V sobotu 29. januára sa brány bratislavského Subclubu otvorili pre všetkých priaznivcov miestnych kapiel Noisecut a Billy Barman. Mladé kapely na akcii s názvom Indie Hits Live ukázali, že aj keď ich hudba nie je práve žánrovo identická, spoločným menovateľom sú fanúšikovia hladní po dobrej muzike.

Večer s podtitulom Indie Hits Live odštartovali prví menovaní krátko po desiatej hodine s razantným úvodom piesne Eye of the Tiger od amerických Survivor, po ktorej nasledovali skladby zo všetkých troch albumov Noisecut. Najviac však kapela zaplnila playlist piesňami z poslednej nahrávky BLIIIZKO (2008) ako napríklad Svitá, Elefant alebo V snehu, ktorú podľa slov speváčky Bet-Maj Sepja hrávajú na koncertoch iba zriedka.

Subclub je ako bývalý protiatómový kryt miestom, kde stiesnenosť priestoru a hlasnej hudby môžu robiť problémy, čo priznala aj samotná speváčka: "Podľa mňa je toto miesto nepriateľom dobrého zvuku, ale myslím, že dnes sme to celkom zvládli, aj keď je to z tohto hľadiska náročné. Už to tak však neberiem, pretože sme tu odohrali viacero koncertov a dnes sme mali výborného zvukára. Okrem toho máme zopár technických vymožeností a tie nám tiež výrazne pomáhajú."

Kapela počas večera zahrala aj najnovší singel Mariena, na ktorom spolupracovala s Jánom Boleslavom Kladivom. Fanúšikovia pod pódiom prejavili nadšenie hneď, ako začuli prvé tóny. "Keď sme pred dvoma rokmi vyhrali cenu Rádia_FM za album roka, kde sme sa stretli s J. B. Kladivom, vzniklo medzi nami určité puto, a potom sme sa spojili a spravili Marienu. Prebrali sme od neho túto skladbu, ktorá vznikla už v roku 1994 a sme dosť prekvapení, že sa to ľuďom páči. Najhoršie je keď vravia, že je to naša najlepšia pesnička a my musíme povedať, že ona nie je naša. Je však veľmi pekná a text je priam magický."

Noisecut zahrali okrem Marieny aj ďalšiu skladbu, ktorá by sa mala objaviť na pripravovanom novom albume. Má názov December a tvrdia, že do konca roka bude celá nahrávka vonku. Hoci mnohé skladby tohto elektropopového kvarteta znejú naživo omnoho rockovejšie než na albumoch, za indie kapelu sa nepovažujú. "Boli sme pobavení, keď sme sa dostali pod hlavičku Indie Hits, ale berieme to tak, že tieto koncerty tu prebiehajú tradične a v podstate nám to nevadí. Naše publikum vie, čo hráme, takže sme to veľmi neriešili."



Napokon, neriešili to ani ľudia stojaci pod pódiom do poslednej sekundy prídavku Po zotmení. Po nej sa scéna až do neskorej polnoci pripravovala pre kapelu Billy Barman, ktorá sa na pódium musela predrať cez nedočkavý dav ľudí. Počiatočné problémy so zvukom, ktoré kapela mala, sa vyriešili v priebehu prvých dvoch-troch pesničiek. Barmani predstavili drvivú väčšinu osvedčených hitov, ktoré sa nachádzajú na nedávno vydanej doske Noční jazdci a publikum sa teda dostalo do varu nielen pri notoricky známych hitoch ako Introvert, Stano či Cigánska (tú Jozef Vrábel okomentoval slovami: "Teraz dáme tú, v ktorej topíme malého chlapca", čím narážal na nedávno uverejnený videoklip k danej skladbe), ale aj pri singli Na laze oremovom a Orbit. Albumový hosť z posledne menovanej piesne - Tomáš Hafner - sa vraj niekde flákal, tak si chlapci museli vystačiť sami a počas piesne nezaznelo žiadne "drtíme ľudí v autách", čo skladbu výrazne ochudobnilo.

Atmosféru však tento fakt ani trochu neovplyvnil, pretože desiatky skákajúcich ľudí sa bavili a nechali unášať na vlnách tak trochu indie a tak trochu rokenrolu aj pri kontroverznom Máriovi Kollárovi . "Musím povedať, že je to tu fakt pop*či..." zaznelo z úst Jozefa, ktorého Juraj doplnil údivom nad vyberaným slovníkom svojho večne slušného spoluhráča. Po necelej hodine Billy Barman už len unavene ohlásili prídavok z provizórnej šatne a zazneli Tri vŕby a Všetko je výborné, počas ktorej sa, bohužiaľ, už veľa ľudí zberalo na odchod. Záver tohto večera, ktorý by sme s nadnesením mohli pomenovať aj "electro vs. rock", napokon predsa len zhodnotiť pozitívne. Subclub dokázal vyčarovať počúvateľný a zrozumiteľný zvuk a kapely sa predviedli vo svojej obvykle nadpriemernej forme. A kto chcel, ten sa mohol po uvedených koncertoch zabávať až do skorých ranných hodín pri DJovi Ian The Indian.

--
Text a foto: Michaela Žureková

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Noisecut