Mladá východoslovenská formácia Basawell nahrala duet Lipka, kde hosťuje Ondrej Kandráč. Pieseň je súčasťou jej debutového albumu Bez muziky bieda. Videoklip k nej sa nakrúcal v areáli Kaštieľa Fričovce.

"Ondrej Kandráč si nás všimol a kontaktoval cez sociálne siete. Ponúkol nám aj vystúpenie v televízii, ale, bohužiaľ, pandemická situácia nám ho prekazila. A tak sme Ondrejovi ponúkli spoluprácu my na našom albume a tá sa už zrealizovala. Následne sme spolu nakrútili aj videoklip k spomínanej skladbe," uviedol pre TASR líder skupiny Matúš Tkáč.

V piesni sa inšpirovali melódiou poľskej skladby, ktorá sa im páčila. Slovenský text im napísal textár Vlado Puchala v spolupráci s Matúšom Tkáčom, s ktorým ich, mimochodom, zoznámil práve Ondrej Kandráč. Repertoár skupiny tvoria ľudové skladby s prvkami popovej muziky. Kapela by takto rada priblížila ľudovú tvorbu aj mladším generáciám. Na debutový album si okrem Kandráča pozvala ako hosťa aj známu speváčku ľudových piesní Annu Poráčovú.


Trend, ktorý teraz letí

"Ondrej je človek, ktorý to, čo robí, robí výborne. Pre nás je on a jeho kapela vzorom na hudobnej scéne. Jej tvorbu sledujeme, je pre nás inšpiráciou. Aj preto sme vďační za možnosť spolupracovať práve s ním. Pred niekoľkými rokmi sme o tom mohli len snívať. Veríme, že sa raz stretneme aj na jednom pódiu a spolu si Lipku zahráme a zaspievame," dodal primáš kapely Tkáč.
      
Jej členovia mali od mala vzťah k ľudovej hudbe, formovala ich hudobná škola. "Teraz je taký trend, Kollárovci, Kandráčovci, teraz to letí. Tak sme sa rozhodli, že aj my budeme niečo také robiť, ale s naším názvom, s našimi prvkami, s našou mladosťou, lebo veľa ľudí nám hovorí, že vy ste mladí Kandráčovci. To nás tiež posunulo, že zrejme to robíme dobre, keď sa to ľuďom páči, a ideme si za tým," doplnil Tkáč.
      
Zároveň spresnil aj vznik názvu kapely: "Chceli sme prepojenie slov basa a well, chceli sme sa priblížiť mladým, chceli sme názov, ktorý by identifikoval, odkiaľ sme, odkiaľ pochádzame, my chceme hrať pre celé Slovensko, preto sme si dali názov Basawell, čiže dobrá basa. A tohto názvu sa ľudia chytajú."

Zdroj: TASR 
Foto: Dominik Krajňak