova a sám na koncerte poznamenal, že niektoré skladby musí zahrať v skrátenej verzii, aby sa do programu vôbec vošli. Tzv. medley vytvoril so skladieb ako V slepých uličkách, Nechodí alebo Katka. Naopak v plnej dĺžke, navyše s orchestrom, zazneli piesne Zažni, Múr našich lások, Len s ňou a Denisa.

Spevák, ktorý sa na scéne pohybuje už viac ako 30 rokov, sa po poslednej menovanej piesni dočkal prvého standing ovation. Večer však v tej chvíli ešte len začal gradovať. Dirigent Adrián Kokoš hnal orchester neúnavne ďalej, Žbirkove piesne v špeciálne upravených aranžmánoch Martina Hyblera zneli v tej chvíli naživo silnejšie ako kedykoľvek predtým. Milovník tvorby The Beatles si v stredu večer, tak ako aj avizoval, neodpustil jednu pieseň od svojich obľúbencov. Voľba padla na slávnu Hey Jude, ktorá sa tak dočkala ďalšej, tentoraz slovensko-českej premeny.

Ďalšie standing ovation spevák umlčal slovami: "Vždy, keď prídem domov, tak sa ma pýtajú, že ako bolo. Viete čo im poviem? Pridávali sme." Z pozadia vtedy už zneli prvé tóny bájnej Atlantídy, nie toho slávneho mesta Solóna a Platóna, ale na česko-slovenskej scéne rovnako slávnej balady. Na najdlhšie trvajúci potlesk postojačky odpovedal Žbirka poslednou piesňou večera s názvom Mám rád.

Dvojhodinový prierez najpopulárnejších melódií Mekyho Žbirku v orchestrálnej úprave si po Trnave budú môcť už dnes vychutnať jeho fanúšikovia v Púchove. Spevák sa v sprievode Cappella Istropolitana následne ukáže v Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, Košiciach, Poprade, Banskej Bystrici, Trenčíne, Prievidzi a nakoniec 27. októbra v Bratislave.

Setlist úvodného koncertu Mekyho Žbirku v rámci Aupark tour 2010 Miro Žbirka & Symphonic Orchestra v Trnave (6. októbra 2010):

Prvá časť (iba so sprievodnou kapelou):
1. Ako obrázok
2. Možno sa ti zdá
3. Drahá
4. Dr. Jekyll a Mr. Hyde
5. Tento Song (spoločne s Magdalénou Šalamounovou)
6. Tvoj svet je môj
7. 22 dní
8. Biely kvet

Druhá časť (so sprievodnou kapelou i s orchestrom):
9. Balada o pol'ných vtákoch
10. Jesenná láska
11. Zažni
12. Múr našich lások
13. Len s ňou
14. Denisa
15. Medley (V slepých uličkách, Nechodí, Katka, Prvá)
16. Miliónkrát
17. Co bolí to přebolí (spoločne s dcérou Lindou Žbirkovou)
18. Hey Jude (The Beatles cover)
Prvý prídavok:
19. Atlantída
Druhý prídavok:
20. Mám rád

--
Zdroj: SITA
Foto: Miro Hudák (fotografiu pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka turné)

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka