Slovenská indie-popová formácia Sad Johny King vydala vo februári po niekoľkých rokoch príprav svoj prvý album s názvom Na horu a dolu. Dokončenie a vydanie debutu býva väčšinou dôvodom na radosť a "ostrým štartom" kapely v hudobnom biznise, no v tomto prípade je to inak. Skupina ním uzatvára svoje fungovanie.

Začiatkom roka 2015 debutovali Sad Johny King na slovenskej scéne singlom Priestor a presne o tri roky neskôr do sveta vypúšťajú aj plnohodnotný album. Obsahuje deväť autorských skladieb, vznikal približne štyri roky a z pôvodne štvorčlennej zostavy za ten čas zostal iba dvojčlenný projekt. Nahrávka vznikala v dvoch renomovaných bratislavských nahrávacích štúdiách - LVGNC pod taktovkou Mareka Rakovického a Lososound za pomoci Erika "Lososa" Horáka.

"Spolupráca s nimi bola veľmi podnetná a prínosná. Myslím, že obaja producenti naše skladby posunuli na úplne inú úroveň a dodali im zaujímavý rukopis. Snažili sme sa však aktívne zapájať do toho, ako budú vo výsledku znieť, aby sme boli všetci spokojní, keďže hudba je istým spôsobom osobná záležitosť," zhodnotila speváčka a autorka projektu Mia Žureková.

Ich cesty sa rozišli, album sa stal labuťou piesňou

Názov albumu Na horu a dolu má evokovať pôvodný zámer zoskupenia priniesť nový vietor na scénu a vyšľapať na pomyselný vrchol, z ktorého sa však museli vybrať zase naspäť "dolu". "Hudba je niečo, čo nás ako pôvodnú štvoricu spojilo, postupne sa však naše cesty rozišli pre rôzne iné povinnosti či záujmy. Rozhodne som však nechcela, aby naša tvorba zostala ležať niekde v šuflíkoch, pretože sme do nej investovali veľa energie a bolo by mi ľúto, keby sa nedostala k ľuďom. Aj preto sa album volá tak, ako sa volá a považujem ho za bodku, ktorú sme dopriali sami sebe aj našim fanúšikom," zhodnotila Mia.

Na nahrávke nájdete oba doposiaľ zverejnené single PriestorCestou a tiež jednu skrytú živú nahrávku. Spolu s vydaním albumu formácia zverejnila svoj tretí singel Napojení.


Mia skladby na album písala a skladala ako osobné spovede. "Hovoria o tom, čo sa udialo mne, ale aj o tom, čo sa deje v spoločnosti. Jedna z piesní je napríklad reakciou na rozmáhajúci sa extrémizmus, iné sú o priateľstvách či nespravodlivosti v živote. No so slovami sa hrám tak, aby sa každý dokázal s piesňami stotožniť aj z vlastného uhla pohľadu," opísala speváčka, ktorá stojí za všetkými textami na albume a na väčšine skladieb sa podieľala aj hudobne. Ďalšími autormi hudby sú Lukáš Molnár Roman Tokár.

Album Na horu a dolu môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.



Redakciu Hudba.sk informovala Mia Žureková. Tlačovú správu sme upravili.


Foto: Martin Zvonár 

Súvisiaci interpreti: Sad Johny King