Americká speváčka a skladateľka Lisa Marie Presley je známa ako "princezná rock'n'rollu". Dcéra jedného z najvýznamnejších spevákov populárnej hudby Elvisa Presleyho a herečky Priscilly Presleyovej dnes oslavuje 50 rokov.

Lisa Marie Presley sa narodila 1. februára 1968 v meste Memphis v americkom štáte Tennessee. Navštevovala internátne školy, jednou z nich bola John Thomas Dye School v Los Angeles. Vyrastala v umeleckej rodine a vďaka tomu mala blízko k herectvu i hudbe, ktorej sa neskôr začala venovať aj profesionálne. Jej tvorba obsahuje prvky rocku, country, blues, folku i popu.

Speváčka a skladateľka vydala svoj debutový album s názvom To Whom it May Concern v roku 2003. Objavilo sa na ňom 11 piesní, Lisa Marie je autorkou desiatich z nich. V rebríčku Billboard 200 dosiahla nahrávka 5. miesto a získala zlatú platňu za predaj. Prvý singel Lights Out sa dostal na 18. miesto v rebríčku Billboard Hot Adult Top 40 a 16. miesto v anglickom rebríčku.

Ďalší album Now What (2005) bol taktiež zlatý a umiestnil sa na 9. mieste v albumovom rebríčku. Speváčka je spoluautorkou desiatich piesní a nahrala tiež cover Dirty Laundry od Dona Henleyho a Here Today, Gone Tomorrow od Ramones. V auguste 2007 vydala nový singel In the Ghetto, ktorý pôvodne naspieval jej otec Elvis Presley v 1969. 


Lisa Marie Presley bola štyrikrát vydatá a je matkou štyroch detí. V roku 1988 sa vydala za muzikanta a herca Dannyho Keogha, o šesť rokov neskôr a stal jej druhým manželom Michael Jackson. Svadobný obrad sa konal v roku 1994 v Dominikánskej republike. Jej neskorší vzťah s hercom Nicolasom Cageom sa v roku 2002 rozpadol po tri a pol mesiacoch a zaradil sa tak medzi najkratšie manželské zväzky v histórii Hollywoodu. Nevyšlo ani štvrté manželstvo s gitaristom Michaelom Lockwoodom, s ktorým sa zosobášila v roku 2006.


Dcéra slávneho speváka je tiež známou filantropkou. V roku 2001 sa rozhodla financovať výstavbu bytov pre bezdomovcov. Na stavbu 12-bytového Presley Palace, určeného na poskytovanie bezplatného ubytovanie pre ľudí bez domova, poskytla speváčka a herečka 1,3 milióna amerických dolárov. 
Viedla ju k tomu skutočnosť, že aj jej otec bol od narodenia chudobný a ako mladý býval vo verejných útulkoch v Memphise. Až keď sa stal rockovou hviezdou, mohol si kúpiť usadlosť Graceland, ktorá dnes patrí medzi najpopulárnejšie turistické atrakcie.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Facebook.com/LisaMariePresley