Rammstein zverejnili očakávanú novú skladbu aj s videom a opäť pobúrili verejnosť. V ďalších novinkách - voda je mokrá a oheň páli.

Záverečná

Keď sme túto rubriku rozbiehali, ani na um nám neprišlo, že to vydržíme robiť týždeň čo týždeň viac ako šesť rokov. Za ten čas sme napísali cez tri stovky týždenníkov a desiatky reportáží z koncertov a festivalov. Potrebujeme ale pauzu. Obaja to robíme popri svojej práci a všetkom ostatnom. Je to síce príjemné hobby, ale aj oddych je dôležitý. Možno raz budeme pokračovať, možno nie. Bez zbytočného pátosu by sme vám však chceli poďakovať za vašu priazeň za celú tú dobu. Metal s vami!

Adrián a Palo

Magnet týždňa

Už keď začiatkom týždňa Nemci Rammstein zverejnili 30 sekúnd z nového videa, bolo jasné, že budú šokovať. Takmer 10-minútový krátky film zachytáva dejiny Nemecka. Pochopiteľne v ňom tečie krv a aj ďalšie vizuály sú pomerne znepokojivé. Boli to ale snímky z koncentračného tábora, ktoré vyvolali otázky, či je vhodné používať túto tému na "komerčné účely". Za zmienku tiež stojí fakt, že Germániu vo videu zosobňuje herečka Ruby Commey. Je černoška. Rammstein tak v skladbe Deutschland stúpajú na otlaky úplne všetkým a očividne si to užívajú. Z umeleckého hľadiska je video skvelé, s fantastickou produkciou, dychberúcimi vizuálmi a skrytými odkazmi na rôzne nemecké symboly. Záverečnými titulkami nás sprevádza inštrumentálna klavírna verzia staršieho singlu Sonne. Skladba Deutschland neprináša nič nové. Je to klasický Rammstein, aký máme radi. Ako záverečný song na ich prichádzajúcom štadiónovom turné – predovšetkým v Nemecku – to bude neopakovateľný zážitok. Posledný album, ktorý bude niesť meno kapely, vychádza 17. mája. (pm)

Prečítajte si tiež: Rammstein je späť s novinkou Deutschland. Rozruch vyvolala už krátka ukážka


Novinky

Domáce kapely ČadCatastrofy sú aktuálne na vrchole slávy. Minuloroční a aktuálni víťazi Rádiohlavy za najlepší hard & heavy album sa spolu s popradskými death metalistami Sandbridge podporiť povedomie o ich hudbe aj za hranicami našej krajinky. Na začiatku septembra odohrajú koncert v Londýne. Viac info na Facebooku. (pm)

Robb Flynn sa so svojou kapelou Machine Head vydá na európske turné, oslavujúce 25 rokov od vydania debutového albumu Burn My Eyes. Kultová groove metalová nahrávka zaznie naživo v 23 mestách, medzi nimi nechýba Viedeň (Gasometer 16. október) a Budapešť (klub Barba Negra 20. október). Flynn tiež v rozhovore pre Kerrang potvrdil, že s bývalými členmi Chrisom Kontosom a Loganom Maderom (plus aktuálny basák Jared MacEachern) debut znovu nahral a plánuje ho digitálne vydať. (ak)


Od albumu Asymmetry už uplynulo neuveriteľných 6 rokov. Karnivool si ale vždy radi dajú načas, aby ich nahrávka bola čo najlepšia. Podľa informácií od kapely by sme sa však tohto roku mali dočkať ďalšej štúdiovky. Kapela už na nej vraj niekoľko mesiacov pracuje a na leto ohlásila aj austrálske turné. (pm)


Omnoho štedrejší albumový cyklus majú Cattle Decapitation. Po majstrovskom diele The Anthropocene Extinction však budú mať čo robiť. Prekonať tak kvalitnú nahrávku bude ťažké. Verím však, že sa im to podarí. Od mája budú v novej zostave v štúdiu, dátum vydania zatiaľ známy nie je. (pm)


Grindoví velikáni Napalm Death už na novej doske pracujú od minulého leta. Koncertné povinnosti im však zaberajú toľko času, že sa vydanie rozhodli posunúť na budúci rok, aby všetko bolo podľa ich predstáv. (pm)

Project Regeneration je názov nového albumu od Static-X, ktorý už nikto nečakal. Kapele sa vraj podarilo dostať k nevydaným nahrávkam zosnulého Waynea Statica. Viac ako polovica z tuctu skladieb údajne obsahuje aj jeho vokály. (pm)


Devin Townsend uplynulý piatok vydal svoj nový sólový album, na ktorom si trošku uletel. Empath je pompézny a prekombinovaný, s množstvom žánrových zvratov a ťažkopádnych nápadov. Nahrávka pravdepodobne zaujme len true fanúšikov tohto holohlavého Kanaďana. Pozrite si videoklip k singlu Spirits Will Collide, takmer vianočnej balade s dievčenským zborom. Kompletný album si môžete vypočuť na Deezeri. Hudobník sa na Twitteri zveril, že na nahrávku minul neuveriteľných 170 000 dolárov a ak jej predaje prepadnú, bude ho to veľmi bolieť. (ak)


Nový album od anglických deathcore-istov Whitechapel sa počúva o kúsok lepšie. Agresívne žánrové postupy umne okorenili melodickými gitarami a vokálmi a pritom si zachovali vlastný rukopis. Nahrávku The Valley máte naservírovanú v celej svojej kráse v YouTube linku nižšie. (ak)


Francúzski technickí death metalisti Fractal Universe nás pripravujú na vydanie tretieho albumu Rhizomes of Insanity novým singlom. Skladba Masterpiece's Parallelism je fantastickou jazdou dokonale vyvažujúcou extrémnu hmatníkovú ekvilibristiku s melodickými pasážami. Fanúšikovia Obscury či The Faceless si prídu na svoje. (ak)


Rivers of Nihil sú zázračnou tech-death kapelkou zo Štátov, ktorá na svojej tretej štúdiove Where the Owls Know my Name pomixovala žánre death, black, industrial alebo hard rock do jedného krásneho, funkčného celku. Kapela aktuálne oznámila zastávky dvojtýždňového európskeho turné a my sa môžeme veľmi začať tešiť na ich koncert vo viedenskej Arene 24. septembra. Sprevádzať ich budú kapely Black Crown Initiate, Møl a Orbit Culture. (ak)


Haluz týždňa

Nie je The Beatles ako The Beatles. Vopred sa ospravedlňujem všetkým ich fanúšikom, ale mashup ich videa s grindom od Anal Cunt je proste mimoriadne zábavný. Kukajte na Facebooku. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádzal vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak máte chuť dať nám spätnú väzbu, neváhajte komentovať pod článkom, na sociálnej sieti alebo na mailovej adrese redakcia@hudba.sk. Archív všetkých vydaní Týždňa v hard & heavy nájdete TU.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/Rammstein

Súvisiaci interpreti: Čad, Rammstein