Okolo prešovskej kapely Komajota je už nejaký čas ticho. Našej redakcii to nedalo a spýtali sme sa jej členov, čo majú nové. O tom, na čom momentálne pracujú a kedy o nich budeme opäť počuť, nám porozprával bubeník Stano Čorej.

V súčasnosti pracujete na treťom štúdiovom albume. Predošlý album Bludisko vyšiel v októbri 2008. Kedy vás znova navštívila múza a začali ste pracovať na nových skladbách?

Našťastie je to nepretržitý proces. Skladby vznikajú najmä vtedy, keď skúšame koncertný program. Človek sa už niekedy nudí pri hraní starších skladieb, chce urobiť niečo nové, niečo, čo by ho nakoplo. Dá sa povedať, že na novom album pracujeme už od vydania Bludiska, ale intenzívne sa mu venujeme od júna 2009.

Keď sa spätne obzriete za Bludiskom, aké máte z neho máte pocity?

Na jednej strane sme spokojní, na druhej by sme pár veci urobili s dnešnými poznatkami inak. Ovplyvnilo by to hlavne celkový zvuk albumu a možno výber skladieb. Ja si občas pustím aj Bludisko aj Časopriestor. Asi kvôli tomu, aby som vedel, čo sme spravili, aby som nestratil kontakt s minulosťou.

Prvý album bol pre slovenských poslucháčov niečím novým, druhý album bol oproti debutu dynamickejší. Aký prívlastok by mohol poniesť tretí album?

Asi veľkoobjemový. Radi by sme dokončili na master albumu okolo 18 skladieb. Z toho 4 skladby budú akoby bonusové, nahrané priamo v skúšobni s "patynou". Budú to pesničky, ktoré by sme inak na CD nezaradili, pretože sú buď príliš náladové alebo zvláštne.

Po hudobnej stránke pôjde čisto o autorskú dielňu Komajoty alebo ste si na nahrávanie prizvali aj hostí?

Isteže pracujeme na novom albume po hudobnej stránke hlavne my, ale pomáha nám aj náš externý člen Dano Špiner, s ktorým práve nahrávame pianino, fender piano a všetko čo treba.

Silnou stránkou Komajoty na oboch albumoch boli zaujímavé texty. Kto na nich pracuje tento raz?

Zatiaľ sa venujeme hudbe, texty ešte nie sú na svete. Budeme spolupracovať s ľuďmi, ktorí písali texty na predošlé albumy, máme však aj nováčika, a tým je Paľo Vozár - gitarista, skladateľ a textár prešovskej kapely Sunlips.

V rozhovore o Bludisku si mi prezradil, že ste mali pripravených cca. 50 skladieb. Vrátili ste sa k tým nepoužitým skladbám z predošlého nahrávania? Alebo to bola istá hudobná etapa, ktorá už je za vami a teraz ste už hudobne niekde inde?

Áno, k niektorým starším skladbám sme sa vrátili, približne k piatim, ale ostatných nových skladieb bolo okolo 40.

Koľko práce a poprípade aká práca vás ešte zamestnáva na príprave nového albumu?

Práve sa nachádzame pri klávesoch, dokončujeme aranže, harmonické zmeny, melodické linky skladieb. Následne sa chystáme na basgitaru. Klávesy a basu točíme v skúšobni, bicie sme nahrávali v štúdiu Perina. Spevy, mixáž a mastering, to všetko prebehne taktiež v Perine. Úzko spolupracujeme s Martinom Migašom, ktorý je zvukár a aj spoluproducent, jeho úsudok si veľmi vážime.

Je teraz okolo vás ticho pred búrkou. Vašich fanúšikov bude určite zaujímať, kedy sa búrka menom Komajota spustí.

Ticho, ktoré vzniklo, je spôsobené absenciou singla v rádiách, ale po dohode s vydavateľstvom sa chystá nový singel už na máj. Bude to skladba, ktorú sme natočili ešte v lete minulého roka, zostáva dokončiť text a spevy. Album by mal vyjsť v septembri 2010.

Existuje pracovný alebo dokonca už aj finálny názov albumu?

Bohužiaľ, ani zďaleka.

Máte na svojom konte veľmi príjemnú záležitosť - celoplošné rozpredanie albumu Bludisko. Čo to znamená v číslach a čo to pre vás znamená?

Čo sa týka predaja, môžme povedať, že sme blízko zlatej platne, ale konkrétne číslo nepoznám. Pocit je to príjemný, také zadosťučinenie.

V septembri vás spolu so Zuzkou Smatanovou a kapelami Gladiator a IMT Smile čaká vystúpenie na netradičnom mieste, pri mori. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste boli na takýto netradičný projekt pozvaní?

Istý druh prekvapenia to bol, ale keďže už za sebou podobné výlety máme, len okolo nich nebola na Slovensku kampaň, tak nám to neprišlo nijak zvláštne. Zažili sme už napríklad podobné vystúpenie s Desmodom v severnom Taliansku. Určite sa na to tešíme, vyzerá to tak že to bude zaujímavá akcia.

Predtým vás však čaká leto na Slovensku. Kde vás budeme môcť vidieť?

Viacero menších a pár veľkých festivalov určite absolvujeme, stačí sledovať rozpis koncertov na našom facebook alebo myspace profile.

--
Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Komajota.sk

Súvisiaci interpreti: Komajota