V máji pokračuje obľúbený cyklus Music & Film v Kine Lumière projekciou záznamu koncertu Depeche Mode Live in Berlin (2014) od režiséra Antona Corbijna. Film vznikol počas turné k albumu Delta Machine. Doteraz bol dostupný len na DVD nosiči, no 4. mája ho diváci môžu vidieť na dvoch projekciách v Kine Lumière o 18.00 a 20.30.

Film je záznamom koncertu jedného z najúspešnejších turné skupiny Depeche Mode, ktoré videlo vyše 2,5 milióna fanúšikov v 32 krajinách sveta od Európy, cez Áziu až po Severnú Ameriku. "Najviac, takmer 88 tisíc, ich bolo na štadióne v Düsseldorfe, ale produkcia dala prednosť záznamu dvoch vypredaných koncertov v O2 aréne v Berlíne v novembri 2013," hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman a dodáva, že: "spojenie kapely a Berlína sa ukázalo ako šťastné a tiež sa potvrdilo, že Gaham je nielen dobrý spevák, ale i zabávač."

Kapela na koncertoch hrala v zložení Dave Gahan (sólový spev), Martin Gore (gitara, klávesové nástroje, sprievodné vokály, sólový spev), Andrew Fletcher (klávesové nástroje), na turné ich doplnili Christian Eigner (bicie) a Peter Gordeno (klávesové nástroje, klavír, basgitara a sprievodné vokály).

Režisérom filmu je holandský fotograf a režisér Anton Corbijn, ktorý v oblasti filmovej tvorby debutoval životopisnou drámou Control (2009) o svojom obľúbenom hudobníkovi Ianovi Curtisovi, legendárnom frontmanovi kapely Joy Division, kvôli ktorému odišiel ako 23-ročný do Spojeného kráľovstva, kde sa stal fotografom New Musical Expressu. Neskôr nakrútil aj kriminálny triler Američan (2010) s Georgeom Clooneym či snímku Najhľadanejší muž (2014) s Philipom Seymourom Hoffmanom.

"Celý hudobný svet však Corbijna pozná ako jedného z najvyhľadávanejších fotografov, známe sú napríklad jeho fotografie skupiny R.E.M. alebo na album Joshua Tree kapely U2, či ako režiséra videoklipov Heart Shaped Box (Nirvana), Hero of the Day (Metallica), Liar (Rollins Band), Straight to You (Nick Cave and the Bad Seeds), One (U2) a tiež mnohých videoklipov pre Depeche Mode vrátane tých k piesňam Personal Jesus, A Question of Time či Walking in My Shoes, ktoré bude možné počuť a vidieť aj v uvádzanom filme," dopĺňa Ulman. Vo filme odznie aj sedem piesní z albumu kapely Delta Machine a dnes už klasické hity Depeche Mode ako Enjoy the Silence, I Feel You, Black Celebration alebo Shake the Disease. Diváci počas záznamu koncertu uvidia aj 20 zadných projekcií, ktoré Corbijn, dlhoročný spolupracovník Depeche Mode od roku 1986, nakrútil špeciálne pre toto turné.

Film mal exkluzívnu premiéru v desiatkach kín na celom svete v novembri 2014. Vo štvrtok 4. mája sa premietne na jedinečnej projekcii v 100 českých kinách a v Kine Lumière na Slovensku. "Podľa mňa je tento koncert z Berlína o čosi lepší než ten z Barcelony z roku 2009 a oveľa lepší než Depeche Mode: Touring the Angel – Live in Milan z roku 2006," hovorí Ulman a pozýva: "Už 20. mája uvidíme Depeche Mode v rámci Global Spirit Tour 2017 aj v Bratislave na štadióne Pasienky. Ak sa chcete dobre naladiť na tento koncert, alebo si chcete pripomenúť atmosféru toho predchádzajúceho, či len momentálne nemáte 79 Eur na vstupenku, tak je tu jedinečná príležitosť pozrieť si výborný koncert z predchádzajúceho turné vo vysokom rozlíšení a s výborným zvukom na veľkom plátne."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Simona Nôtová.

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode