Prešovskú kapelu Papyllon tvoria štyria priatelia, ktorých spája ich spoločná vízia a láska k hudbe. V roku 2015 vydali úspešné EP Sink or Swim a už začiatkom leta naň nadviažu eponymným debutom pod hlavičkou vydavateľstva go2stage. Ako ochutnávku fanúšikom ponúkajú prekvapivo vyzretý, melancholicko-romantický singel.

Pieseň s názvom Seventeen, baby je o vzťahu k "nezrelej" žene, ku ktorej dospelého muža ťahá silný pud, ale racionálne mu je jasné, že to nikdy fungovať nebude. V skladbe hosťuje Jaroslav Janek na trúbke, ktorá skvele dopĺňa melancholickú atmosféru. Aj vďaka nemu pesnička znie, akoby sa chalani inšpirovali tvorbou Georgea Michaela, veľmi vkusne aktualizovanej pre rok 2017.

Náladu skladby podčiarkuje videoklip, ktorý sa nakrúcal v priestoroch Východoslovenskej galérie v Košiciach. O réžiu sa postaral Ondrej Rychnavský, ktorý je aj dvorným fotografom kapely. Klip je nakrútený spomalene na jeden záber.


Príprava albumu ich utužila, netaja zahraničné ambície

Kapela Papyllon vznikla v roku 2012. Hoci to tak podľa aktuálneho zvuku kapely nevyzerá, jej členovia sa spoznali pri spolupráci na "tribute" projekte rockovej kapely Queens of the Stone Age, kde hralo viacero hudobníkov a medzi nimi aj celý budúci Papyllon. Sami sú prekvapení, že im to vydržalo až dodnes a už sa nevedia dočkať, kedy si budú môcť fanúšikovia vypočuť ich dlhohrajúci debut.

"Keď sa pozrieme vyslovene na prešovskú hudobnú scénu, je vlastne zaujímavosťou, že sme stále spolu. Zažili sme mnoho kapiel alebo projektov, ktoré mali veľké oči, no vždy to na niečom stroskotalo. Nás práca na albume utužila nielen po hudobnej, ale aj ľudskej stránke. Sme predovšetkým kamaráti," hovoria mladí hudobníci, ktorí sa posledný polrok intenzívne venovali tvorbe pesničiek a nahrávaniu albumu, koncertovanie preto muselo ostať v úzadí.

Po vydaní albumu chcú vyraziť na turné a predstaviť fanúšikom nový hudobný program, ktorý bude korešpondovať so súčasným zvukom albumu. Sériu koncertov chystajú na jeseň, osloviť chcú čo najviac ľudí doma ale aj v zahraničí. "Úlohou našich anglických textov je posunúť nás z lokálnej scény ďalej, čo sa nám už aj pri EP čiastočne podarilo koncertmi v zahraničí a budeme v tom pokračovať," hovorí bubeník Lukáš.

Zahraničné ambície sú sympatické a určite nie nereálne, keďže chalani sú pripravení venovať sa hudbe naplno. Zatiaľ však majú aj ďalšie aktivity - Lukáš sa popri kapele živí prekladateľstvom a učením angličtiny a bicích na umeleckej škole, basgitarista Jakub sa zase venuje tvorbe vitráží a spekaného skla v rodinnej firme. Dlhodobý cieľ zdravo sebavedomej kapely je však jasný: "Tvoriť a predvádzať hudbu na veľkých pódiách najlepšie ako vieme a dokázať, že fúzia na prvý pohľad nezlučiteľných žánrov ako sú rock, elektro, hip-hop, metal a R&B je čistá frajerina."

Držíme chalanom z Papyllon palce, veľký potenciál ukázali už v roku 2013 so singlom Waves. Odvtedy však hudobne prešli veľký kus cesty, posúďte sami.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka go2stage Daniela Grečnerová.

Foto: archív skupiny