Americká speváčka Taylor Swift nedávno nzverejnila už tretí videoklip k minuloročnému albumu Midnights. Tentoraz ponúka vizuál k piesni Lavender Haze, ktorý jej v poradí desiatu štúdiovku otvára. Rovnako ako klipy ku skladbám Bejeweled a Anti-Hero, aj tento si režírovala sama.


Taylor Swift už dávno nie je nevinnou country speváčkou s akustickou gitarou. S novým albumom Midnights opäť koketuje s vizuálne vyzývavejšou a odvážnejšou stránkou popu. Darí sa jej to vkusne a navyše si uchováva niekoľko typických čŕt, ktoré sa u fanúšikov zjavne osvedčili.

S určitou dávkou nadsádzky možno povedať, že v novinke dokonale prepojila láskou a vzrušením nabitú Levandulovú od Hany Hegerovej a Petra Hapku (samozrejme je malá pravdepodobnosť, že ju vôbec pozná) s hitom Purple Haze legendárneho Jimiho Hendrixa, ktorý sa nielen pri názve piesne inšpiroval LSD. Kto vie, ako by na takúto súvislosť reagovala samotná speváčka. Možno by len jednoducho fúkla dym do tváre...

No práve tieto motívy ťahajú za rovnaký koniec aj v Levanduľovom opare (Lavender Haze) 35-ročnej speváčky a skladateľky, čo si všimli aj jej fanúšikovia. Lásku odhaľuje hneď v úvode, keď leží v posteli vedľa polonahého muža, ktorým je model Laith Ashley. Vzrušenie vložila do levanduľového kúpeľa, v ktorom nahá spieva: "Nedohodneme sa, žiadajú odo mňa tú sračku z 50. rokov".


Ako však prezradila na sociálnej sieti, práve tá "sračka" ju inšpirovala k názvu skladby. "K fráze lavender haze som sa dostala, keď som pozerala seriál Mad Men. Znelo mi to skvele. Zistila som, že to bola bežná fráza, ktorú v 50. rokoch minulého storočia používali, keď bol niekto zamilovaný," prezradila.

Rodáčka z Pennsylvánie pritom už pred časom uviedla, že skladba odkazuje na jej vzťah s hercom Joeom Alwynom. "Sme spolu šesť rokov a museli sme už čeliť rôznym bulvárnym fámam, ktoré jednoducho ignorujeme. Táto skladba je o ignorovaní takýchto vecí s cieľom uchrániť si tie skutočné," vysvetlila.

Klip však nesie aj ďalšie prvky retra, ktoré je vidieť a cítiť v kostýmoch či nábytku, ale aj atmosfére zahalenej do poriadnej dávky fialového oparu, ktorý, nech už symbolizuje čokoľvek, privedie divákov k rybičkám ukrytým za závesom v televízore či k ešte väčším rybám plávajúcim za zborenou stenou miestnosti.

Prečítajte si tiež: Polnočná úvaha: Čo ak je Taylor Swift iba obyčajná žena?

Autor: Lukáš Dedík