Košická rocková formácia Dilemma je na východnom Slovensku už pomerne dobre známa a neskrýva svoje ambície preraziť aj mimo našich hraníc. Kapela čoskoro oficiálne vydá nový album 'Bordell Europe', ktorý však už teraz ponúka svojim fanúšikom voľne na stiahnutie na svojej webstránke (čítaj viac). Pri tejto príležitosti sme vyspovedali frontmana kapely Jána Spišáka.

Vieš nám priblížiť vznik a históriu kapely?

Skupina Dilemma vznikla veľmi dávno, ešte na strednej škole v roku 1995. Traja zo zakladajúcich členov v nej hrali až do roku 2007, kedy nastali viaceré zmeny v sfére hudobnej i personálnej. Spolu nás v Dilemme za tie roky hralo viac ako 20, medzi inými dnes famózny bubeník Dano Šoltis (Vertigo Quintet), gitarista Tomáš Čižmárik, bubeník Johan a mnohí ďalší vynikajúci muzikanti z Košíc, hrajúcich skutočne rôznorodú hudbu od jazzu až po metal.

To sa odrazilo aj na hudbe Dilemmy, kde sa to miestami poriadne miesilo. Takým prehľadom tejto živej zmesi je náš prvý album Posledný Debut, z roku 2007, na ktorom sa objavili skladby asi zo všetkých významnejších období skupiny. Aj preto je tak rôznorodý a pestrý. Počas tých rokov predtým sme tvrdo pracovali, prekonávali prekážky každého druhu, ktoré väčšina kapiel neprekoná a vzdá to. S vervou sme sa púšťali do koncertovania za mizerných podmienok, chceli sme zbierať skúsenosti a zážitky.

Zúčastnili sme sa aj niekoľkých súťaží: v prvých rokoch sme sa nikdy nedostali ďalej ako do základného kola. V roku 2005 sme však vyhrali súťaž, na ktorej sa zúčastnilo asi 400 skupín a organizoval to Slovenský rozhlas. Žiaľ, veľa ľudí o tejto súťaži nevedelo. Následne sme vyhrali obdobnú súťaž mladých kapiel aj v Čechách, kde sa zúčastnilo 180 českých skupín a dve slovenské. To nám otvorilo dvere na české festivaly a presvedčilo o tom, že sa oplatí vydržať a tvrdo na sebe pracovať.

Podľa informácií z Vašej stránky ste už odohrali pozoruhodných 130 koncertov vrátane troch turné v Čechách, Nemecku a Belgicku. Aký je ohlas na Vaše koncerty u nás a aký vonku?

Je to veľmi individuálne. Veľa záleží od toho, či sa trafíš na vlnu ľudí, ktorí sú práve v hľadisku na festivale či v klube. Každopádne v zahraničí si nás všímajú viac. Tuzemskí poslucháči mi pripadajú, ako keby potrebovali mať nadiktované médiami, ktorá kapela je dobrá, čo sa oplatí počúvať. Myslím, že u nás je ešte stále veľa účastníkov, ale málo poslucháčov.

Každopádne veľa závisí aj od nás, v akom sme rozpoložení, či sa cítime dobre a podľa toho potom aj vystupujeme. A tých faktorov dobrého koncertu je tak veľa, že sa to jednoducho nedá generalizovať. Aj doma aj v zahraničí sme absolvovali nezabudnuteľné koncerty. V dobrom i zlom.

Aký je recept na to, aby slovenská kapela koncertovala v zahraničí?

Nebáť sa hrať hudbu podľa seba a kontaktovať ľudí na zahraničných scénach. Ak skupina prispôsobí svoju produkciu domácemu vkusu, vonku to nemusí fungovať. Ale mnoho vecí sa deje na základe náhodných stretnutí a vzájomných sympatií. My sme hrali vonku sami aj s inými skupinami, ale takisto sme sem pozývali belgické a české skupiny a postarali sa o nich. Je potrebné vedieť aj niečo ponúknuť, nie len sa dožadovať.

Ako hodnotíš možnosti koncertovania na Slovensku, či už berieme do úvahy hudobné kluby alebo letné festivaly?

Festivalov je momentálne neúrekom. Myslím, že len tých hudobných je v lete na Slovensku viac ako 70. Ak sa však lepšie pozrieme na obsadenie, väčšinou je rovnaké. Väčšinou ešte chýba akési zameranie, tvár samotného eventu. S klubmi je to tiež každým rokom lepšie, som rád, že sa to profesionalizuje. Každý aktívny muzikant so mnou však bude súhlasiť, keď poviem, že rezervy sú ešte obrovské. Stačí, keď sa pozrieme do Čiech. Tamojšia klubová scéna funguje na úplne inej úrovni a aj vďaka tomu tam môžu profesionálne fungovať skupiny, ktoré majú od mainstreamu skutočne ďaleko. Dokonca sa už dá hovoriť o klubových hviezdach.

Len nedávno ste prostredníctvom Vašej webstránky sprístupnili na voľné stiahnutie album Bordell Europe. Kde sa album nahrával a kto všetko stojí za jeho vznikom?

Za vznikom stojí aktuálna zostava Dilemmy. Nahrávali sme ho v októbri 2007, teda len pol roka po vydaní prvého albumu. Bolo to tým, že Posledný debut bol naozaj posledným debutom viacerých našich členov. Po následnom turné v zahraničí aj doma bolo jasné, že ak sa chce skupina dostať ďalej, musí sa toho zmeniť naozaj veľa. Výsledkom bolo, že sme zostali dvaja, spolu s bubeníkom Kamilom Sinicynom. K nám sa pridal Adam Podhorský na basgitare a Peter Malinovský na gitare.

Hneď po prvej skúške bolo jasné, že chceme spolu hrať a že nás to naozaj baví. Veľmi rýchlo vznikali aj ďalšie pesničky a za 3 mesiace sme odohrali asi 15 vystúpení. Chceli sme nahrávať naživo s čo najväčšou chuťou a v októbri sme celý album nahrali za 2 predĺžené víkendy v štúdiu Karlowaves u Vrabca v Bratislave. Následne to strihal Randy v Prešove, mix a master dokončil Roman Šoltýs v Košiciach.

Celé sa to natiahlo na pol roka kvôli obsadenosti štúdií, ale materiálu to vôbec neublížilo, skôr naopak. Nahrávali sme všetko naraz do pásu, následne sa dohrávali niektoré gitary a spevy. Ako hosť si na albume vo viacerých skladbách zahral na svojej novej Fodere basgitarista Martin Gašpar. Ten hral aj na prvom albume, ktorý aj produkoval. Nový album Bordell Europe som už produkoval sám.

Akú cítite prvotnú odozvu na novú dosku?

Všetci, ktorým sa zatiaľ album dostal do rúk a mali čas si niečo vypočuť (teraz mám na mysli hlavne muzikantov a ľudí z branže), boli veľmi príjemne prekvapení. Viacerí hovoria, že je tu konečne niečo nové, niečo, čo neznie ako slovenská kapela. Páči sa im priamočiarosť a ťah na bránu, dokonca bol jedným z nich označený ako jeden z najlepších rockových albumov na Slovensku vôbec. To nás veľmi teší, a dúfam, že to takto budú cítiť aj naši fanúšikovia.

Považujem Vás za ctižiadostivú kapelu. Kam siahajú Vaše ambície?

Stále vlastne ideme za jediným cieľom. Hrať stále lepšiu hudbu a hrať ju stále lepšie. Všetko ostatné je druhotné, i keď miestami nepostrádateľné. Bez hudby by totiž nič z toho neexistovalo. Chceme pokračovať a rozvíjať našu koncertnú aktivitu smerom von, ale zároveň si upevňovať aj pozíciu doma. Vidieť radosť ľudí, ktorí naše piesne už poznajú a spievajú si s nami na koncertoch, alebo presvedčiť koncertom ľudí, ktorí nás ešte nepočuli - to sú základné entity spokojnosti v našej kapele.

Dilemma: Ján Spišák(spev, gitara, čelo), Peter Malinovský (sólová gitara), Adam Podhorský (basa), Kamil Sinicyn (bicie)

Diskografia:
2004 – Samota (maxisingel)
2005 - Hra (singel s Katkou Knechtovou)
2007 – Last debut / Posledný debut (Tibidabo Records)
2008 – Bordell Europe – oficiálne vyjde na jeseň 2008

Ďalšie informácie i spomínaný album 'Bordell Europe' na stiahnutie nájdete na oficiálnej stránke kapely www.dilemma.sk.

Text: Juraj Cagáň
Foto: Dilemma.sk