Kvety Nikotínu je formácia v zložení Ondrej Bagin (spev,gitara), Peter Soós (klávesy) a Gabriel Szalai (bicie), pôsobiaca už viac než dvanásť rokov a dá sa o nej povedať, že znamená nie len protipól voči mainstreamu, ale zároveň vyčnieva svojou jedinečnosťou aj na poli slovenskej alternatívy.

Kapela prednedávnom koncertovala na východe republiky – 27. novembra 2009 v košickej Tabačke a o deň na to v prešovskej Christianii.

Po spoločnom košickom koncerte s kapelou Kolowrat vznikol tento rozhovor, prostredníctvom ktorého nám Ondrej Bagin poskytol malý pohľad do zákulisia komárňanskej kapely.

V piatok ste sa v košickej Tabačke ocitli na spoločnom pódiu s Kolowratom, s kapelou, ktorá je od vás ďaleko geograficky, no blízko obsahom. Ako spomínate na tento večer?

Teraz sme boli na Východe iba tretí krát a vždy sme sa tam cítili veľmi uvoľnene. Pre mňa je to zasľúbený kraj, celkovo na nás pôsobí kľudnejšie ako Západné Slovensko a to platí aj o koncertoch a miestach, kde sme zatiaľ koncertovali. Hlavne musím povedať, že u nás v Komárne nie je žiadne také miesto ako Tabačka, ani ako Christiania v Prešove či dokonca Holičstvo vo Svidníku. No a v kombinácii s Kolowratom – vedel by som si predstaviť aj dvadsať takýchto koncertov.


Ktoré kapely na Slovensku či v blízkom okolí považujete za spriaznené duše?

Možno to vyznie účelovo, ale ako priatelia si rozumieme iba s Kolowratom. Keď sme sa prvýkrát stretli s Rasťom a Zuzanou, nechceli sme veriť, že sú ešte ľudia, s ktorými sa môžeme úprimne a bez zábran porozprávať. K hudbe pristupujeme podľa mňa podobne, aj keď nakoniec inak znie. Ostatné slovenské kapely sú podľa mňa povrchné a plytké alebo iným spôsobom zablokované, či už sa jedná o mainstream alebo alternatívu.

Čo všetko sa udialo, kým sa personálne zloženie Kvetov nikotínu vyprofilovalo do zostavy Bagin-Soós-Szalai?

To je veru dlhá história, hralo s nami dosť veľa ľudí, s ktorými sme dodnes priatelia, ale takto v trojici fungujeme už šesť rokov a je to tá najlepšia zostava čo do počtu členov, aj názorov na hudbu a jej výrazové prostriedky. V podstate nemáme žiadne konflikty a pritom sa stretávame veľmi, veľmi často. Momentálne zvažujeme prizvanie basgitaristu na práce s novým albumom, ale akosi zisťujeme, že v trojici nám to ide najlepšie.



Peter Soós hrá na klávesoch tak klávesové, ako aj basové linky, čo je pre bigbítovú kapelu trošku netradičné. Bol to zámer alebo to vzniklo ako z núdze cnosť?



Kapely častokrát nemajú radi otázku o hudobných vplyvoch, keďže ich spravidla býva nespočetné množstvo. Pri pohľade na pesničky, ktoré sú vlastne Tvojimi zhudobnenými básňami, sa ale natíska otázka, či sa necítiš byť niekým inšpirovaný v poetickom smere.



Lesostepi sú už vašim šiestym albumom, od debutového Ičnisinči uplynulo dlhých dvanásť rokov. Čo sa podľa Teba za tie roky zmenilo v hudbe Kvetov Nikotínu?

Prvé tri CD-čka boli vlastne iba demá, aj keď majú dĺžku albumov. Z mojej strany som sa naučil používať lepšie metafory a obrazy, z hudobného hľadiska som asi tam, kde pred dvanástimi rokmi. Najmä sme sa naučili hrať sa s pesničkami a robiť ich stavbu, akoby šlo o príbeh. K tomu však treba mať takého klávesáka a bubeníka, ako sú Peter a Gabo, oni v sebe nemajú ani štipku konvenčného myslenia, rozhoduje iba náš vkus. Alebo nevkus. No a nahrávame si ich sami, takže menej frfleme na zvuk, skôr nás to neustále hecuje k ďalšiemu albumu a lepšiemu zvuku.



Spomínaš, že celú vašu diskografiu ste nahrali vo vlastnom štúdiu. Je výhoda vlastného štúdia podľa teba cesta, akou sa dá presadiť na nevďačnom slovenskom alternatívnom poli?




V septembri tohto roku ste na svojej stránke avizovali vydanie dvoch nových EP-čiek. Aký materiál sa na nich objaví?

Možno to nakoniec bude LP-čko a EP-čko. Na prvom budú staršie piesne, ktoré sme nikdy nenahrali ani nevydali. Nie preto, že by boli slabšie, ale či už sme v tom období nenahrávali alebo sme ich nevedeli zahrať... Na druhom EP budú remixy piesní z albumov Hnusné básne a Lesostepi od Gabovho brata Alexa, ktorý už deväť rokov žije v Londýne. Mali by vyjsť vo februári, dosť sa s tým ponáhľame, keďže už chceme robiť aj na úplne nových pesničkách. Toto obdobie považujeme za akýsi medzistupeň, na už zložených piesňach si skúšame postupy, ktoré chceme naplno využiť v budúcom roku.


Kvety Nikotínu - 'Na Marse' (live @ Tabačka Kulturfabrik, Košice, 27.11.2009)


--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Kvety nikotínu