Šiesta sólovka americkej speváčky Beyoncé s názvom Lemonade je najpredávanejším albumom minulého týždňa vo Veľkej Británii aj v USA. Ešte v jeho polovici to pritom vyzeralo, že rebríčky na oboch najväčších hudobných trhoch ovládnu nahrávky nečakanej zosnulej hudobnej ikony Princa, ktorý bol jej veľkým vzorom.

Do kategórie nečakaných udalostí patrí aj album Lemonade. Vyšiel v sobotu 23. apríla a už počas prvého týždňa sa z neho predalo vo Veľkej Británii 73-tisíc kópií. Po nahrávke Blackstar (2016) zosnulého hudobníka Davida Bowieho je tak druhou najrýchlejšie sa predávajúcou tohtoročnou nahrávkou. Pre 34-ročnú Beyoncé je to už tretie sólové prvenstvo v albumovom UK Charte, keďže predtým v ňom triumfovala aj so štúdiovkami Dangerously In Love (2003) a 4 (2011).

V Amerike prepisuje historické tabuľky

Okrem UK Chartu ovládla manželka rapera Jay Z s albumom, na ktorom sa vyrovnáva s jeho neverou, aj americký rebríček Billboard 200. Rovnaký úspech dosiahla aj s predchádzajúcimi piatimi sólovkami, a stala sa tak jediným interpretom v histórii, ktorý debutoval na vrchole Billboardu s prvými šiestimi štúdiovkami. Je tiež jediným umelcom, ktorý sa dostal na prvé miesto tohto rebríčka s prvými šiestimi štúdiovkami.

Z Lemonade sa v USA v prvom týždni predalo 653-tisíc kópií, pričom šlo iba o digitálne verzie, keďže nahrávka sa vo fyzickej podobe dostane na trh až 6. mája. Na najväčšom hudobnom trhu ide o najlepší tohtoročný výsledok v týždennej predajnosti. Navyše, ešte ako členka skupiny Destiny's Child dobyla Billboard (aj UK Chart) i s albumom Survivor (2001).

Prečítajte si aj: Beyoncé propagovala film, z Lemonade sa vykľul jej nový vizuálny album


Princove albumy a výberovky v Top 10

V aktuálnom UK Charte sa na ďalších troch pozíciách za Lemonade umiestnili nahrávky speváka Princa, ktorý skonal 21. apríla vo veku 57 rokov. Konkrétne sú to kompilácie The Very Best Of Prince (2001) na dvojke, Ultimate Prince (2006) na treťom mieste a na štvorke štúdiovka Purple Rain (1984), ktorá je zároveň soundtrackom filmu Purpurový dážď (1984). Celkovo sa do prvej stovky rebríčka dostalo až štrnásť Princových albumov. V priebežnom rebríčku pritom obsadili jeho nahrávky prvých päť priečok. 

Aj v Amerike fanúšikovia po hudobníkovej smrti najviac kupovali výberovku The Very Best Of Prince (2. miesto), soundtrack Purple Rain (3. miesto) a The Hits/The B-Sides (1993; 4. miesto). V Top 10 aktuálneho vydania rebríčka Billboard 200 má Prince ešte dva albumy - na šiestom mieste je výberovka Ultimate Prince a na siedmom štúdiovka 1999 z roku 1982.

Zdroj: SITA (Officialcharts.com, Billboard.com, archív)
Foto: Frank Micelotta/Invision for Parkwood Entertainment/AP Images

Súvisiaci interpreti: Beyoncé