Od roku 1990 sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje formácia, ktorá sa snaží verejnosti priblížiť u nás stále populárnejší štýl "A capella". Unikátne aranžmá najväčších hitov či vlastných skladieb je charakteristické i pre Close Harmony Friends, ktorých sme pre vás vyspovedali. Na otázky odpovedal František Vlasák.

A capella nie je v našich končinách veľmi známa, mohli by ste tento štýl našim čitateľom bližšie priblížiť?

A cappella je úžasný fenomén, pretože je to výlučne spev bez použitia akýchkoľvek hudobných nástrojov. Je to modifikácia klasického zborového spevu, kde okrem zloženia - soprán, alt, tenor, bass - sú zastúpené vokálne perkusie (bicie). Súčasná A cappella hudba ekvilibristicky žongluje s hlasmi, pričom nechýba imitácia rozličných hudobných nástrojov. Preto radi vravíme, že je to najčistejšie hudobné umenie, pretože celú hudbu vyludzujete vlastným telom a nepoužívate žiadne pomôcky v podobe nástrojov.

Vaša formácia funguje už dlhých 18 rokov, akými zmenami ste počas tejto dlhej cesty prešli?

Za tých veľa rokov spievalo v C.H.F. veľa spevákov - ja som napočítal cca 29. Každá zmena je dôsledkom buď zmenenej životnej situácie, profesijnými povinnosťami, počtom detí, alebo aj jednoduchou "únavou materiálu". Keď si uvedomíte, že ročne máme v priemere 80 skúšok, odspievame cca 50 vystúpení a obvykle raz-dvakrát vycestujeme na zahraničný zájazd, tak je to veľké penzum času. Bez podpory našich blízkych v rodinách by sme to mnohí nezvládli. Pokiaľ sa jedná o aktuálne "omladené" zloženie - je snáď to najlepšie v histórii telesa a má blahodarný vplyv aj na tých najstarších členov.

Nedávno ste rozšírili svoje počty o nových členov – z akých osobností pozostáva momentálne vaša zostava?

Je zaujímavé sledovať, že na javisku sú medzi členmi aj 23-ročné vekové temer už generačné rozdiely, ktoré však navzájom vôbec nepociťujeme. "Novici" Viktor (bývalý beatlesák), Radko (člen vokálnej folkovej skupiny Sklo) a aj Milan sú už s nami rok a pol, krátko po ich príchode sme vyrazili na turné po Západnej Austrálii a ihneď zapadli do partie. Nedávno pribudol Karol – výborný rytmik, náš nový perkusionista. Sú to všetko mimoriadne talentovaní speváci a príjemné povahy, čo je rovnako dôležité ako bezchybný spev. Starších členov predstavovať netreba, lebo už sme notoricky spätí so skupinou. Zoznam členov nájdete na www.chf.sk.

Je možné povedať, že z pomedzi vás vyčnievajú silné individuality, alebo ťaháte všetci za jeden povraz celý čas?

A cappella skupina vyžaduje silné individuality, pretože v repertoári je veľa sólových partov alebo aspoň sólových častí. O to ťažšie sa tieto individuality menežujú... (smiech) Sme však stále veselá a kompaktná skupina ľudí, takže náš Close Harmony Friends strieborný mikrobus dostal prezývku PKO ("Pojazdný Klub Optimistov"). Nielen na javisku, ale aj v súkromí máme veľmi pekné vzťahy - vrátane partnerov a detí jednotlivých spevákov.

V týchto dňoch prebieha vaše turné po Slovensku, ktoré mestá pri tejto príležitosti navštívite?

Šurany, Dom Matice Slovenskej
18-05-2008 o 18:00 h.

Šurany, Dom Matice Slovenskej
19-05-2008 už od 09:00 ráno výchovné koncerty

Zvolen, Dom Železničiarov
24-05-2008, od 19:00 h.

Zlaté Moravce, Dom Kultúry
25-05-2008 o 18:30 h.

Revúca, Festival Carpe Diem
12-06-2008 o 19:00 h.

Liptovský Hrádok, Kultúrny Dom
13-06-2008 o 17:00 h.

Pukanec, ev. kostol
05-07-2008 od 18:00 h.

Sereď, Mestské Múzeum – Nádvorie
18-07-2008 od 19:30 h.

Viac na www.chf.sk

Je toto turné predzvesťou ďalšieho pripravovaného albumu?

Áno, je predzvesťou pripravovaného albumu s pracovným názvom "A Cappella Menu" (už sa vlastne mixuje v Prahe). Poslucháči na ňom nájdu pestrý jedálny lístok pripravený v našej kuchyni od chutného predjedla, až po neodolateľné dezerty... (smiech) Okrem toho bežia postprodukčné práce na prvom slovenskom A capella DVD, ktoré sme natočili v koprodukcii s Lux Communication v novembri 2007 v UPC na internátoch Mlynskej Doliny v Bratislave.

Pred nejakou dobou ste absolvovali turné so špeciálnym hosťom z Ameriky – formáciou Flying Pickets. Chceli by ste si niečo podobného zopakovať?

Práve v týchto dňoch vylaďujeme program spoločnej šnúry koncertov s vynikajúcim kanadským mužským kvartetom "Cadence" z Toronta (viď. www.cadence-unplugged.com). Koncerty sú predbežne naplánované vždy na 19:00 h. nasledovne:

09/11/ Nitra, Divadlo Andreja Bagara
10/11/ Bratislava, miesto zatiaľ neurčené
11/11/ Košice, Slovan koncertná sála
12/11/ Spišská Nová Ves, Reduta

Na akom najexotickejšom mieste ste spievali?

Snáď to bola Tokijská Nemocnica, kde bol náš koncert vo vstupnej hale prenášaný do izieb ku všetkým pacientom.

Ktorá z piesní, ktorú ste nacvičovali bola zatiaľ najväčším "orieškom"?

Bolo ich za tú dobu určite veľa - ale najťažšie je vždy tá, ktorú práve "nahadzujeme".

Máte obľúbeného interpreta, ktorého piesne radi spievate, či záleží od konkrétnej skladby?

Všetci máme nesmierne radi Stinga a jeho piesne pre jeho melodiku.

Akým spôsobom vylúdite zvuky, ktoré sú tak typické pre A capellu (perkusie a pod.)? Ako pri tom využívate svoje telo, prípadne máte na to špeciálnu techniku?

Je to ústami a nevyužívame ďalšie časti tela - neviem, ktoré by sa hodili... (smiech) Máme dlhodobý tréning, aby to znelo vierohodne.

Keby ste mali zostaviť Top 10 vašich piesní, ktoré by sa tam dostali?

Fields of Gold - Sting/arr. Branislav Kostka
Lemon Tree - Hinkel, Freudenhalter/arr. Mário Fančovič
Tears in Heaven - Eric Clapton/arr. Gabika Šimková
Barber of Seville – ouverture - Gioachino Rossini/arr. D. Runswick
Čardáš - Vittorio Monti/arr. Mário Fančovič
Ech, ešto raz - ruská ľud./text Z. Laurinc/arr. Mário Fančovič
Ebony and Ivory - P. McCartney, S. Wonder/arr. B. Kostka
Swing Low, Sweet Chariot - spiritual/A cappella - rearr. Mário Fančovič
Sakkijarven Polkka - trad. From Finland/arr. Jonathan Rathbone
This little light of mine - arr. Chris McGlothlin

Akou filozofiou sa pri tvorení riadite?

Mať zo spevu a koncertov radosť, podať čo najlepší výkon aj v nahrávacom štúdiu, aj na javisku, aby si poslucháči pri našej hudbe oddýchli.

K akým zvieratám by sa dali prirovnať jednotliví členovia Close Harmony Friends?

Smiech... Pokiaľ sa dozvieme, ako sa zaradili chalani z Desmodu alebo páni z Moyzesového kvarteta, tak budem mať aspoň vodítko...

Máte ambíciu pracovať na hudbe "full-time" alebo vám vyhovuje momentálny stav?

Hudba nás baví a my ňou bavíme zasa iných, čo považujem za krásne poslanie, ale Slovensko je veľmi malý trh, a tým, že A cappella nie je "mainstream", by sme nedokázali uživiť seba, ani svojich blízkych. Koncertovaním v zahraničí, odkiaľ je o nás záujem, by sa to podstatne zlepšilo, ale zasa by trpeli naše rodiny...

Aký je váš názor na slovenskú hudobnú scénu v ohľade žánru populárnej hudby a aký v ohľade A capella scény?

Slovenská scéna a výber na nej je veľmi úzky a trh zasa malý. To znamená, že zo strany poslucháčstva nie sú veľmi vysoké nároky na protagonistov, teda nielen interpretov, ale aj producentov. Ak môžeme hovoriť o hudobnom priemysle, tak ten na našom malom Slovensku je "ľahkým priemyslom". Ťažký hudobný priemysel - tie doslova oceliarne na muziku fungujú v USA a v Anglicku - u nás to tak nikdy nebude.

Pokiaľ sa jedná o A cappella scénu, tak tá vlastne u nás nejestvuje. Začne jestvovať, keď sa budú pravidelne organizovať A cappella festivaly, na ktorých bude účinkovať aspoň 5 prvotriednych domácich skupín - potom budeme môcť hovoriť o existujúcej A cappella scéne.

Spievate si aj pri ceste autom, doma, či pod sprchou?

Vždy a všade, keď mám na to chuť a náladu - čo je pomerne často.

Rozvíjali ste svoj hudobný talent aj ako deti, prípadne ste tým "liezli" rodičom na nervy, alebo vás plne podporovali?

Všetci členovia skupiny majú základné hudobné vzdelanie ZUŠ a viacerí aj konzervatórium alebo VŠMU. Čiže začalo to v detstve a rodičia nás v tom podporovali. Ja mám prekrásne zážitky s mojimi rodičmi, keď počas posedení s ich priateľmi mamička hrala na klavíri a otecko spieval svojim slnečným tenorom operetné árie. Vtedy som sedel v kúte na kresle a kyvkal nožičkami - možno aj toto ma ovplyvnilo

Množstvo hollywoodských hviezd má poistenú svoju tvár, ruky či iné časti tela – nemáte záujem poistiť si hlasivky?

Obávam sa že takýto poistný produkt v ponuke slovenských poisťovní nejestvuje a ... I am not Madonna! (smiech) Veľa koncertov sme odspievali aj v chorobe, takže my naše hlasy zvlášť nehýčkame, lebo by si na to zvykli, a potom by sa stali pánom situácie. To je ako v manželstve, ak je vzťah dostatočne utužený rôznymi poryvmi, vydrží oveľa viac...

Na pódiu vyzeráte veľmi seriózne, čo robíte v súkromí, keď relaxujete a akým spôsobom si najradšej "vyhodíte z kopýtka"?

V súkromí je veľmi málo času, bohužiaľ aj na relax. Najviac času venujeme svojim rodinám a deťom a je jedno, kde to je. V CHF je najkrajší relax po koncerte, keď opadne stres a rozprávame si vtipy alebo príbehy. Ak sme na šnúre, tak sa dá výborne zasmiať a relaxovať aj počas jazdy v našom mikrobuse. Teda, všetci okrem vodiča...

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Chf.sk