Bratislavská skupina Home Made Mutant vstupuje po ôsmich rokoch na scéne, troch vydaných štúdiových a jednom live albume do novej éry svojho fungovania. Stará zostava - Maroš Hečko (spev, klávesy), Martin Hasák (gitara) a Roman Harvan (violončelo) - uzavrie spoločné fungovanie pre skupinu charakteristickým komorným koncertom v bratislavskom Music Gallery Clube. Ako bude vyzerať a znieť budúcnosť tohto projektu sa dočítate v rozhovore s Marošom Hečkom.

Koncert v bratislavskom Music Gallery Clube má byť zároveň aj rozlúčkou s projektom Home Made Mutant v zložení Hečko-Hasák-Harvan. Ako bude po tomto koncerte pokračovať Tvoj hudobný príbeh?

Home Made Mutant sa po trilógii, ktorú sme uzavreli živou nahrávkou v triu s Romanom Harvanom a Martinom Hasákom, dostal do novej fázy. Už vyše roka si s Martinom dávame dokopy materiál, ktorý stojí na elektronických podkladoch. Keďže sa nerád opakujem, hľadali sme s Martinom formu, diametrálne inú než sme používali pri akustickom hraní. Vystúpenia budú bohaté, tiež v triu, spolu s Tonim Grankom.

Sú teda elektronické podklady pre Teba novou skúsenosťou?

Prvýkrát som princíp hrania s naprogramovanými podkladmi zažil ešte s Free Faces, po desiatich rokoch a akustickom hraní v rozličných zloženiach sa teda opäť vraciam k tomuto typu hrania a predovšetkým komponovania. Martin to veľmi dobre pozná z projektu s Novými mapami.

Home Made Mutant vydal tri rádové a jeden živý album o "láske a spolunažívaní". V akom duchu sa bude tento raz niesť tvorba, na ktorej pracuješ s Martinom?

Všetky skladby trilógie vznikali pri elektrickom piáne. Tento základ sa potom rozširoval o Marcelove bicie, Gašparovu basu a programovanie - také postupné nabaľovanie. Nová platňa mala iný postup. Bol to iný typ komponovania. Martin mi ponúkal loopy s jednoduchými aranžmánmi, nahral som spevy v štúdiu a potom sme dolaďovali formy. No a potom sme dlhé obdobie mixovali.

Vznikali takto spontánne aj texty pesničiek?

Po textovej stránke som mal platňu pripravenú dopredu, podľa nich som si od Martina vyberal loopy. Len dva z textov som naspieval na dopredu vytvorené formy, v ktorých sa nič nemenilo - 'Tajomný tromf mladosti' a 'Vodopád'. Vždy sa snažím urobiť trinásť, štrnásť textov, niečo vyjde horšie, niečo prekvapí, nakoniec ich na platni bude jedenásť. A celá je v zrozumiteľných jazykoch, čiže v slovenčine a češtine.


Home Made Mutant - 'Home Made Mutant' (live @ Kasárne Kulturpark Košice, 23.09.2009)

Posledné Tvoje albumy, či už "živák" Home Made Mutanta ('Koncert pre pozostalých'), ako aj najnovšia platňa Bezmocnej hŕstky ('Európou'), sú oproti predchodcom komornejšie, viac ovplyvnené vážnou hudbou. Dá sa to považovať za vyústenie Tvojho dlhoročného hudobného smerovania?

Platňa Európou je skomponovaná Romanom Harvanom, aranžmány sú naplnením jeho predstavy. Pomáhal mu Vlado Šarišský a z časti aj ja. Keďže Roman hrá v orchestri Národného divadla a prieniky medzi rockovou hudbou a klasikou robí vo svojich skladbách odjakživa, je prirodzené, že na tejto platni cítiť vplyvy Debussyho, Stravinského, Šostakoviča, ale aj Bacha, Messiaena a nemeckých romantikov. Koncert pre pozostalých nahralo pre mňa výnimočné zoskupenie, hlavne po ľudskej stránke. Určite si s Romanom Harvanom a Martinom Hasákom takto rád zahrám aj v budúcnosti.

Komorné hranie Ti teda sedí…

Komorne ladené trio vyhovuje mojej predstave o intimite, ale rovnako rád hrám aj s rytmikou, v oveľa extrovertnejšom prevedení, hlavne s Marcelom Buntajom a Martinom Gašparom.

Nahrávali ste novú platňu s celou kapelou?

Nie, tentoraz sme skúsili urobiť platňu v tandeme, s Martinom Hasákom sme si vystačili sami. Až v závere sme zavolali niekoľko hostí.

Priniesli nové hudobné postupy novú podobu pesničiek?

Ľudia, ktorí si obľúbili predchádzajúce hranie Mutantov, budú elektronikou prekvapení, ale snáď si už zvykli na moju pestrofarebnosť. Home Made Mutant je predovšetkým o voľnom poňatí aranžmánov. Nikdy som sa v hudbe nechcel dať zviazať jedným štýlom. Takže aj naďalej budem skúšať a experimentovať.

Popri iných aktivitách riadiš aj vydavateľstvo Azyl Music. Aké novinky pripravujete?

Azyl tento rok pripravuje na jar štyri platne. Krstíme 6. mája v priestoroch A4-ky v Bratislave a budú tam Požoň Sentimental, Bezmocná hŕstka, Toni Granko a Home Made Mutant. Vydávame už niekoľko rokov na jar a na jeseň viac kapiel naraz. Osvedčilo sa nám to a budem sa snažiť pokračovať v tom.

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: archív HMM
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Home Made Mutant