Sedemčlenné zoskupenie Bruno Benetton Free Band, ktoré na scéne funguje iba krátko, má ambiciózne ciele týkajúce sa ich hudobnej kariéry. Nedávno vydali debutový album Phenomenons of Pop, ktorý 26. januára pokrstia v bratislavskom Nu Spirit Clube. O jeho prípravách a vzniku, ale tiež ďalších plánoch a chystaných koncertoch sme sa porozprávali s Mustafom, Krížom a Tomášom Palonderom.

Kto prišiel s nápadom vzniku Bruno Benetton Free Band a kedy tento projekt vlastne vznikol?

Mustafa: Jedného dňa, keď bol Krížko v práci som ho bol navštíviť, o všeličom sme debatovali a púšťali sme si nejaké jeho demá. Vtedy mi napadlo, že by sme sa mohli spojiť a urobiť spoločný projekt, kde by sme pracovali na mojich a jeho piesňach, pretože naše osobné skladby sa nehodili do konceptu našich domovských kapiel, v ktorých sme vtedy účinkovali. On súhlasil a ja som bol z toho nadšený...

Krížo: Celé to vzniklo spontánne asi v roku 2007, Musty ma do toho dotlačil (smiech).

Tomáš:
Mustafa a Krížo chceli poraziť v popularite Michala Davida, tak do BBFB privolali mňa, Toma Kaktusa, a už rok poctivo cvičíme. Asi sa aj premenujeme na Ovčáci vlčáci...

Je všeobecne známe, že na Slovensku predaj hmotných nosičov až tak neprekvitá, aj tak ste však išli do vydania albumu. Čo od toho očakávate?

Mustafa:
Očakávame, že sa naša hudba bude šíriť. CD pošleme do rádií a ľuďom – priateľom, známym, možno zopár neznámym. Od predaja hmotných nosičov nič extra neočakávame, pretože situácia je nám dôverne známa. Chceme len pokryť výrobné náklady.

Tomáš:
Musí sa to dostať medzi ľudí.

Ako nahrávka vznikala? Popíšte trochu zdĺhavú cestu od prvého tónu cez nahrávanie, až po konečný pocit, keď ste dosku držali v rukách? Cítili ste sa fenomenálne?


Mustafa:
Album vznikal veľmi prirodzene, pomaly a zdĺhavo, čo mu len prospelo. Prvá nahrávka bola robená mnou v chabých domácich podmienkach. Časom som si kúpil lepšiu zvukovku, a tam to celé začalo. Veľmi rýchlo sa nám pod nosom nazbieralo 15-16 piesní. Neskôr som oslovil na naspievanie songu Oua He Juraja Podmanického, ktorému sa jeden song páčil a spravili sme s ním demo. Ale šiel rok za rokom, stále vznikali nové piesne a tie slabšie sa kotúľali do šuflíka, tak mi jedného dňa napadlo osloviť Tomáša Palondera, ktorého som poznal už od roku 2000. Súhlasil s naspievaním demosnímok a tam začala naša spolupráca. Keď prišiel Tomáš do kapely, album sme mali hotový na 90%.

Krížo:
Celé to trvalo dlhé tri roky. Postupne sme nahrávali nástroje, spevy... veľký prínos prišiel s Tomášom. A dielo bolo hotové.

Tomáš:
Bol to krásny pocit, držať ten album v rukách.

Prečo sa volá Phenomenons of pop? Chceli ste tým niečo povedať?

Mustafa: Album sa tak volá na znak vďaky a rešpektu velikánom celosvetovej hudobnej scény, ktorí naše mladé životy ovplyvnili. Zároveň je super, že sa tak volá, lebo si ľudia určite pomyslia, že my sme tými fenoménmi (smiech).

Na debute sú aj rôzne hudobné spolupráce. Ako ste sa dostali k Nathanovi Livelymu a Antonovi Kajanovi?

Tomáš: Asi to bolo niečo ako žeravé znamenie osudu. Stretli sme sa úplne náhodou na jednom internetovom chate pre záhradkárov. Málokto vie, že Nathan si v Nitre na poľnohospodárskej univerzite Jozefa Topoľa urobil doktorát z chemickej biológie a neskôr po návrate domov do USA sa mu podarilo doma v Massachussets vypestovať najväčšiu tekvicu v histórii. V poslednom vydaní časopisu National Geographic je o tom krásny a dosť dojímavý článok. Dokonca tam spomenul aj nás. Dosť nás to zasiahlo, cítime sa byť súčasťou tej tekvice. Lenže včera nám volal, že mu ju v noci vo fujavici niekto násilím odcudzil a tak sme z toho teraz dosť ranení. Bojíme sa o svoje životy. Tento incident vnímame ako trestný čin a veríme v jeho skoré vyšetrenie...

Mustafa: S Antonom Kajanom to bolo menej prozaické. Spoznal som ho cez bubeníka Mareka Žilinca, s ktorým som hral vo svojej domovskej kapele. Tony je charizmatický oravský umelec pochádzajúci z malebnej dedinky Istebné, zo začiatku to s nami skúšal ako spevák, ale napokon bola spolupráca s ním len veľmi externá a zriedkavá, my sme nahodili už úplne iné tempo. Aj preto sme boli šťastní z intergalaktickej fúzie s Tomášom.

Čo reakcie fanúšikov alebo recenzie? Iste vás určitým spôsobom ovplyvňujú...

Krížo: Reakcie fanúšikov sú pre nás úplne najviac. Vždy mi záležalo, ako nás ľudia prijmú, zatiaľ sa stretávame len s tými pozitívnymi.

Mustafa: No, ešte máme veľmi málo fanúšikov. Vnímam však, že máme pozitívne ohlasy. Sú tu ale aj veľké korekčno-mudrlantské diktáty zainteresovaných kamarátov z muzikantskej brandže, ktorí sú veľmi nekompromisní a hovoria svoje pohľady a ďalšie pravdy. To nás, samozrejme, posúva vpred. Mňa osobne kritika určite ovplyvňuje, ale mám aj svoj vlastný názor, preto si vždy časom dokážem uvedomiť svoje nedostatky.

Onedlho budete mať krst vášho debutu. Ako bude prebiehať? Bude aj nejaký hosť?

Tomáš: Krst bude v Nu Spirit Clube 26. januára. Krstnými rodičmi budú DJ Biba a Hugo D'Gen.

Mustafa: Veľmi sa tešíme, bude to náš prvý koncert. Snažíme sa do toho dať všetku energiu, aby to dopadlo výborne, aby sa to ľuďom páčilo. Juraj Podmanický z Billy Barman bude jediný hosť, pretože on bol spojený s BBFB v úplnom začiatku a má jediný dočinenia s nejakou piesňou z nášho playlistu.

Chystáte aj ďalšie koncerty na podporu albumu? Ak áno, kedy, kde a prípadne s kým?

Mustafa: Do mája každý mesiac jeden s rôznymi kapelami, prevažne v Bratislave, potom menšie turné po Slovensku, ale to ešte nie je rozhodnuté, s kým. A v lete, samozrejme, festivaly.

Ako sú na tom vaše ďalšie hudobné aktivity? Mustafa má Vanilla Club, Tomáš Love 4 Money... ako stíhate viacero kapiel, ktoré sú pre vás prioritné?

Tomáš: Prioritné sú obe. Naozaj obe. Ono sa to totiž nebije. Buď cvičím s Love 4 Money alebo s BBFB. Vždy sa dopredu dohodneme na skúškach aj na koncertoch, takže medzi nami vo vzťahoch vládne zen harmónia.

Robíte už na druhom albume. Aký bude a čím sa bude odlišovať od debutu?

Krížo: Bude ešte lepší, rozmanitejší ako prvý. Na druhom albume sa autorsky podieľa aj Tomáš, aj náš basgitarista Juraj Varga a samozrejme ja s Mustafom.

Tomáš: Album je už skoro hotový, musia sa na ňom dorobiť ešte nejaké detaily. Bude možno rýchlejší a ráznejší než ten prvý. Každý z nás priniesol svoj fragment, hodil ho do pomyselnej fritézy a výsledkom bude fakt chrumkavá "počúvanica".

Nedávno ste vyhrali súťaž T-music city... Očakávali ste, že to tak dopadne? Išli ste si priamo po víťazstvo alebo vás výhra prekvapila?

Mustafa: Výhra nás prekvapila a sme jej veľmi radi. Povedali sme si, že ak vyhráme, za výhru zakúpime pre Krížka kláves MicroKorg. Sme šťastní, že sa to podarilo a ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí nás podporili. Osobne som si myslel, že vyhrajú SeXy papučky, lebo spievajú po slovensky, no je vidno, že v tejto dobe už majú na Slovensku šancu aj anglicky spievajúce kapely.

Aký bude pre BBFB rok 2011?

Mustafa: Najlepší, aký zatiaľ zažije. Začneme hrať LIVE, dotočíme druhý album, ľudia nás spoznajú, natočíme videoklipy k piesňam a potom budeme tvoriť ďalšie.

Krížo: Ja verím, že bude plný koncertov a nevšedných zážitkov.

Tomáš: Ja osobne si už pripravujem prevleky na koncerty. Budeme hodovať a radovať sa.

--
Autorka: Michaela Žureková
Foto: Martin Deko - Myspace.com/brunobenettonfreeband

Súvisiaci interpreti: Bruno Benetton Free Band