Horkýže Slíže včera vo vypredanej hale C bratislavskej Incheby odštartovali svoje najväčšie turné v histórii. Dvojhodinový koncert, ktorý ponúkol prierez celou diskografiou, mohli na Hudba.sk sledovať aj tí, ktorí sa do Incheby nedostali alebo sa chystajú do iných miest. Túto možnosť využili tisícky fanúšikov nielen zo Slovenska.

Kuko a spol. akoby ani nestarli – fanúšikov v Inchebe aj na internete bavili svojim energickým vystúpením. Horkýže Slíže odohrali dovedna takmer 30 skladieb a ako už býva zvykom, pripravili si aj množstvo "fórikov". Výsledkom bol nadšený päťtisícový dav, ktorý Nitranov nechcel pustiť z pódia.

Koncert si užívali aj fanúšikovia na internete, ktorí sledovali náš priamy prenos. Nenechalo si ho ujsť takmer šesťtisíc fanúšikov z celého Slovenska a Česka, no zaznamenali sme aj niekoľko stoviek divákov z iných krajín, najmä z Veľkej Británie, Írska, Nemecka, Rakúska, Nórska, Francúzska, USA, Holandska, Švajčiarska, Talianska, Španielska, Kanady či Ruska. Z našich miest bola suverénne najviac zastúpená Bratislava (až 3117 divákov... hľadali ste svojich kamošov?), s veľkým odstupom nasledovali Košice, Žilina, Nitra, Poprad, Trnava, Prešov, Michalovce, Praha, Prievidza, Liptovský Mikuláš, Zvolen a Banská Bystrica.

Nový album inšpiroval najmä vizuálnu stránku

Niektoré zo spomenutých miest kapela v rámci turné navštívi v najbližších týždňoch. Fanúšikovia sa môžu tešiť na najväčšie hity, ale aj na niekoľko songov z nového albumu St. Mary Huana Ganja. Fanúšikovia zrejme čakali väčší pomer nových skladieb, no v duchu ostatnej štúdiovky kapely sa niesla celá vizuálna zložka šou – na pódiu sa vynímal obrovský volant, veľká LED projekcia a na bokoch efektné videá v kruhoch pripomínajúcich spätné zrkadlá. Publikum si teda užilo skvelú "jazdu", akú skupina avizovala už v predstihu. 

Veľká svetelná šou, kostýmy, množstvo pyrotechnických efektov, "slížovské" vsuvky vo vystúpeniach hostí turné DilemmaSlobodná Európa, ale najmä kvalitné podanie najznámejších piesní a množstvo nečakaných vtipov dohnali viackrát divákov k spontánnemu potlesku. "Väčšinou sa prvých koncertov kapely obávajú, že to ešte nebude zohraté, ale prvýkrát v histórii sme si dali tri generálky, takže toto bol už štvrtý koncert. Aj preto to bolo úplne v pohode a veľmi sa nám to páčilo," povedal bezprostredne po koncerte spevák Kuko.

Horkýže Slíže a Whisky, Incheba, 28.2.2013 Zdroj: Marko ErdKuko a Whisky - pozrite si celý fotoreport z koncertu

Pocta rockovým velikánom

Medzi najvtipnejšie momenty patrila skladba R'n'B Soul, počas ktorej sa Kuko premenil na dídžeja Pizzeriu so svojráznou šiltovkou na hlave vyrobenou na mieru z papierového obalu od pizze. Kým z "čiernej" hudby a mnohých ďalších tém si skupina vo svojich textoch a na koncertoch s obľubou strieľa, veľké mená svetového rocku považujú členovia za svoje vzory.

"Robí to celý svet, už som počul aj Red Hot Chilli Peppers hrať Nirvanu. Nie je to tak, že by sme si z nich robili srandu, je to skôr pocta. Každý to pozná a my si pri tom rozohrejeme prsty," komentoval s úsmevom Kuko. Okrem Nirvany sa Slíže na chvíľu zahrali aj na The Police, Led Zeppelin či Rage Against the Machine. Ericovi Claptonovi zase venovali jednu zo svojich skladieb.

Horkýže Slíže odštartovali turné vo veľkom štýle a v tomto duchu chcú aj pokračovať. Šou nabitú energiou a humorom predvedú ešte v trinástich slovenských mestách, pričom už dnes večer sa predstavia v Trenčíne. "Sme veľmi spokojní s tým, ako sme to odpálili v Bratislave. Všetko vyšlo, ako malo a už sa veľmi tešíme na ľudí v ostatných častiach Slovenska," dodal Kuko.

Kuko alias DJ Pizzeria na koncerte Horkýže Slíže Zdroj: Marko Erd

Setlist bratislavského koncertu:

1. SN, TO, MI, LM, BA
2. Dežo má love
3. Gilotína
4. Líza a Wendy
5. A ja sprostá
6. Veľké, dlhé "A" s dvoma bodkami
7. Brďokoky
8. Príbeh o starej platni
9. Silný refrén
10. Holandská
11. Policemen alebo Jeej balón alebo Ako bolo v discobare Radúza na Halloween Party
12. Shanghaj Cola
13. Ukáž tú svoju ZOO
14. My Fucking Brother
15. Lístok na Mars
16. Motorkárska
17. Atómový kryt
18. Emanuel Bacigala
19. R'n'B Soul
20. Vlak
21. Telegram
22. Malá Žužu
23. Sex po telefóne
24. Láskyplní
25. Logická hádanka
26. L.A.G. Song
27. Maštaľ
28. Mám v p... na lehátku

Text: Ján Kakaščík (PR), Patrik Marflák (Hudba.sk)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže