Už tento týždeň vám T-Mobile prináša 'electronic beats' live special, na ktorom 8. februára v bratislavskej Inchebe vystúpia kapely Underworld a Modeselektor. Práve s britskou dvojicou Underworld vám prinášame rozhovor. Na otázky organizátorov 'electronic beats' odpovedal Karl Hyde.

Vydali ste nový album, môžete priblížiť jeho nahrávanie? Ako ste spokojní s výsledkom?

Výsledok je presne taký, aký sme si na začiatku predstavovali. Album drží pokope, nie sú to len skladby nahrané jedna za druhou, album je kompaktný a rozpráva pekný príbeh. Môžete ho počúvať ako filmový soundtrack. Ja som spokojný.

Je zaujímavé, že spomínate práve soundtrack. Veľa ľudí sa k Underworldu dostalo vďaka filmu Trainspotting a ten sa už navždy bude spájať s vašou skladbou Born Slippy. Pre iné filmy ste ale vytvorili celú hudbu, nielen spolupracovali.

To je pravda, práve sme dokončili hudbu pre dva filmy. Pre Breaking and Entering a Sunshine sme zložili kompletnú hudbu. To bol pre nás absolútne pozitívny zážitok. Radi by sme robili viacero takýchto vecí. Dokonca plánujeme nejaké reklamy, myslím, že je to vcelku prirodzené. Okrem Trainspottingu sa naša hudba objavila napríklad vo filmoch The Beach, Vanilla Sky alebo The Saint. Teraz sa síce chceme koncentrovať na album Oblivion With Bells, ale tipujem, že v priebehu dvoch rokov sa k filmom vrátime.

Hovoríte o koncertoch, čo teda uvidíme na ‘electronic beats‘?

Šťastných džentlmenov, ktorí si užívajú improvizáciu. Na koncertoch veľa džemujeme, takže každý jeden je tak trochu iný. Nemáme žiadne predpripravené skladby ani program, ktorý by sme museli dodržiavať, zakaždým je to doslova živá šou. Takto to je väčšia zábava: pre nás i pre publikum. Ale ak sa pýtate na skladby, zahráme niečo z Oblivion With Bells i nejaké staršie skladby.

Na tanečnej scéne sa pohybujete naozaj dlho. Je vôbec možné nachádzať nejaké nové zdroje hudobnej inšpirácie?

Samozrejme že je. Stále sa deje toľko zaujímavých vecí. Sme v styku s mladými umelcami a podporujeme progresívnu hudbu. To je úžasná inšpirácia: ak si dostatočne otvorený novým myšlienkam, môžu ťa ovplyvniť i ľudia o generáciu mladší. Len sa to treba naučiť. Napríklad sú scény ako tá nemecká, kde sa práve dejú naozaj zaujímavé veci: labely ako Cocoon, Kompakt a tak. Toto všetko nás ovplyvňuje.

Ako ste sa teda zmenili od vašich hudobných začiatkov?

No, mením sa už 27 rokov. Poviem skôr, v čom sme sa nezmenili: stále robíme hudbu tak, ako chceme a spolupracujeme s ľuďmi, s ktorými nás to baví. V porovnaní však s dobou, keď sme začínali, môžeme využívať viac komunikačných nástrojov, ktoré nás spájajú s našim publikom: naša stránka, myspace, rádiá, televízne šou, albumy či živé koncerty. Ďakujeme za tieto možnosti, preto sa ani po toľkých rokoch necítime ako vtáky uväznené v klietke. Ani sa nenudíme.

Napriek tomu, nie ste trochu unavení po skoro tridsiatich rokoch na klubovej scéne?

Už nevládzeme toľko sa zabávať. Musíme trochu počúvať naše telá. Treba byť opatrný, veľa spať, pravidelne jesť a tak nejako sa celkovo o seba starať.

Bratislavský koncert kapely Underworld sa odohrá pod hlavičkou 'electronic beats'. 'electronic beats' je koncept vytvorený spoločnosťou T-Mobile, ktorý spája hudbu a životný štýl. Je postavený na inteligentne strávenom čase, ktorý priaznivcov značky inšpiruje a zabáva. 'electronic beats' buduje komunitu otvorených a tolerantných ľudí s dobrým vkusom, ktorí sa radi podelia so svojimi radosťami.