Nie je tomu tak dávno, čo legendárny Black Sabbath ohlásil koniec kariéry. Princ temnoty, Ozzy Osbourne, však nelení a už čoskoro vyrazí na turné so Zakkom Wyldeom.

Magnet týždňa

Spolupráca Ozzyho a Zakka patrí k najlepším momentom rockovej scény. Či už živé predstavenia alebo štúdiové nahrávky oslovili milióny ľudí po celom svete. Je preto skvelé, že títo dvaja hudobníci opäť spájajú sily a cez leto vyrazia na pár koncertov. Bohužiaľ sú zatiaľ ohlásené len štyri predstavenia v USA. Určite vás ale poteší, že na rok 2018 je ohlásený ďalší sólový Ozzyho album. (pm)


Šrot týždňa

Grécki blackmetalisti sa minuli remeslu. Kapela Naer Mataron totiž drtí a hobľuje až príliš a k tomu točí prostodivné videoklipy, nad ktorými sa uchechtnete. Horiaci pentagram a obrátené kríže, v popredí obtlstlý satanista, ktorý si svoj corpsepaint asi robil sám a hudba, čo sa tvári ako autentický black. Nie chlapci, Rotting Christ môže byť len jeden! Máte šťastie, že to vaše mučenie trvá len tri a pol minúty. (ak)


Novinky

Nahrávanie novinky Paradise Lost je v plnom prúde a muzikanti zverejnili krátku riffovačku a výpis gitarového vybavenia pre všetkých geekov. Album Medusa, ktorého názov zverejnili len pred pár dňami, bude obsahovať osem flákov - mali by byť pomalšie, bahnitejšie a doomovejšie, ako kedykoľvek predtým. (ak)

Slovenský blackmetalový projekt Krolok zverejnil svoj dlhohrajúci debut Flying Above Ancient Ruins. Nahrávka vznikala v priebehu rokov 2016-2017 a autorovi HV s nahrávaním pomohli členovia rytmickej sekcie Malokarpatanu. Fantastický obal s drakulovským motívom je dielom uznávaného umelca Dávida Glombu a na fyzických nosičoch album vyjde pod hlavičkou Hexencave Productions. Kým sa dozvieme konkrétny dátum, môžete ho streamovať a sťahovať z Bandcamp profilu. (ak)


Nemeckí Kreator zahrali v televíznej šou Circus HalliGalli skladbu Satan is Real aj s pomocou špeciálnych hostí. Thrashovú legendu do televízie ProSieben pozvali tvorcovia relácie formátu "Late Night Show", aby zahrala kúsok z nového albumu Gods of Violence. Millemu Petrozzovi (ktorý vystupoval v tričku Zeal & Ardor - za to palec hore) s vokálmi pomáhali Papa Emeritus III. z Ghost a Max Gruber z kapely Drangsal. Ten bol pre zmenu v kostýme mníšky. Skvelé vystúpenie spomenutí hostia okorenili romantickým tanečkom uprostred ohňa. (ak)


Nový album kapely When Icarus Falls, to sú samé post-rockové nežnôstky. Nahrávka Resilience ponúka päť skladieb, ktoré sú majestátne rozvetvenými hudobnými plochami. Priaznivcom náladotvornej hudby môžeme len odporučiť. Kapela v našej blízkosti vystúpi aj naživo a to 23. mája v brnianskom klube Bajkazyl. Vypočujte si skladbu A Blue Light a potom klikajte na Bandcamp, kde nájdete celý stream novinky. (ak)


Between the Buried and Me predstavujú svoje nové živé BluRay/DVD Coma Ecliptic Live skladbou Turn on the Darkness zo skvelej štúdiovky Coma Ecliptic, ktorá je vonku pomaly už dva roky. Ak bola tvorba jednej z najtalentovanejších progresívnych kapiel súčasnosti pre niekoho až príliš nečitateľnou, práve posledný album ukázal, že to chlapci vedia aj jednoduchšie a zrozumiteľnejšie, než napríklad na náročnom albume The Parallax II: Future Sequence. Relaxačné sólo v druhej polovici novouvedenej živej skladby to len potvrdzuje. (ak)


Nový album islandských Sólstafir otvorí pieseň Silfur-Refur, ktorá je až príliš obyčajná na to, aby po nej nemohlo prísť niečo zaujímavejšie. Je to jednoduchá balada, ktorá stavia hlavne na atmosfére a gradácii jednoduchého motívu dostratena. To čakanie na niečo - nejaké vyvrcholenie či pointu - ma pri tejto kapele už prestalo baviť. Nezaškodilo by im to trošku v závere rozbaliť a myšlienku rozvinúť, ale o tom ich hudba žiaľ nikdy nebola. (ak)


Vintersorg konečne zverejnil prvú lastovičku z pripravovanej štúdiovky Till Fjälls del II. A aj keď sú jeho vokály fajn a v Borknagare tej hudbe dodávajú správnu šťavu, toto je tak trochu gýč. Je to spevavý folk metal nie nepodobný spomenutému slávnejšemu projektu, ale dôraz na melódie je až príliš silný a návrat k legendárnemu albumu Till Fjälls z roku 1998 sa aspoň zatiaľ nekoná. (ak)


Slušnú nudu v podobe ukričanej skladby Seven Headed Whore vyprodukovali americkí Iced Earth. Riffovačka "požičaná" od Metallica a Megadeth a k tomu vokály prinajmenšom otravné. Niekedy ten metal je vcelku smutná téma. Dvanásta štúdiovka Incorruptible kapele vychádza v polovici júna. (ak)


Vydať za týždeň jeden singel je biedne. Stone Sour sa preto rozhodli zverejniť hneď dva. Na kvalite im to síce nepridá, ale minimálne skladba Fabuless je celkom dobrá dávka energie, ktorá sa na koncertoch určite ujme. Druhá novinka, Song #3, je skôr určená pre rádiá, kde ju môžu točiť do zblbnutia. Album Hydrograd vychádza na konci júna. (pm)


Do rotácie sa bez problémov dostane aj singel God Damn z aktuálnej dosky Avenged Sevenfold. Album The Stage sa veľmi nepredával, fanúšikovia si ho ale očividne obľúbili. Výnimkou nie je ani táto skladba. (pm)


Veľmi dobrú dávku grooveu nám tento týždeň prinášajú Siriun so skladbou Intent. Silný vplyv skorších nahrávok Lamb of God je cítiť celý čas, čo ale rozhodne nie je sťažnosť. Album In Chaos We Trust pánom vychádza za necelé tri týždne, takže pokojne ich podporte, ak sa vám ich tvorba páči. (pm)


Decapitated nevedia sklamať ani keď ako intro ku skladbe použijú vybrnkávačku á la Deftones. Skladba Never síce začína pokojne, nenechajte sa ale oklamať. Po chvíli to páni rozbalia naplno a začne lietať nábytok. Album Anticult vyjde na začiatku júla. (pm)


Novinka od Full of Hell s názvom Trumpeting Ecstasy je úplne iný level. Toto trojminútové utrpenie vyšlo v spolupráci s Kurtom Balou z Converge a Leem Bufordom z The Body. S vokálmi pomohla Nicole Dollanganger. Celá doska tu bude už tento týždeň a už teraz sa jej neviem dočkať. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Karel Šanda / Live Nation

Súvisiaci interpreti: Ozzy Osbourne, Zakk Wylde