Slovenská rocková kapela Got Blue Balls iba pred nedávnom vydala svoj debutový album, ktorý ponúka na voľné stiahnutie. Okrem toho sa tento rok predstavila na festivaloch Bažant Pohoda a Žákovic Open. Ich ambície však siahajú za hranice Slovenska, kde plánujú turné s francúzskou kapelou The Schifoomies Band a externú produkciu svojho druhého albumu pod taktovkou legendárnej Kim Gordon zo Sonic Youth.

V jednom z vašich starších rozhovorov ste uviedli, že ste dostali ponuku od istého vydavateľstva – ako to napokon dopadlo?

Mišo: Pôvodne sme boli dohodnutí, ale napokon to padlo. V prípade vydavateľstiev je to všetko o prachoch a tam to začína aj končí. Myslím, že to krachlo nejaký mesiac pred oficiálnym vydaním, a tak sme si zo dňa na deň povedali, že si to spravíme sami.

A aké to bolo vydavateľstvo?

Mišo: To by som nerád menoval, ale išlo o jedno menšie slovenské alternatíve vydavateľstvo.

Album vyjde v limitovanom počte 300 kusov, plánuje sa aj prípadná dotlač?

Mišo: V našom prípade je to limitované financiami. Ale ak o to ľudia budú mať záujem a kúpia si aspoň pár kusov, tak určite ešte pár desiatok vylisujeme. Zatiaľ sme vo fáze, kedy ešte veľa vecí nevieme, no najpravdepodobnejšie budeme CDčka predávať na koncertoch a cez web, ale to uvidíme až keď ich budeme mať v rukách. Nad nejakými externými distribučkami sme nerozmýšľali – takto aspoň prinútime ľudí, aby prišli na naše koncerty.

Ďuro: Podľa mňa by to týmto spôsobom bolo lepšie – aspoň by sme mali bližší kontakt s ľuďmi. Samozrejme, že keby za nami prišlo napríklad Slnko Records s ponukou dať náš album do obchodov, nebudeme sa brániť – je to úplne normálna vec, ale urobili sme si všetko sami, tak už to aj sami dokončíme.

Čo odozvy na free download – máte už predbežné štatistiky?

Ďuro: Dávno sme to nepozerali, ale je to v každom prípade viac, než by sme za rok predali. Myslím, že je to najlepšia voľba akú sme mohli spraviť, pretože sa to dostalo k ľudom a nám ide o to, aby sa naša hudba šírila všetkými možnými spôsobmi.

Takže to ostane na voľné stiahnutie aj po oficiálnom vydaní...

Ďuro: Asi hej, mohlo by. Mne sa tento systém páči a nemyslím si, že by to bolo nejakým spôsobom kontraproduktívne. Predsa len, kto to CD bude chcieť, tak si ho kúpi. Na internete sú síce skladby a cover, ale v tom fyzickom nosiči sú aj fotky, artworky, texty a tak podobne – jednoducho zberateľský kúsok.

Stanka: To majú všetci zberatelia do svojej zberateľskej zbierky. (smiech) Ale vážne, ono by to v limitovanom počte bola aspoň rarita. Ešte to nakoniec môže dopadnúť tak, že ak to ľudia budú veľmi chcieť a kupovať, tak povieme, že to bola limitovaná edícia.

Mišo: Možno to nahráme na veľké staré pásky a uvidíme, že koľkí si to budú schopní pustiť. Zas na druhú stranu, je pravda, že taký vinyl alebo kazety majú úplne iný pocit ako CDčka, takže nevylučujem ani to, že budeme mať každý album na inom formáte.

► Stiahni album Got Blue Balls (2011, MP3) // bezstratový formát FLAC

Ste zo stredného Slovenska a neďaleko od vás pôsobí aj PJ Sound Studio, ktoré sa na túto oblasť dosť zameriava. Neoslovili vás?

Mišo: U nich sme vlastne nahrávali náš prvý singel Devil In Bed a s Peťom (Peter Dobrík, pozn. red.) aj Jankou (Jana Kozáková, pozn. red.) sme dobrí kamaráti. Pôvodne sme chceli robiť aj nejakú spoluprácu, ale aby som to uviedol na pravú mieru – oni nemali byť tým vydavateľstvom, s ktorým sme sa napokon nedohodli. S oboma sme však konzultovali dosť vecí, ale samotný album sme už nahrávali v inom štúdiu. Sú tam dobré vzťahy, takže sme nemali žiadne naťahovačky o kšefty a podobne.

Takže vás neprodukovali...

Ďuro: Nie. Ja som akurát párkrát prišiel za Peťom, dali sme si cigu a kávu, prejednali či sú tie skladby dobré a tam to skončilo. Neverím, že by hrozila aj iná spolupráca – možno raz spravíme niečo z recesie, ale to skôr nie. Peťo je síce šikovný, ale na iný štýl hudby, než ako na ten náš strašný anarchy rock 'n' roll.

Got Blue Balls featuring Mukatado teda nehrozí...

Mišo: (smiech) My sme otvorení všetkým srandám, ale toto by bola naozaj ťažká frajerina. Na druhú stranu, keby niet ich, tak nehráme na Pohode, pretože by sme nemali nahratú tú jednu pesničku, ktorú sme spolu s niekoľkými fotkami a nekvalitným videom poslali Mišovi Kaščákovi. Takže ak ste z mladej kapely a chcete sa dostať na najväčší slovenský festival – napáľte CD s pesničkou, ktorá má maximálne dve minúty, zožeňte si nižšiu hrdzavú basáčku a pôjde to samo.

Čo zahraničná produkcia?

Stanka: Tak tu dáme poriadny bulvár. Pôvodne sme chceli, aby nám s týmto albumom trochu pomohla jedna slečna, teda už staršia pani z New Yorku, ale napokon nemala čas. Ak však všetko pôjde tak ako má, pôjdeme do New Yorku a spravíme s ňou druhý album. Nechcem však predbiehať...

A tá staršia pani je odkiaľ, okrem toho, že z New Yorku?

Mišo: Je to Kim Gordon zo Sonic Youth. Chceli sme s ňou spolupracovať ešte minulý rok, ale skončilo to na tom, že mala vybookované všetky termíny. Máme však predbežný prísľub jej manažéra na budúci rok...

Pekný posun vďaka angličtine...

Ďuro: Bez nej by sa nám určite nepodarilo dostať von. V novembri nás dúfame čaká jedno menšie turné po Francúzsku a cestou späť Nemecko, ale uvidíme ako to pôjde. Jedna naša známa kapala – The Shifoomies Band tam bude mať na jeseň turné a volajú nás, aby sme im prišli zahosťovať na jeden alebo dva koncerty. Vieme, že teraz má veľa kapiel nutkavú túžbu chodiť na Balkán, ale my musíme vždy byť iný, takže chodíme na balkón. Vo všeobecnosti ale uvidíme ako to pôjde a nechcem to priveľmi predbiehať. Ani to Francúzsko nie je ešte úplne stopercentné, no je to na veľmi dobrej ceste – aspoň si spravíme pekný výlet.

Mišo: Slovensko a Čechy sú fajn, ale nie je to úplne ono. So Shifoomies Band sme sa vlastne spoznali cez jednu sociálnu sieť – a teraz nemyslím MySpace. Myslím, že šlo o jeden komentár na kapelu Sweethead, po ktorom som si začal s tou dievčinou písať a zistil, že je z nejakej kapely. I keď viac prekvapená bola asi ona...

Takže s The Shifoomies Band by ste išli aj do Nemecka?

Mišo: To práve nemáme ešte dohodnuté. Oni sa v prvom rade musia starať o to, kde a kedy budú hrať oni, takže nám zatiaľ nevedeli povedať dátumy ani počet koncertov.

Got Blue Balls - Devil In Bed

Keď sme pri tých novinkách, ako to vyzerá s novými materiálmi?

Mišo: V prvom rade chceme dohrať letné koncerty a potom budeme robiť nové pesničky. Určite pôjdeme aj do Bratislavy, ale to sa už rozprávame o klubových akciách a v tom období budeme už potiť krv v štúdiu. Nič bližšie zatiaľ neviem povedať, ale môžeme ho napríklad vydať 23. júna 2012.

V tom období ste už avizovali aj menšie turné po Slovensku a Čechách...

Mišo: To je pravda – aktuálne bookujeme termíny, no musíme ešte doriešiť to, s kým naň pôjdeme. Mala by to byť jedna veľmi tajná záležitosť, ktorú ale naozaj nemôžem prezradiť. Bude to jedna slovenská, alebo možno česká kapela...

Tak dajte desať na výber...

Mišo, Stanka, Ďuro, Rišo: Billy Barman, Eva Máziková, Talkshow, All Stars Band, Vandali, Zóna A, Slobodná Európa, Yxov sólový projekt, ktorý ešte nemá spravený, Eva Kostolányiová, Bez ladu a skladu…

A čo nový videoklip?

Mišo: Určite bude, ale až po lete. Aktuálne natáčame na festivaloch materiály, z ktorých urobíme zostrih. Ešte však nevieme na akú skladbu to bude – možno Move On, alebo to spravíme tak, že necháme vybrať fanúšikov.

Pred týmto všetkým ste boli roztrúsení po rôznych kapelách – Prípad pre Samantu, Tag-A a iné. Dá sa teda povedať, že vďaka nim ste získali kontakty na rozbehnutie Got Blue Balls...

Ďuro: Určite áno. Každý nás má za to, že hráme rock, ale ak sa nám podarí dostať na nejaký koncert, tak to nie je o tom aký žáner hráme. Na scéne sme už dobrých sedem alebo osem rokov, s Rišom hráme spolu od nepamäti a tie kontakty sme jednoducho získali a dali to dohromady pod iným názvom a s trochu inou muzikou.

Mišo, v jednom rozhovore si spomínal, že sa snažíte odčleniť od iných kapiel a priniesť ľuďom niečo nové – čo to teda je?

Mišo: Teraz nechcem byť nejaký chválenkár alebo povýšenec, ale je to úplne iné a nikto tu takú hudbu nerobí. Narážal som na náš zvuk, pesničky, štýl a na to, že sme slušní. (smiech)

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Myspace.com/gotblueballs