Po šiestich rokoch je tu prvé klubové turné skupiny Inekafe. Pre neutíchajúci záujem fanúšikov sa frontman Vratko spolu s Forusom, Wayom a Dodom rozhodli uskutočniť klubové koncerty so zastávkami v Prahe, Brne, Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. My sme navštívili druhý koncert v Brne v klube Fléda, ktorý sa konal vo štvrtok 13. januára.

Už pred koncertom bolo každému jasné, že vo Fléde bude plno a dusno. Vstupenky boli totiž vypredané dávno pred koncertom. Brány klubu sa otvorili tesne pred ôsmou hodinou večer a jeho priestory sa začali veľmi rýchlo napĺňať.

Skupina si ako predkapelu na tento koncert pozvala českú skupinu NSOS. Tá odštartovala štvrtkový punk-rockový večer presne o ôsmej a postupne dostávala ľudí do varu.

Dĺžka koncertu Inekafe bola odhadovaná na 90 minút. Setlist skladieb pre toto Česko-Slovenské turné je výnimočný - obsahuje úplne nové ale aj staršie skladby, ktoré skupina bežne predtým na koncertoch nehrávala. Skupina samozrejme nezabudla ani na svoje najväčšie hity. Hlavnú hviezdu večera na pódiu privítali búrlivé ovácie a ako prvá odznela pesnička Vitaj!, po ktorej nasledoval známy hit Svätý pokoj. Následne Inekafe privítali fanúšikov a pokračovali v energickom vystúpení so skladbami ako Úspešne zapojení, Kto na to príde? alebo 120 čísel pod zemou.



Koncert prebiehal v rýchlom tempe, pričom skupina často nechávala fanúšikov spolupracovať pri spievaní textov. V druhej polovici odzneli piesne ako 090X, Spomienky na budúcnosť, Kašovité jedlá, Petra či Ružová záhrada. Keď diváci spoznali prvé akordy skladby Ďakujeme Vám, bolo jasné, že sa koncert blíži ku koncu. Vo chvíli, keď klub praskal vo švíkoch a teplota a vlhkosť v sále pripomínala prostredie tropického pralesa, sa skupina pobrala do zákulisia. Nikto z fanúšikov však na odchod ani nepomyslel a očakávanie prídavkov sa nezaobišlo bez skandovania "Inekafe!".

Asi po minúte sa kapela vrátila na pódium, kde ako prídavky odohrala Mojich najlepších 15 rockov a pieseň Starý pán z albumu Je tu niekto? (2000). O úplný záver sa postaral sám frontman s gitarou, bodku za koncertom urobil skladbou Štát. Dalo by sa povedať, že ju fanúšikovia odspievali hlasnejšie ako Vratko, ktorému pomáhalo kvalitné ozvučenie. Kapela sa skalným priaznivcom po koncerte odmenila rozdávaním podpisov a spoločným fotením.

Pred sobotným koncertom v Prahe si Inekafe odskočili domov do Bratislavy, kde mali po prvých troch vypredaných koncertoch prvý "day off". Dnes má kapela taktiež deň voľna, v pondelok a utorok ju čakajú ďalšie dva koncerty vo Fléde a koncom budúceho týždňa štartuje slovenská časť turné dvoma koncertami v Banskej Bystrici (20. a 21. januára). Všetky termíny Inekafe tour 2011 nájdete na stránke turné.

Ešte pred odchodom z Brna Vratko vo štvrtok exkluzívne pre Hudba.sk odpovedal na pár otázok:

Je niekoľko minút po treťom koncerte vašej Česko-Slovenskej šnúry. Aké sú bezprostredné pocity?

Koncert bol výborný, ľudia sa bavili, my sme sa bavili, nič sa nekazilo.

Prečo práve Brno a konkrétne Fléda?

Brno sa nachádza v takej pomyselnej osi veľkých českých a slovenských miest – Praha, Brno, Bratislava, Banská Bystrica a Košice. Má dobrú polohu. Prečo Fléda? Počuli sme na tento klub dobré hodnotenia, tak sme sa nechceli púšťať do niečoho neznámeho, navyše kapacita tohto klubu nám presne vyhovuje. Je to okolo tisícky.

To je hneď moja ďalšia otázka. Vieš koľko ľudí sa na vás prišlo pozrieť?

Áno, je tu niečo vyše 800.

Čo sa týka zloženia publika, myslíš že prevažovali slovenskí, alebo českí fanúšikovia?

Myslím, že je to tak pol na pol.

Prečo ste zvolili taktiku, že v jednom meste odohráte viac koncertov a pár dní po sebe?

Rátali sme s určitým počtom ľudí a ak si si všimol, všetky koncerty sme bez plagátov a väčšej propagácie vypredali.

Je to veľký úspech vypredať koncert bez plagátov...

To určite je, veľmi nás to teší.

Ďakujem Vratko, v mene Hudba.sk prajem veľa úspechov aj naďalej.

Dík, čaute.

--
Text a foto: Tomáš Lacika

Súvisiaci interpreti: Inekafe