Slovenský rozhlas je v týchto dňoch dejiskom nahrávania hudby Ľubice Čekovskej, ktorú známa skladateľka a klaviristka skomponovala pre film Dubček. Dielo interpretuje 31-členný symfonický orchester pod vedením Adriana Kokoša.

"Pristupujem k tomu ako k filmovej hudbe, v praxi to znamená, že hráme druhé husle. Svoju hudobnú poetiku sa snažím prispôsobiť tak, aby som nenarušila samotný priebeh filmu," komentovala nahrávanie "dubčekovskej" hudby Ľubica Čekovská.

"Tá 
hudba by mala dopomôcť a podčiarknuť základné línie, o ktorých film vypovedá, hovorí o vnútornom boji hlavného protagonistu. Snažila som sa k tomu pristupovať málinko minimalisticky, tematického materiálu nie je príliš veľa, snažím sa dávkovať hudobné kvapky tak, aby som tomu neublížila," prezradila skladateľka, ktorá dostala zadanie od Laca Halamu, režiséra filmu o najznámejšom slovenskom štátnikovi a politikovi.

"Spolupráca bola veľmi výživná, niekde som si postavila hlavu a niekde som musela ustúpiť, bol to trošku boj," priznala s úsmevom Čekovská s tým, že v jej novej filmovej 
hudbe znejú harfa, marimba, klavír, kontrafagot, anglický roh, altová flauta, ale aj horny a trúbky.

"Hľadal som autora 
hudby, ktorý by priniesol trošku moderny do klasickej filmovej hudby, ktorá často plní akoby len dekoratívnu úlohu a najviac by sme si ju mali asi uvedomiť vo chvíli, keď odchádzame z kina a počujeme hlavnú tému," uviedol Ladislav Halama a voľbu Čekovskej zdôvodnil slovami: "Ľubica je renomovaná skladateľka aj modernej klasiky, hľadal som niekoho, kto by bol schopný reprodukovať našu hlavnú filmovú myšlienku a tou je vnútorná psychologická dráma. Boj človeka, ktorý sa snaží, má veľkú ideu, víziu, a okolnosti, mocnosti, iní silnejší, väčší hráči mu v tom zabránia."

Scenár filmu napísal Viliam Klimáček

Dubček je náročný historický film. Jeho tvorcovia sa pokúsili vytvoriť dielo, približujúce túto osobnosť pamätníkom i mladším divákom, pre ktorých je obdobie Pražskej jari iba kapitolou v učebniciach dejepisu. A to všetko bez idealizovania, heroizovania, hodnoverným a uveriteľným spôsobom, v ľudsky presvedčivom portréte človeka, ktorý veril v možnosť demokratizácie totalitného režimu. Pôvodne sa mal film, ktorý nakrúcali v auguste a v októbri minulého roka, dostať k televíznym divákom pod názvom Krátka jar, dlhá zima.

"Filmová distribúcia je benefit, ktorý sa možno celkom nečakal, asi to vyšlo z toho, ako sa nám to podarilo. Krátka jar, dlhá zima zostane ako podtitul filmu, pretože vystihuje literárnu predlohu, atmosféru, ktorú sme do filmu chceli dostať a je to pre televízne uvedenie dobrý odkaz divákom," doplnil režisér filmovej novinky. Jej tvorcov čaká ešte dosť veľa práce.

"Momentálne sa zaoberáme 
hudbou, ale paralelne beží obrazový grading, k tomu bude bežať mixáž, ktorá bude tiež zložitá, pretože ideme do kín a zvuk musí byť vo formáte 5.1. Film bude vystrojený ako skutočný kinofilm napriek tomu, že jeho počiatok bol televízny," povedal pre TASR Halama. Spokojnosť s nakrúteným materiálom netají: "Chcel by som byť spokojný s tým, ako to dokončíme, ale hlavne by som chcel byť spokojný s tým, ako to prijmú diváci."

Film uvedú v apríli

Hlavnú postavu Alexandra Dubčeka stvárnil Adrian Jastraban, ďalej hrajú Táňa Radeva, Vladimír Hrabal, Jiří Zapletal, Radoslav Šopík, Volodymir Nečeperenko, Oleksander Loginov, Jurij Skliar, Peter Trník, Ivo Novák. Scenár podľa literárnej predlohy Ľuboša Juríka napísal Viliam Klimáček. Film Dubček príde do kín 19. apríla.

Zdroj: TASR
Foto: PR