"24. november – Inekafe a nový album Právo na šťastie. Želám čo najviac fanúšikov a fanúšičiek, som rád, že som sa tam mohol nejakým spôsobom zúčastniť a pomôcť. Bolo to dlhé nahrávanie, ale zažili sme si kopec srandy." Týmito slovami pokrstil šiesty štúdiový album kapely Inekafe producent Marek Rakovický vo výške 6400 metrov nad morom presne nad Vysokými Tatrami.

Deň D sa však pre 72 fanúšikov najúspešnejšej slovenskej punkrockovej kapely začal omnoho skôr. Už o 12:00 sa na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave začali objavovať prvé skupinky ľudí s tričkami, náramkami, príveskami i plagátmi Inekafe netrpezlivo hľadiac na odletovú tabuľu s číslom letu AXE700. S nápadom pokrstiť novú nahrávku vo vzduchu prišiel frontman kapely, a 24. novembra zároveň pilot lietadla typu Boeing 737-300, Vratko Rohoň.

"Myslím, že niečo podobné na svete ešte nikto nerobil. Viem, že Bruce Dickinson z Iron Maiden mal let s fanúšikmi, ale to bolo tak všetko. Veľa ľudí mi písalo, že by sa so mnou chcelo odviezť a o to viac, keď som začal lietať na veľkom Boeingu. Rozhodli sme sa to preto spojiť a uviesť náš nový album do života v plnej paráde."

Po úvodnom check-ine, bezpečnostnej kontrole, spoločnej fotke a nástupe do lietadla započal plne obsadený Boeing svoju trasu Bratislava – Nitra – Sliač – Poprad – Sliač – Nitra – Bratislava. Krstu sa ujal producent Marek Rakovický z kapely Lavagance, ktorý spoločne s kapelou strávil 11 mesiacov nahrávaním nového albumu. Samotný slávnostný akt však prebiehal v stiesnených podmienkach na trojici sedadiel pri núdzovom východe, kvôli čomu ho väčšina prítomných fanúšikov nevidela a nepočula.

"Sedeli sme v zadnej časti lietadla a jediné, čo sme videli, bola kopa novinárov. Keby niekto nezakričal, že sa už krstí, ani by sme to nepostrehli," uviedol v rozhovore pre Hudba.sk jeden z fanúšikov. "Na druhú stranu to bol skvelý zážitok. Teraz môžem povedať, že môj prvý let v živote pilotoval spevák mojej najobľúbenejšej kapely," dodal. Podobné reakcie zazneli z úst niekoľkých zúčastnených, hoci ani jeden z nich neskrýval nadšenie. Riešením problému s neprehľadnosťou mohol podľa nich byť prenosný mikrofón, vďaka ktorému by bolo Vratka aj krstného otca Marek Rakovického počuť v celom lietadle.

Tento drobný nedostatok však Vratko plne vynahradil všetkým zúčastneným na afterparty, kde sa ochotne fotil a rozprával s každým, kto mal záujem. Krst albumu Právo na šťastie tak prebehol na slovenské i európske pomery unikátnym spôsobom. V rozhovore pre Hudba.sk Vratko zdôraznil, že najbližšie sa s fanúšikmi stretnú už 16. decembra v Brezne a 17. decembra v Olomouci. Nasledovať bude jarné turné Právo na šťastie Tour 2012, po ktorom by sa mala kapela na pódia vrátiť až v roku 2015 pri príležitosti osláv 20 rokov od svojho vzniku.

Viac fotografií s fanúšikmi nájdete v galérii na našom Facebooku.

--
Text a video: Miroslav Meňhert
Foto: Marianna Mihálkinová

Súvisiaci interpreti: Inekafe