Maličkosti tých, ktorých už omrzeli jednofarebné šarkany sa pred nedávnom dostali na pulty obchodov. Vďaka unisexovému zameraniu tohto jedinečného diela sú si istí, že im budete rozumieť, a práve preto sa nám líder kapely Vetroplach, Jozef Vrábel, zveril s tým, čo ho najviac trápi.

Aktuálne ste na turné k vydaniu 'Maličkostí' s Hudbou z Marsu, prečo práve toto spojenie?

Niektorí ľudia to vnímajú ako kuriozitu, iní ako vynikajúci nápad. Pre mňa je to absolútne prirodzené spojenie, keďže s chalanmi sa už poznáme strašne dlho, hrali sme spolu na viacerých akciách a ono to z toho po čase vyplynulo.

Myslím, že to celé vniklo tak, že sme sa stretli na pár klubových koncertoch – potom nás pozvali do Trnavy na nejaké výročie, čo oslavovali a bolo to. Poznáme sa už roky a zdalo sa nám veľmi príjemné ísť s nimi na turné, keďže sú zárukou jedinečnej zábavy. Hudba z Marsu je kapela, ktorá oslovuje ľudí predovšetkým naživo, a to bol vlastne aj jeden z dôvodov, prečo to celé vzniklo. Na ich koncerty sa ľudia chodia primárne zabaviť a zatancovať si, a práve v tomto sme si vlastne veľmi podobní - radšej hráme do tanca ako na počúvanie.

Povedal si, že vás pozvali oni, takže sa jedná o turné Hudby z Marsu s Vetroplachom ako hosťom?

My sme Štofa a ostatných vlastne presvedčili, aby zorganizovali šnúru a zobrali nás so sebou. Oni mali na pláne len pár koncertíkov, ktoré sa zmenili na jesenné turné. V podstate sa to len nejako logicky pospájalo po súvislostiach a náš spoločný projekt bol na svete.

Aktuálnou koncertnou módou sú spoločné verzie skladieb. Nehrozí?

To je ďalšia z informácií, ktoré by som len veľmi nerád nejako špecifikoval – poviem iba toľko, že všetko je možné. Počas turné, čo sme mali s Tomášom Slobodom, sme niekedy vybehli na pódium a začali spoločne jamovať. Ešte teraz si spomínam na desiatky minút trvajúce sessiony, kedy sme hrali všetko možné od Beatles, Rolling Stones a ďalších. Stať sa to môže aj teraz, ale nechcem sľubovať niečo, čo potom nebude...

Na stránke hovoríte o novom webe, tričkách, odznakoch – čo ten klip?

Momentálne si režisér vyberá skladbu na spracovanie. Celé sme to tak trochu nechali na Jožkovi Kohárym, ktorý robil niekoľko klipov pre Tomáša Slobodu a Sounds Like This. Oslovili sme ho a on súhlasil, takže sa už tešíme na výsledok. Ja osobne by som chcel tých klipov spraviť viac, keďže milujem obrazové stvárnenie hudby. Tie piesne si to jednak zaslúžia a niekedy mám pocit, že ľudia si ľahšie vybudujú vzťah k danej skladbe aj vďaka tomu vizuálu. Dokonca sa dá s pomerne veľkou istotou povedať, že niektoré pesničky sa možno práve vďaka videoklipom stali hitmi. Na druhú stranu je mi jasné, že niečo podobné je u nás na Slovensku temer nemožné.

'Maličkostí' sa producentsky ujal Marek Rakovický, takže nový album – nový producent?

Presne tak, aj keď Marekova práca bola o dosť odlišná. Vyplýva to z toho, akým spôsobom komunikuje s kapelou, čo je z pochopiteľných dôvodov diametrálne odlišné, než tomu bolo u Tomáša Slobodu. Nechcem to hodnotiť nejako kvalitatívne, že to bolo lepšie alebo horšie – jednoducho to bolo iné. Obidva prístupy majú svoje výhody a nevýhody, no pritom oba boli príjemné.

O producentovi zo zahraničia ste zatiaľ nerozmýšľali?

V prvom rade neviem, či by sme to vôbec boli schopní zaplatiť, keďže nie sme kapelou, ktorá by mala nejaké strašné príjmy. Druhou vecou je, že si neviem predstaviť, ako by som s producentom zo zahraničia nahrával slovenské skladby – či by ten človek vedel čo chceme, o čom spievame a čo vlastne chceme ľuďom povedať. Určite by to bolo zaujímavé, v tomto by som ale skôr preferoval niekoho z Čiech. Stále nás však brzdí tá otázka peňazí...

Po vydaní 'Unisexu' sa objavila vlna kritiky na producentský zásah – nemáš obavy, že to príde znova?

Neverím tomu... Respektíve, nemám z toho nejaké veľké mindráky. Lavagance z toho albumu určite počuť nie je, i keď je pravda, že ten Marekov rukopis je tam zjavný. Musím ale povedať, že sa nám všetkým páči, ako je to urobené. Sú to naše piesne a naše melódie, takže v podstate ide o Vetroplach, akurát s iným zvukom.

Prvá skúška Vetroplachu bola v marci 2002, minulý rok sa ale objavili reči o jeho zániku...

Toto ukáže len čas – dnes nikto nedokáže s istotou povedať, že či 'Maličkosti' boli našim posledným albumom alebo nie. Tieto reči možno vznikli práve preto, že sa platňa rodila dosť ťažko, respektíve dlho. Pôvodne sme chceli nahrávať ešte pred rokom, keďže minimálne polovica z materiálu, ktorý tam je, bola už hotová. Nakoniec to ale dopadlo tak, že sme sa nejako nedohodli a ja som skončil na rok v Anglicku. Či bude nejaký ďalší album, povedať neviem. Presvedčený o tom na sto percent nie som, ale na druhej strane by som to chcel. Celý ten proces človeka značne vyčerpá a už sme všetci v takom veku, kedy prehodnocujeme a ktovie, čo bude. Možno to dopadne tak, že už o nejaký ten rok budeme doma meniť plienky. (smiech)

Na dôvažok hrávaš v Billym Barmanovi, považuješ to za svoj side alebo main project?

Zo začiatku som to bral iba ako takú bokovku, ale teraz to nabralo trochu väčšie rozmery. Úprimne povedané, väčšie než som vôbec čakal. Kapela vyzerá dobre, dariť sa nám darí, rozbehnutí sme, dokonca aj stabilná základňa fanúšikov sa už vytvorila – takže uvidíme. Onedlho by sme chceli vydať ďalšie EP-čko a je dosť možné, že to bude jedného dňa môj main project, no zatiaľ tomu nechávam taký otvorený koniec...

Z úplne prvého dema Vetroplachu sa predalo 8 kusov, vieš aj komu?

Absolútne netuším. Predávali sme to na jednom koncerte v Stoke, kde sme vlastne tie skladby aj po prvýkrát predstavili. Ktovie či to CD ešte vôbec funguje, bolo to napálene na klasickom PC a predsa len – šesť rokov je šesť rokov. Keď sa mám priznať, tie nahrávky sú podľa mňa lepšie, než verzie, ktoré sme napokon na prvý album dali. Tie demáče boli jednoducho super a vlastne aj vďaka nim sme vyhrali tú...súťaž. (smiech)

Keď už sme pri tej nemenovanej súťaži, na ktorú sa ťa každý pýta. Myslíš, že si to ešte niekto z fanúšikov pamätá, alebo sa jedná len o nekonečnú pamäť médií?

Dobre vystihnuté. Už tomu je niekoľko rokov, čo som o tom počul z úst niektorého z "radových" poslucháčov. Podľa mňa na to už širšia verejnosť zabudla, takže by som to skôr kategorizoval ako tému trápiacu iba novinárov...

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: Vetroplach.sk

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Hudba z Marsu, Lavagance, Vetroplach