Phil Lanzon je renomovaný hráč na klávesové nástroje a člen britskej rockovej skupiny Uriah Heep, ktorá sa po dvoch rokoch opäť predstaví na Slovensku – tento raz 5. mája v bratislavskom Majestic Music Clube. V bývalom Babylone s Britmi vystúpi aj Stará škola – The Old School Band. Práve frontman tejto bratislavskej rockovej formácie, Ivan Čeredejev, pripravil exkluzívne pre Hudba.sk prepis telefonického rozhovoru s čerstvým šesťdesiatnikom.

Dobrý deň, Phil, ďakujem, že ste si našli čas pre slovenských fanúšikov rocku. Na úvod by bol rád osobný. Mám informáciu, že zajtra (23. marca) oslavujete šesťdesiatku. Je táto informácia správna, alebo sú to len klebety?

(Smiech) Je správna. Ako ste sa to dozvedeli? Veru, zajtra slávim šesťdesiatku a som trochu v rozpakoch. Oslavujem ju totiž prvý raz!

Chystáte veľkú oslavu?

Pravdepodobne sa zíde zopár ľudí. Napokon, mám tri deti, sedem vnúčat, takže barák sa zrejme zaplní.

Tak mi dovoľte, aby som vám zaželal mnoho ďalších šťastných rokov života a samozrejme mnoho tvorivých počinov a výborných rockových koncertov. Mimochodom, je to dobrá príležitosť obzrieť trochu za seba. Ste teda spokojný so svojou kariérou?

Ďakujem za blahoželanie. Verte mi, som absolútne spokojný. So súkromným životom i s kariérou hudobníka. Skutočne.

Povedzte mi niečo o svojich začiatkoch. Ako ste sa naučili hrať? Hrali ste klasiku? Študovali ste klasickú hru na piáno?

Áno, mám základy z klasiky, ale prakticky celú svoju kariéru som hral rock. Klasiku som zanechal niekedy v puberte, vo chvíli, keď som sa prvý raz ocitol v rockovej kapele.

Vedeli by ste ešte zahrať nejakú Mozartovu etudu?

Myslím, že by som vedel, ale nikdy som sa o to nepokúšal (smiech). Myslím, že disponujem slušnou technikou, ale Mozart je predsa len mimo oblasť môjho záujmu.

Mali ste nejaké vzory, či idoly?

Skôr nie. Vždy som sa snažil hrať sám seba.

Ale predsa len: čo tak Jon Lord, Rick Wakeman, Keith Emerson, alebo aj váš predchodca v Uriah Ken Hensley?

To je trochu iná otázka. To všetko sú hráči, ktorí si zaslúžia obdiv, ale neboli to moje vzory, ani som sa ich nesnažil napodobniť.


Uriah Heep - 'Look at Yourself' live 2009

Ako ste sa vlastne stali členom Uriah Heep? Je treba mať šťastie?

Musíte vedieť a mať šťastie. Poznal som sa s Bernie Shawom (spevák Uriah Heep), chvíľu sme to spolu ťahali v jednej formácii. Keď Mickovi (Boxovi - hlavný gitarista Uriah Heep) vypadol varhaník, zmienil sa mu o mne. Mick mi zavolal, stretli sme sa, prediskutovali sme to, zahrali sme si spolu, skrátka sme sa trochu oťukali a bolo to.

Hráte spolu už viac než dvadsať rokov. Povedzte, nie je to trochu únavné? Myslím ten kolotoč, stále na cestách, stále rovnakí ľudia...?

Viete, že vôbec nie? Musím povedať, že si to vyslovene užívam a ostatní pravdepodobne tiež. Precestovali sme spolu prakticky celý svet, tuším že 55 krajín, čo je úžasné, a stále ma to baví. Baví ma hrať a sledovať, že sa naša hudba páči. Ten pohľad na publikum, to je veľká motivácia, to mi verte.

Pamätáte si na niečo z posledného vystúpenia na Slovensku spred dvoch rokov?

Ak mám byť úprimný, veľmi nie. Z mesta si nepamätám nič, ale myslím, že publikum bolo výborné, plný dom a tak... Tuším sme deň predtým hrali v Maďarsku a boli sme dosť unavení, lebo sme niečo oslavovali... Ale to sa mi len tak marí...

Škoda, lebo som sa chcel spýtať, či tento koncert bude ešte lepší...

(Smiech) Samozrejme, že bude lepší! Ten predchádzajúci bol výborný a tento bude ešte lepší. To ste chceli počuť?

Presne to. Môžem to brať aj ako odkaz pre slovenských fanúšikov rocku, nie?

Môžem povedať, že kto na nás príde, nebude sklamaný, za to vám ručím.

Phil, ďakujem za rozhovor a ešte raz všetko najlepšie.

--
Autor: Ivan Čeredejev
Foto: Last.fm/music/Phil+Lanzon (1,3), Myspace.com/uheep (2)

Súvisiaci interpreti: Uriah Heep