Druhým hudobníkom, s ktorým sme sa porozprávali o nedávno ukončenom turné kapiel Shellwoy a Ears (+ špeciálny hosť Čisté tvary) je frontman skupiny Ears, Filip Orátor.

Na jeseň ste absolvovali prvú časť turné k albumu Inokraj, teraz na jar ste si ho predĺžili koncertmi po celom Slovensku za asistencie kapiel Shellwoy a Čisté tvary. Ako by si porovnal tieto dve koncertné fázy?

Na samostatnom tour sme hrali dlhý program, ktorý mal rôzne fázy a vyvrcholenia. Teraz sme vsadili na dynamickú dramaturgiu a myslím, že to prospelo celku. Každý jarný koncert bol dlhý, keďže hrali tri kapely. Boli to dve celkom odlišné turné v krátkom časovom slede. Z oboch máme veľmi dobré pocity. Ďakujeme všetkým, čo pri tom boli s nami.

Ktoré koncerty v rámci Shellwoy&Ears FM tour 2008 považuješ za výnimočné?

Skvelý bol koncert v Martine a koncovka na západnom Slovensku - Bratislava, Trenčín a Trnava. V Trnave nám všetkým bolo smutno, že sa to už končí. Spoznali sme výborných ľudí. Prajeme Shellwoy-u a Čistým tvarom veľa radosti a úspechov.

O Ears v minulosti prevládal názor, že ste najmä štúdiová kapela, ktorá naživo hráva len zriedka. Je to ilúzia alebo je v tom aj kúsok pravdy?

Niekomu sa Ears mohol takto javiť. My pracujeme vcelku normálne a to tak, že najprv robíme album a potom koncertujeme. Poslednú dosku Inokraj sme pripravovali skoro štyri roky, počas ktorých sme prakticky pred ľuďmi nehrali. V tom čase sme boli naozaj štúdiová kapela. Dnes sme kapela, ktorá znova veľa koncertuje. Na jeseň budeme opäť v štúdiu nahrávať štvrtý album, koncerty však tentokrát nechceme úplne zastaviť. Potom príde znova turné atď.

Váš koncertný zvuk je prepracovaný a zároveň bol aj album Inokraj nominovaný na Aurela za najlepší zvukový záznam. Kto/čo všetko je za tým?

Je to asi naším prístupom. Dáme si záležať na detailoch. Okrem toho robíme so zvukármi, s ktorými nám to dobre funguje.

Skladba Bližší bola pred časom nasadená ako singel do rádií, no nepodarilo sa Vám k nej dokončiť klip a podľa informácii z Vašej webstránky dokončený ani nebude. Bolo toto dôvodom, prečo sa Bližší neobjavila v koncertnom playliste?

Na tomto turné sme hrali veci, ktoré boli postavené na gitarách a mali čo najväčší drajv. Bližší je odlišný typ skladby. Je jemná a vyžaduje si veľkú pozornosť a znalosť publika. Jednoducho nabúravala dramaturgiu, ktorá teraz fungovala. Jarné turné Inokraj bolo intímnejšie a tam sme ju aj hrali. Je to jedna z našich najlepších piesní a určite ju ešte niekedy budeme na koncertoch hrávať.

Pripravujete štvrtý album, sa akými ambíciami?

Chceme dať von ucelený album, ktorý by bol zatiaľ vrcholom našej tvorby.

www.ears.sk
www.myspace.com/earssk

Text a foto: Juraj Cagáň