V roku 2009 kapela Bezmocná hŕstka nahrala album Európou, obsahujúci piesne, ktoré zložil, otextoval a naspieval Roman Harvan. Spoločne s Vladislavom Šarišským sa ich potom rozhodli prearanžovať pre klavír a violončelo. Podoba, v ktorej odzneli na krste a znejú dodnes naživo na vystúpeniach, je zachytená na nahrávke Piesne pre klavír a violončelo (2014).

Bezmocná hŕstka pôsobila ako zoskupenie špičkových hudobných osobností, ktorú v 90. rokoch založil Maroš Hečko, gitarista Igor Kuhn, Roman Gál a Roman Harvan. Na albumoch sa podieľali aj ďalšie zvučné mená slovenkej hudobnej scény ako Martin Burlas, Oskar Rózsa, Martin Buntaj či Martin Gašpar. Inšpiráciou Bezmocnej hŕstky bola predovšetkým tvorba legendárnych hudobníkov Davida Bowieho či Petera Gabriela, ale aj domácich velikánov Deža Ursinyho a Mariána Vargu. 

Nová Cvernovka na svojom novom pôsobisku - bývalej chemickej škole na Račianskej ulici v Bratislave - aktuálne rozbieha pravidelný kultúrny program zameraný na koncerty, výstavy, divadlo, či prednášky. K dispozícii budú priestory sály, knižnice a v letných mesiacoch aj eventy v exteriéri. Práve v sále zahrajú Vladislav "Slnko" Šarišský (klavír) a Roman "Hary" Harvan (violončelo) v piatok 2. februára komorné aranžmány skladieb Bezmocnej hŕstky.

Piesne pre klavír a violončelo môžete počúvať na Soundcloude, prípadne vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe:



Roman Harvan vyštudoval hru na violončelo na bratislavskej VŠMU. Autorsky sa podieľal nielen na albumoch Bezmocnej hŕstky, ale aj na tvorbe zoskupenia Polajka, konkrétne na výnimočných albumoch Tales for my Diary (2015) a Exodus (2017). So spoluhráčmi z Polajky Robertom Pospišom a Martinom Sillayom ho môžete vidieť aj na koncertoch (naposledy v rámci turné s albumom Doba). V kostole Kaplnka improvizuje s hudobníkom Mišom Tolgyessym a Jankou Belišovou a pripravuje aj vlastný album nových piesní s názvom What is what. 

Vladislav Šarišský je klaviristom a hudobným skladateľom známym z viacerých projektov. Charakteristická je pre neho emotívna výpoveď, ktorú sa rozhodne oplatí zažiť priamo na koncertoch. Je neodmysliteľnou súčasťou koncertov Oskara Rózsu s kultovým projektom Hrana, ktorý nesie odkaz zosnulého hudobníka Mareka Brezovského. S Vladislavom Šarišským sa spája aj trio Talent Transport, ktorého členmi sú aj bubeník Marián Slávka a basgitarista a producent Filip Hittrich. Svoj čerstvo vydaný druhý album Napospas (Slnko Records) pokrstia 21. februára, tiež v sále Novej Cvernovky.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Elégia Štrbová z Nadácie Cvernovka. Tlačovú správu sme upravili.