Nezabudnuteľná rusovlasá klaviristka Alison Sudol sa v celosvetovom merítku preslávila najmä hitom Almost Lover. Aká je v súkromí a čo je jej najväčšou vášňou? To všetko a ešte viac v exkluzívnom rozhovore pre portál Hudba.sk.

Známou si sa stala vďaka piesni "Almost Lover" – bola inšpirovaná osobnou skúsenosťou?

Almost Lover je o mne a pochádza z dôb, keď som mala jeden krásny vzťah, ktorý bol náhle ukončený. I preto je pieseň taká, aká je - či už v ohľade smútku alebo celkovej melanchólie.

"Skoro-milenec" – veľmi atypická a zaujímavá voľba slov. Ako ťa napadla?

Nerozmýšľala som nad nimi – proste mi to raz prišlo na um. Zdalo sa to byť slovné spojenie, ktoré najlepšie vyjadrovalo moje vtedajšie pocity.

Svetlo sveta uzreli viaceré verzie videoklipu – je niektorý z nich tvoj osobný favorit?

Mám radšej Brothers Nee verziu, keďže pri jej vzniku som sa skvelo zabavila. Perfektne zachytáva atmosféru piesne, ale i mňa ako osobu. V podstate je to celé o nás troch pobehujúcich po Los Angeles s videokamerou, bez perfektného make-upu a špeciálneho stylingu – som naň vyslovene hrdá! (smiech)

Akým spôsobom začala tvoja kariéra?

Začala od prvého momentu, keď som objavila spev. V hudbe som našla slobodu a guráž, ktorú som predtým nikdy nepocítila – to som mala jedenásť. O pár rokov neskôr ma doma navštívil riaditeľ Virgin Records – vypočul si pár piesní v garáži (tam bola skúšobňa) a o pár dní na mňa čakala nahrávacia zmluva. Šialené... (smiech)

Plány do budúcna?

V týchto dňoch pracujeme na druhom albume, ktorého sa už neviem dočkať. Na trhu by sa mal objaviť behom budúceho roka, teda aspoň v to dúfame. Okrem toho nás fanúšikovia budú môcť vidieť na jesennom turné po Európe a určite sa je na čo tešiť!

Sama tvrdíš, že od ranného detstva si inšpirovaná Ellou Fitzgerald, Arethou Franklin a ďalšími – ktorí hudobníci ťa inšpirujú teraz a aký je tvoj názor na undergroundovú hudbu v podaní The Velvet Underground, Sonic Youth či alternative a art rock Lou Reeda?

Som veľký fanúšik Coldplay, Death Cab for Cutie, Belle and Sebastian, Kings of Convenience, Bright Eyes, Ray Lamontagne, Sigur Ros, Dustin O’Halloran, Radiohead, Camera Obscura a množstva ďalších indie kapiel. Lou Reed v rámci The Velvet Underground, ale aj samostatne, je fantastický – plný života a farieb, no pritom taký konkrétny a symbolický. Mimo toho milujem hudbu, ktorá dokázala prestáť niekoľko rokov a stále mi má čo povedať, ako napríklad The Zombies, The Kinks, Simon and Garfunkel, Bob Dylan, Kraftwerk…

Knihy sú jednou z tvojich vášní – aký žáner čítaš najradšej? Existuje nejaký konkrétny aspekt, ktorý ťa na nich fascinuje?

Najradšej mám britskú literatúru 19. storočia – Viktoriánska éra je skvostom sama o sebe. Dobrá kniha by mala mať chytľavú zápletku, prepracované postavy a samozrejme štipku humoru, ktorá tomu všetkému nasadí korunu. Nemám rada depresívne tituly, keďže všetko čo čítam, sa istým spôsobom premieta do môjho každodenného života, a tak si dávam dosť pozor na výber diela.

Okrem iného si si vyskúšala krátku hereckú kariéru v seriály CSI: New York – dokážeš porovnať herectvo a skladanie piesní?

CSI bolo pre mňa skvelou príležitosťou ponúknutou na poslednú chvíľu – pôvodne angažované dievča sa nedostavilo a ja som nastúpila na jej miesto. Zážitok to bol jednoznačne zaujímavý a určite by som neodmietla obdobnému návrhu, keď aj malému.
Herectvo a hudba sú podľa mňa dve veľmi odlišné veci – pri hraní vo filme som niekým iným a pri hraní na klavír sa zasa snažím načiahnuť čo možno najhlbšie do môjho vnútra.

Na pódiu sa zdáš byť veľmi temperamentnou osobou – je tomu tak i v tvojom osobnom živote?

To je pravda – často som náladová, melancholická a raz na ľudí vrčím, inokedy sa zase smejem a mám chuť každého obíjmať. Všetko to závisí na konkrétnom dni a konkrétnom momente.

Čo pre teba znamená hudba?

Hudba je mojou vášňou, mojou obscesiou, mojim najlepším priateľom, mojou láskou a vecou, bez ktorej by som nedokázala existovať.

Nejaká vtipná historka s fanúšikmi?

Raz dávno bola v éteri otázka, ktorá pojednávala o mojej najobľúbenejšej detskej knižke (mimochodom je to titul "Gnomes" od Riena Poortvlieta). Nejaký čas potom som dostala svojho prvého gnóma od fanúšika z Detroitu. Pomenovala som ho Mr. Higgins a každý večer mal svoje čestné miesto na klavíri. Od toho momentu ich dostávam neustále – je to trochu šialené, ale ja ich milujem – každý má svoj príbeh.

Na Slovensku si dobre známa – plánuješ tu odohrať koncert?

Ak by bol záujem zo strany fanúšikov, tak nevidím problém - Slovensko vyzerá byť prekrásnou krajinou.

Hovorí sa, že ryšaví ľudia sú istým spôsobom špeciálni. Myslíš si, že je to iba mýtus?

Určite nie! My SME výnimoční! (smiech)

"The poet's eye, in a fine frenzy rolling, Doth glance from heaven to earth, from earth to heaven" – iné obľúbené citáty od Shakespeara?

Let me not to the marriage of true minds
Admit impediments. Love is not love
Which alters when it alteration finds,
Or bends with the remover to remove:

O no! it is an ever-fixed mark
That looks on tempests and is never shaken;
It is the star to every wand'ring bark,
Whose worth's unknown, although his height be taken.

Love's not Time's fool, though rosy lips and cheeks
Within his bending sickle's compass come;
Love alters not with his brief hours and weeks,
But bears it out even to the edge of doom:

If this be error and upon me proved,
I never writ, nor no man ever loved.

William Shakespeare

Môžeš nám opísať obyčajný deň Alison Sudol?

Zobudiť sa, spraviť si raňajky, niečo málo si zahrať na klavíri, ísť do štúdia a do noci pracovať na hudbe, dať si malý beh po zotmení a ukončiť to všetko večerou s dobrým priateľom v miestnej reštaurácií - jednoduché dni sú proste najlepšie.

Aká je tvoja najobľúbenejšia krajina vo svete, respektíve ktorú by si rada navštívila? Koľko toho vieš o Slovensku?

To je temer nemožné vybrať – vo svete je toľko krásnych miest, ale môžem s čistým svedomím povedať, že Európa mi prirástla k srdcu. Preferujem skôr menšie mestečká a vidiek, najmä kvôli architektúre a pokľudnej atmosfére, no vždy som chcela navštíviť Japonsko a Island.
O Slovensku toho veľa neviem (geografia nebola môj obľúbený predmet), ale vaša príroda vyzerá čarokrásne – niekedy si asi spravím menší výlet. + smiech +

Čo ti najviac chýba, keď si v zahraničí?

Bežná rutina – nakupovanie, moja posteľ, rodina, kamaráti a môj pes, ktorý mi chýba asi najviac. Byť na cestách je naozaj skvelé, ale aj trochu ťažké, keďže ste tak ďaleko od domova.

Tvoje rozhovory v médiách sa zdajú byť v niečom iné – čím to podľa teba je?

Ďakujem! Nie som si istá, čím to je, no je pekné byť iným – trochu osamelé, ale pekné…

Najobľúbenejší kus v šatníku?

Moje biele kožené topánky v štýle 70. rokov – vždy úžasne ozvláštnia každý kostým!

Zmenila by si si meno?

Už sa raz stalo, no hneď na to som si ho zmenila späť na pôvodné. Som rada sama sebou, aj napriek tomu, že všetci neustále vyslovujú moje priezvisko nesprávne.

Si front"manom" kapely, avšak čo ostatní členovia?

Stephen LeBlanc hrá so mnou na klávesoch už cez tri roky a je jedným slovom úžasný. Jesse Siebenberg je taktiež veľmi talentovaný hudobník, ktorý skvelo dopĺňa kapelu a vďaka jeho schopnosti hrať na bubny a gitaru vystačí za dvoch.

Daroval ti už niekto pieseň ako darček?

Nikto koho by som poznala osobne, ale raz som dostala text od môjho fanúšika, ktorý ma naozaj potešil – vždy som chcela byť obdarovaná naozaj dlhou piesňou…

Viem, že je na to možno skoro, ale plánuješ si v dohľadnej dobe založiť rodinu?

Ach – jedného dňa určite. Ale momentálne je mojim jediným dieťaťom hudba.

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Afinefrenzy.com

Súvisiaci interpreti: A Fine Frenzy