"V Čechách bolo super, Bystrica bola úžasná, Košice boli popiči, ale doma je doma," zakričal Vratko na úvod prvého bratislavského koncertu. Ten opäť potvrdil, že Inekafe má stále čo ponúknuť, a to aj novej generácií fanúšikov. 27. január bol preto sviatkom pre prvú várku fanúšikov v Bratislave, kde kapela pripravila päť koncertov počas šiestich dní.

Na úvod štvrtkového večera sa predstavili Rust2Dust a Horská chata, ktoré dostali privilégium byť prvými dvoma predkapelami v rámci série koncertov v MMC. Atmosféru viac ako 90 minút trvajúceho vystúpenia Inekafe možno prirovnať k záberom z DVD Live in Praha (2009), a to aj napriek zdravotným problémom Vratka a Waya spred niekoľkých dní. Ani to však nijako neovplyvnilo dianie na pódiu či pod ním počas úvodných skladieb Vitaj!, Svätý pokoj, Mýtna a Európsky raj.

Na svoju minulosť si pritom zaspomínal aj sám Vratko, ktorý ešte v roku 1983 na rovnakom mieste – vo vtedajšom kine Dukla – skladal pioniersky sľub. Radšej než slovám však venoval priestor ďalším skladbám ako 120 čísel /pod zemou/ a Takto nám to stačí z albumu Bez udania dôvodu (2003), úplným novinkám Figúrka a Veľkou palicou 4 či Vianoce a Čumil z rovnomenného albumu z roku 1999. Povinnou jazdou boli aj známe hity Ráno a Spomienky na budúcnosť spoločne s piesňami Kašovité jedlá a Petra.


Inekafe - Kašovité jedlá (Bratislava, MMC, 27.1.2011)

Energia, ktorú Vratko, Wayo, Dodo a Forus vložili do posledných prídavkov (kompletný setlist nájdete vo fotogalérii) pritom nijako nenaznačovala, že ich čaká ďalších šesť koncertov. Prvý z nich odohrali už v piatok, v rámci Inekafe Tour 2011 tak momentálne zostávajú ešte tri koncerty v MMC, pričom prvé dva z nich sú už dávnejšie vypredané. Na posledný bratislavský koncert - v utorok 1. februára, je ešte k dispozícii niekoľko posledných vstupeniek. Záverečné koncerty odohrá Inekafe v Banskej Bystrici (8.2.) a v Brne (9.2.), kde kapela pre chorobu preložila pôvodné januárové termíny. Do banskobystrickej ECC sú stále v predaji posledné vstupenky, koncert vo Fléde je vypredaný.



Pre ďalšie zaujímavosti o turné a pripravovanom novom albume Inekafe si pozrite videorozhovor s Vratkom.

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Inekafe