Titul SuperStar jej síce oficiálne nikdy nepatril, mnoho ľudí ju však dodnes považuje za najväčší talent, aký sme vďaka tejto šou spoznali. Vo veľmi mladom veku sa zároveň stala obľúbeným objektom záujmu bulvárnych novinárov, preto sa po založení rodiny úplne stiahla z verejného života. Teraz prekvapila videom, v ktorom sama ukázala to, čo dlhé roky skrývala.

Keď sa Martina Schindlerová zhruba pred rokom opäť prihlásila o pozornosť, nikto celkom nevedel, či jej návrat na hudobnú scénu môžeme brať vážne. Po niekoľkých odohratých koncertoch a dvojici singlov, ktoré vydala v minulom roku, teraz prichádza s novou skladbou Búrky. Lepšie načasovanie jej zverejnenia si asi vybrať nemohla. Vzhľadom na to, že v súčasnosti nikto z nás nevie, ako sa vyvinú okolnosti okolo pandémie koronavírusu, vznieva refrén o láske k svojim najbližším - v jej prípade najmä k jej dvom deťom Martine a Kamilovi - akoby bol stvorený práve pre túto neľahkú situáciu. 

Lyric video k piesni zverejnila v pondelok, len dva dni po tom, ako nový singel vydala na streamingových službách. Symbolicky v ňom rekapituluje svoj doterajší život, ktorý je odhodlaná reštartovať v súkromnej i pracovnej oblasti. Okrem rodinných fotografií tak môžeme v záberoch vidieť aj dve hudobné ceny Aurel, ktoré Martina získala v roku 2005 za svoj album Patríme k sebe a tiež platinovú platňu, ktorú získala spoločne so svojimi kolegami zo SuperStar. V záverečnej scéne sa po zábere na zbalenú krabicu na sťahovanie zatvoria dvere, čím speváčka naznačuje, že v jej živote skutočne začína nová éra.


Svadobné fotky bez exmanžela 

Martina v decentnom vizuáli skvele využila to, že o svojom osobnom živote dlhé roky na verejnosti nehovorí. Na svoje pomery ukázala viac než sú fanúšikovia a médiá zvyknuté, no pritom stále všetko dôležité nechala zahalené rúškom tajomstva. Pre Hudba.sk dokonca prezradila, že fotografie v klipe nie sú z jej skutočnej svadby. "Nakoľko aj na Univerzite Komenského sa venujem najmä ochrane osobnosti, samozrejme, že svadobné fotografie vo videu nie sú z mojej reálnej svadby. Pomohol mi kolega z Univerzity Tibor Hlinka, ktorý sa príležitostne realizuje aj ako fotomodel a nafotili sme spolu pár záberov."

Text piesne môže na prvé počutie pôsobiť príliš pateticky a prvoplánovo, navyše 31-ročná interpretka spieva v podstate o tom istom ako v prípade jej minuloročných singlov Radšej mi chýbajPokoj svätý. V tomto prípade však nejde o žiaden kalkul, ale o slová, ktoré skutočne reflektujú jej smutný príbeh lásky. "Láska je nevyčerpateľná téma. Spievam o presvedčení zamilovaných, že spoločne sa dá všetko zvládnuť. Kto si to nezažil, však? V klipe vystupuje aj moja sedemročná dcéra, lebo si to veľmi chcela vyskúšať a to je tá láska navždy," prezradila Schindlerová.

V novinke je speváčka autorkou hudby aj textu, produkciu zastrešil Adam Kuruc, ktorý pracoval aj na jej prvom autorskom singli Pokoj svätý. "Pracuje sa nám veľmi dobre, s Adamom sme už zohratí, niečo mu začnem pospevovať, a on hneď počuje k mojej melódii hudobné nástroje. Pieseň Búrky vznikla rýchlo, za tri dni bola aj nahratá."

O vizuál sa postaralo štúdio Pseudoart Creative, no ako som spomenul vyššie, ide o lyric video, nie klasický videoklip. "Scenár videa vymyslel režisér Štefan Lelovič, ktorý robil aj klip Radšej mi chýbaj. Dlho sme sa rozprávali, ako sa postaviť k dejovej línii. Idea bola taká, že láska je v priebehu času rôznymi spôsobmi skúšaná a je na oboch partneroch, či skúšky vydržia. Partneri buď zvládnu všetky okolnosti spoločne alebo nezvládnu. A ta bezpodmienečná láska je tá, ktorú cítime k našim deťom," vysvetľuje Martina. Skladba by si určite zaslúžila aj plnohodnotný videoklip, ktorý by mohol zafungovať aspoň tak dobre, ako comebackový videosingel Radšej mi chýbaj. Ten má dnes na Youtube už viac ako 300-tisíc prehratí.


Čo bolo za chaotickou propagáciou singla?

Schindlerová už niekoľko týždňov avizovala vydanie pesničky Láska rovnaká, na poslednú chvíľu sa však rozhodla pre zmenu. Nie však samotnej piesne ale len jej názvu. "Ide o tu istú pieseň, len sme sa s tímom nevedeli ustáliť na názve. Pracovný názov piesne bol vždy Búrky, ale oficiálny názov mal byť Láska rovnaká, lebo text piesne je vlastne o tom, a moja priateľka Mária Čírová už má singel s podobným názvom Búrka spred pár rokov. Ale ako Máriu poznám, tak veci tohto druhu sú jej ukradnuté, rovnako ako mne.:

O finálnom názve nového singlu napokon menším nedopatrením rozhodol speváčkin brat, ktorý ju nahral na Spotify pod jej pracovným názvom. Martina si z toho ťažkú hlavu nerobila a celé to na svojom Instagrame prirovnala k výberu mena pre svoju dcérku. "Predtým som vždy odsudzovala rodičov, ktorí pomenovali po sebe deti, že to je vrchol egocentrizmu. A potom som mojej dcére dala meno Martina. Dnes si už neviem predstaviť pre ňu iné meno. Vtedy to však bolo pre mňa takmer neprijateľné. Ale okolnosti boli také, že všetky ostatné partnerom navrhované alternatívy mien boli pre mňa horšie. Ale pointa - čo tým chcem povedať - že keď ti patrí nejaké meno, tak ho dostaneš."

Pripomeňte si tiež druhý minuloročný singel Martiny Schindlerovej. A zatiaľ vnímate jej návrat na scénu?


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/schindlerovamartina

Súvisiaci interpreti: Martina Schindlerová