Vo veku 89 rokov zomrel americký klavirista, skladateľ a dirigent André Previn, ktorý sa venoval klasickej hudbe, džezu i filmovej hudbe. Štvornásobný držiteľ Oscara skonal vo štvrtok vo svojom dome na Manhattane. Smutnú správu potvrdila aj jeho manažérka Linda Petrikova.

"Sme hlboko zarmútení správou o smrti nášho emeritného dirigenta Andrého Previna," uviedol Londýnsky symfonický orchester vo vyhlásení. Anré Previn sa narodil 6. apríla 1929 v Berlíne ako Andreas Ludwig Prewin do rodiny židovského právnika. V roku 1938 s rodinou z Nemecka emigroval na krátko do Paríža a neskôr do Los Angeles. Už ako tínedžer pracoval v Hollywoode ako skladateľ a aranžér.

Hudbu zložil k mnohým filmom, pričom prestížne ceny americkej Akadémie filmových umení a vied mu vyniesli muzikály Gigi (1958), Porgy and Bess (1959), My Fair Lady (1964) a romantická komédia Sladká Irma (1963).


Previn neskôr opustil svoju kariéru v Hollywoode a stal sa dirigentom klasickej hudby. V roku 1967 ho menovali hudobným riaditeľom Houstonskej symfónie a neskôr pôsobil vo významných telesách ako sú Los Angeles Philharmonic či Royal Philharmonic Orchestra v Londýne. Skomponoval tiež operu Električka zvaná Túžba, ktorá mala premiéru v roku 1998 v San Franciscu.
Na konte má tiež desať cien Grammy.

Previn bol päťkrát ženatý, jeho manželkou bola napríklad aj herečka Mia Farrow, s ktorou má tri vlastné deti a ďalšie tri si adoptovali.


Zdroj: SITA
Foto: John Kaplan/Pittsburgh Post-Gazette via AP

Súvisiaci interpreti: André Previn