V piatok vystúpia na Nu Jazz Dayz_FM aj akustickí The Hi-Fly Orchestra, inšpirovaní jazzovou atmosférou 60-tych rokov. Prečo uprednostňujú živé hranie a analógové pásy pred digitálom sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Ako máme čítať názov vášho albumu Samboogaloo? Čo to je?

Prvotnou myšlienkou bolo vytvoriť názov, ktorý by dokázal spojiť všetky štýly, ktoré sa na albume objavujú, uchoval si atmosféru 60-tych rokov a znel dosť old school-ovo aby zapadol do štýlu Blue Note records. Zároveň sme nechceli niečo presne do bodky okopírovať. Keďže mám pozitívny vzťah k Brazílii a myslím si, že je z nás aj cítiť vplyv Latinskej Ameriky, tak som použil slovo samba. Hľadal som niečo vhodné k nemu, až som sa dostal k slovu bugaloo. Tak vzniklo samboogalooo.

Je celkom zaujímavé, že odmietate sample a nemáte ani DJ-a.

Všetci sme vyštudovaní jazzoví hudobníci a trúfli sme si urobiť hudbu, ktorá by dokázala existovať bez samplov, či DJ-a a napriek tomu znela tak, ako nejaký kvalitný materiál pre DJ-a do klubu. Chceme ukázať ľuďom, že dobrá diskotéka sa môže strhnúť aj pri jazzovej hudbe. Nechceme pracovať s elektronikou, my sme naozajstná jazzová kapela.

Zakladáte si na zvuku 60-tych rokov a aj albumy vraj nahrávate pomerne netradične.

Ak v dnešnej dobe nahrávate jazzový album, každý hudobník je v oddelenej miestnosti. Máte kabínku pre bicie a v samostatnej kabínke hrá tiež gitarista, klavirista, ale aj dychová sekcia. Keď sa niekto pomýli, len to zostriháte a ide sa ďalej. To ale nie je naša cesta. Zámerne sme si vybrali ťažšiu cestu a chceli sme to všetko nahrať live. Presne tak, ako to fungovalo v 60-tych rokoch, keď ešte neexistovala tak kvalitná technológia. Pre zachovanie tejto atmosféry sme sa rozhodli nahrávať na starý dobrý analógový pásový rekordér, žiaden digitál. Všetko vznikalo naraz v jednej miestnosti a potom sme sa už len rozhodovali, ktorú verziu na album vyberieme.

http://www.thehiflyorchestra.de
http://www.myspace.com/thehiflyorchestra

Zdroj: NJD