Väčšina DJov-púšťačov sa uspokojí s tým, že vie zrovnať dve skladby, niektorým dokonca ku "sláve na lokálnej diskotéke" úplne stačí vlastniť tie najhorúcejšie hity. Bratislavský DJ Inso k nim však rozhodne nepatrí. Začal ako drum&bassový DJ, no hrať iba jeden štýl ho rýchlo omrzelo. Dnes je DJom, ktorý dokáže prekvapiť neobvyklými kombináciami rôznych žánrov a pre ktorého sa gramofóny stali hudobným nástrojom.

Ahoj Inso, ako sa darí? Koľko hodín si včera skrečoval?

Ahoj, včera sme trénovali so Shutcoom a Biomatom na nejakej tej spoločnej rutine, mohlo to byť cca. 6 hodín.

To máš tak každý deň? Čo na to frajerka?

Sú týždne, keď sa na gramofóny namotám, potom je to 6-8 hodín denne. Podarilo sa nám vybaviť priestor, kde to môžeme celé rozložiť a dať si ľubovoľnú hlasitosť. Potom sú aj dni, kedy gramofón nevytiahnem z krabice. Frajerka je tolerantná a chápe to.

V poslednom čase nejak nechodíš na žúrky... už ťa to nebaví alebo ti prestalo chutiť pivo?

Hej, tiež som si to všimol. Asi je to tým, že mám málo času, tak sa ho snažím prerozdeliť medzi gramofóny, kamarátov a priateľku a na akcie mi ho potom zostane minimum, takže selektujem a chodím hlavne na kvalitné akcie s dobrým line-upom, nie len hocikde sa bohapusto opíjať. Napríklad na micro.wilsonic určite prídem.

A čo 300 Hrmených? Už si ani nepamätám, kedy ste naposledy spolu niekde hrali... Čo je s vami? Fungujete ešte?

Jasné, fungujeme, len momentálne je to tak trochu na "štúdiovej báze". Ja sa s Matúšom (B-complex; pozn. autora) dosť pravidelne stretávam a nahrávame sety a vymýšlame nové veci. Čo sa týka našich akcií, tak poviem za seba, že som viac DJ ako promotér a celé to organizovanie akcií mi už liezlo krkom, tak sme si dali pauzu. Ale určite chcem v Hromozvodoch pokračovať, takže keď budeme mať niečo zaujímavé a bude vôľa do toho ísť, tak zase niečo spravíme.

Máte ako crew nejaké konkrétne plány na najbližšie obdobie? Kedy bude web?

Aký plán? Myslíš niečo ako preraziť do Deky 10? Zatiaľ sú to len krátkodobé veci ako dokončiť tracky, ponahrávať sety, máme rozrobené nejaké remixy Hany Hegerovej, ktoré by sme radi dokončili, ale to sa nedá siliť. Fakt netuším, kedy bude web, pracuje sa na ňom už pol roka a mal byť hotový v auguste...

Čo sa stalo so Sahib Ovsenom? Odišiel zo scény?

Sahib Ovsen malo byť moje alterego pre DJa, čo hrá len hip-hop a skrečuje, a Inso mal byť ten čo púšťa drum&bass. Bolo to vymyslené hlavne kvôli tomu, aby ľudia vedeli, čo majú na akcii čakať. Sahiba som chcel použiť, už keď som hral na micro.wilsonicu v roku 2006, ale Tibor Holoda mi povedal, že je to hlúposť, že sa rozpolím a potom nebudem vedieť ani kto som. Tak som si nechal len Insa a hrávam všetko, od Nirvany po Aphex Twina, a takto ma to momentálne najviac baví. Sahib zostáva v zatiaľ v zálohe.

Tento rok si nehral veľa, ale zahral si si napríklad na Pohode. Ako si sa tam dostal a ako na to hranie spomínaš? Mal si veľkú trému?

Nehral som veľa, ale vychytal som veľké akcie ako napr. Artattack Freestyle Battle alebo Pohodu. Aj keď je pravda, že po AFB tam zostalo z 3000 ľudí asi 20, z čoho som bol dosť smutný. Ale to isté sa stalo aj keď tam hral Netik (3x DMC World Champion, pozn. autora). Ale aj tak som rád, že si ma všimli aj hip-hopoví promotéri.

Na Pohodu ma zavolal Gabo (Gabanna). Hral som ako posledný o 6 ráno a nebol tam battlový mixpult, takže som nemohol dať žiaden freestyle, ale aspoň som popúšťal Tylera Strauba a nejake nové B-complexove veci. Mávam trocha trému pred každým hraním a keď som videl to veľké pódium, chcel som ísť domov. Bola to pre mňa hlavne veľká skúsenosť... Samozrejme som veľmi rád, že som tam hral.

Stihol si si tam pozrieť aj nejaké zaujímavé koncerty?

Prišli sme v sobotu o 11 v noci, takže som toho moc nestihol, ale najdlhšie som vydržal na Hiromi. Videl som ju prvýkrát a bolo to druhé najlepšie za tento rok po Kentarovi.

Ako vlastne momentálne vyzerá tvoje hranie? Na Pohode si hral drum&bass, na Artattack Freestyle Battle hip-hop... Čo hráš, keď môžeš hrať, čo chceš? Čo by si v žiadnom prípade nehral?

Ja mám jeden problém - keď mi hrá viac ako pol hodinu jeden štýl hudby, tak ma to prestane baviť. Preto sa momentálne snažím hrať pestro, zahrať dosku, ktorú nikto nečaká, spojiť žánre, ktoré k sebe "nepatria". Momentálne si viem predstaviť, že by som zahral napr. aj techno... ale prevláda hip-hop a breaky, lebo do toho sa mi najlepšie skrečuje.

Čo hovoríš na dubstep? Nevadí ti, že budeš hrať na jednej žúrke so skoro dubstepovými DJmi (Monkey Steak)?

Snažím sa moc neškatuľkovať a verím, že v každom štýle sú kvalitné tracky, aj v dubstepe. Mne je jedno s kým hrám, budem púšťať svoje dosky, dávať svoje skreče, prezentovať svoje nápady. Išiel by som hrať aj na country festival, keby ma tam chceli. Od Monkey Steak som počul set a bolo to veľmi dobré, čiže sa naopak teším.

Čo je podľa teba charakteristika dobrého DJa? Je dôležitejšia technika alebo výber trackov? Hráš pre ľudí, aby sa bavili, alebo to berieš tak, že im hlavne chceš predviesť svoj vlastný "pohľad na vec"?

Toto sa asi nedá tak ľahko špecifikovať, keď ideš na battle, tak je samozrejme najdôležitejšia technika, ale hráš len 6 minút alebo menej. Set ma väčšinou hodinu a viac, čiže je treba aj dobre vybrať skladby. Pre mňa je dobrý DJ ten, čo hrá pestro, mení žánre, mixuje hlavne tracky, ktoré harmonicky sedia, poprípade pridá nejaké skreče alebo juggling. Ja sa vždy snažím hrať hlavne to, čo sa páči mne, a potom tajne dúfam, že sa to bude páčiť aj ľuďom. Nikdy som si nekúpil dosku len pre to, že ju zahral nejaký populárny DJ alebo ju hrali na MTV. Možno takto riskujem, že to nebude mať úspech, ale aspoň ponúkam dačo iné ako ostatní.

Máš nejakých obľúbených DJov? Sú takí aj na Slovensku?

Samozrejme. Môj najobľúbenejší DJ na Slovensku je Junior. Veľmi šikovní sú aj Biomat a Shutcoo, z drum&bassových DJov som vždy uznával Larryho + a Lixxa. Zo zahraničných je to hlavne Moneyshot a Parker, Kid Koala, Dj Woody, Kentaro, atď. A samozrejme chalani z 300 Hrmených.

Vraj si si nedávno obstaral príslušenstvo na digitálny DJing? Prečo si sa tak rozhodol? Si s tým spokojný?

Hej, kúpili sme si s x2um-om NI Tracktor scratch, Rozhodol som sa tak preto, lebo neviem hrávať CD-čka a je kopa dobrých veci, ktoré su vonku len na CD alebo iba digitálne. Samozrejme, keď je vonku vinyl, tak kúpim vinyl.

Na novembrovom Dubtrape to bude o neobvyklých kombináciách zvukov a mixov. Čo chystáš ty? Budú aj nejaké zaujímavé bootlegy?

Pripravili sme si niečo spoločné so Shutcoom, aj keď nebolo veľa času. Bootlegy určite budú, budú skreče, bude juggling, bude dubstep, hip-hop, breaky. Hranie na 4 gramofónoch, záleží aj koľko budeme mať času.

Takmer by som zabudol... Nevadí ti, že sme ťa bookli v ten istý večer, kedy v BA koncertuje Pendulum? Nechcel si na nich ísť? Alebo na Hiromi?

Ak to nevadí Pendulum, tak pohoda. Fu, Hiromi som ani nevedel, že bude... nejak to nesledujem...

Myslíš, že niekto príde aj na Dubtrap, keď sú v meste takéto koncerty? Skús zadeliť nejakú upútavku, prečo by mali dojsť do Subclubu.

Raz, dva, tri, Subclub je dobrý! Upútavky, to je moje!

Séria banálnych otázok na záver: Aké knihy čítaš? Čo by si robil, keby si mal milión? Keby si nebol človek, aké zviera by si bol?

Čítam php a mysql - Vytváříme dynamické webové stránky. Keby som mal melón, nemusel by som takéto čítať. Keby som bol zviera, bol by som scratchok.

Otázky: Patrik Marflák
Foto: Tomáš Prokopčák