Britská speváčka Florence Welch triumfovala so svojou skupinou Florence and The Machine na odovzdávaní cien magazínu NME. Dvadsaťpäťročná hudobníčka získala dve ceny, keď nenašla premožiteľa v hlavných kategóriách Najlepší sólový interpret a Najlepšia skladba za singel Shake It Out. V dvoch kategóriách zvíťazili aj Foo Fighters a Justin Bieber, ten však z nich radosť mať nebude. Čitatelia NME ho totiž zvolili za Zápornú postavu roka a jeho aktuálnu štúdiovku označili za Najhorší album roka.

Líderka Florence and The Machine pri preberaní sošky Najlepší sólový interpret uviedla, že stále nevie či je sólovým interpretom alebo súčasťou skupiny, každopádne NME Award sa pre tieto pochybnosti nechystá vrátiť. Pri druhom ocenení poďakovala svojmu manažmentu a kolegom z kapely. Na udeľovaní cien predstavila víťaznú skladbu Shake It Out, zaspievala si aj v piesni Still Life od The Horrors, ktorí triumfovali v prestížnej kategórii Najlepší album za nahrávku Skying (2011). 

Florence and the Machine - Shake It Out

Okrem Florence Welch sa dvakrát z víťazstva tešila aj americká kapela Foo Fighters, ktorá uspela v kategóriách Najlepšia medzinárodná skupina a Najlepší hudobný film za dokument Back And Forth (2011). Ocenenie pre najlepšieho nováčika si z londýnskej O2 Academy Brixton odniesli The Vaccines a Najlepšou britskou skupinou sa stali Kasabian. Ocenenie venovali zosnulému spevákovi Davymu Jonesovi z kapely The Monkees, ktorý zomrel v stredu 29. februára vo veku 66 rokov na infarkt.

Britská indie-rocková skupina Arctic Monkeys, ktorá so siedmimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov na NME Awards, získala jedinú cenu v kategórii Najlepšia koncertná skupina. Hurts si zásluhou diela Sunday prevzali cenu za najlepší videoklip a Katy B zvíťazila v kategórii Dancefloorová hymna za skladbu Broken Record.

Katy B - Broken Record

Spomedzi festivalov ocenili podujatia Glastonbury a RockNess, Najsexi hudobníkom sa stal Jared Leto z 30 Seconds To Mars a najsexi hudobníčkou Hayley Williams z Paramore. Americkej raperke Azealii Banks udelili v jej neprítomnosti Philip Hall Radar Award a Noel Gallagher si v Londýne prevzal Godlike Genius Award. Vo videoodkaze si bývalého člena skupiny Oasis uctili také osobnosti ako Ray Davies z The Kinks, Roger Daltrey z The Who, Paul Weller, Serge Pizzorno z Kasabian, Brandon Flowers z The Killers, Guy Garvey z Elbow, Russell Brand či Bobby Gillespie z Primal Scream.

Čitatelia NME už tradične určovali aj víťazov "anticien". V nich dominoval Justin Bieber, ktorý sa stal Zápornou postavou roka a jeho vianočný album Under the Mistletoe (2011) bol vyhlásený za Najhorší album roka. Najhoršou skupinou je britsko-írsky boyband One Direction.

Prehľad víťazov NME Awards 2012:

Najlepšia britská skupina: Kasabian
Najlepšia medzinárodná skupina: Foo Fighters
Najlepší sólový interpret: Florence and The Machine
Najlepší nováčik: The Vaccines
Najlepšia koncertná skupina: Arctic Monkeys
Najlepší album: The Horrors - Skying
Najlepšia skladba: Florence and The Machine - Shake It Out
Dancefloorová hymna: Katy B - Broken Record
Najlepší videoklip: Hurts - Sunday

Hurts - Sunday

Najlepšia televízna šou: Fresh Meat
Najlepší festival: Glastonbury
Najlepší film: Ponorka
Najlepší hudobný film: Back And Forth - Foo Fighters
Najlepší hudobný moment roka: The Stone Roses sa dali znovu dokopy
Najlepšia reedícia: The Smiths - Complete Re-issues
Najlepšia kniha: Noel Fielding - The Scribblings Of A Madcap Shambleton

Hrdina roka: Matt Bellamy
Záporná postava roka: Justin Bieber
Najhorší album: Justin Bieber - Under The Mistletoe
Najhoršia skupina: One Direction
Najlepší obal albumu: Friendly Fires - Pala
Najlepší blog alebo twitter: @LadyGaga
Najlepší malý festival: RockNess
Najoddanejší fanúšikovia: Muse
Najsexi hudobník: Jared Leto, 30 Seconds To Mars
Najsexi hudobníčka: Hayley Williams, Paramore

Philip Hall Radar Award: Azealia Banks
Godlike Genius Award: Noel Gallagher

Informácie zverejnila webová stránka NME.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/PA, Anthony Devlin

Súvisiaci interpreti: Florence and the Machine, Foo Fighters