Slovenská herečka a speváčka Barbora Švidraňová nedávno hviezdila vo videoklipe kapely svojho kolegu Mila Kráľa, no teraz sa pripomína so svojou vlastnou skupinou Basie Frank Band. Robí tak prostredníctvom titulnej skladby z debutového albumu Fenix, ktorý táto multižánrová formácia vydala vlani na jeseň.

Singel Fenix predstavuje spolu s videoklipom, v ktorom si tentokrát na rozdiel od predchádzajúcich vizuálov Basie Frank Band vystačila bez svojich kolegov z kapely. V klipe s filmovo-divadelnou atmosférou sa premieňa na mytologický symbol, vtáka Fénixa.

Šoubiznis vs. duša umelca

"Skladba je svojím spôsobom metafora, smerovaná pre všetkých, ktorí sa vo svojom živote stále hľadajú, rozhodujú sa - kto naozaj sú, akú stranu si vyberú. Svet nám prináša veľa ciest, ktorými sa dá ísť, otázkou zostáva, či si vyberieme tú naplnenú a duševne bohatú, alebo tú prázdnu povrchnú, ktorá nás zhltne, na ktorej často lipneme. Stáva sa našou falošnou obsesiou, naším sebaklamom," vysvetľuje Barbora Švidraňová.

"Pre mňa má táto pieseň špeciálny význam, pretože hovorí o dvoch rozdielnych svetoch - šoubiznis a duša umelca. Vnútri túži robiť hodnotné veci, byť kreatívna a originálna, na druhej strane ju konzumný svet komercie láka do svojich povrchných vôd zábavy. Pýta sa sama seba, či zostať verná svojim presvedčeniam, alebo sa nechať zhltnúť popularitou a prispôsobiť sa tomu, čo od nej konzumný svet vyžaduje," zamýšľa sa.


Videoklip vznikol v spolupráci s mladými talentovanými umelcami, s ktorými kapela spolupracovala aj na nedávnom videoklipe k skladbe Love. Sú nimi režisér Mikuláš Krišpín Iždinský a hlavný kameraman Marek Moučka. O produkciu a scénografiu v glamour štýle sa postarala Martina Širáňová a kompletný styling a make-up vytvorila Barbora Yurkovic.

"Špeciálne poďakovanie patrí dvom talentovaným tanečníčkam od Miňa Kereša – Simonke Tonkovej a Michaele Nezvalovej, a tiež hercom a kamarátom Romanovi Poláčikovi a Ottovi Culkovi. Taktiež špeciálne poďakovanie patrí Divadlu La Komika, ktoré nám štedro ponúklo svoje krásne priestory na natáčanie," dodáva speváčka.

Barbora Švidraňová, videoklip Fenix Zdroj: Youtube

Kapela Basie Frank Band sa snaží vytvoriť vlastný originálny prúd populárnej hudby, obohatený jazzovými harmóniami s prvkami soulu, funku a rocku. Niektoré texty sú okorenené recesiou a nadhľadom, iné sú hlbokou výpoveďou hlavnej textárky a speváčky Barbory Švidraňovej. Skladba Fenix vznikla v spolupráci s mladým nádejným raperom a textárom Tomášom "Dvadsaťjeden" Zbyňovcom. Zhudobnil ju hlavný aranžér a multiinštrumentalista Šimon "Swibidie" Švidraň a vďaka vkladu celej kapely je výsledkom energická jazz-rocková skladba. 

Basie Frank Band môžete vidieť počas leta na mestských akciách, koncertoch a festivaloch. Začiatkom jesene kapela odštartuje klubové turné naprieč Slovenskom. 

Vypočujte si celý album Fenix na Deezeri:



Mohlo by vás zaujímať:

Debutový album kapely Basie Frank Band pokrstil moderátor Pyco

Švidraňová ako ju nepoznáte: Pozrite si, ako sa zahľadí do ženy v klipe Lesbická

Čo je trend?! - pýtajú sa v novinke bubeník Slavomír Kvasňovský a Swibidie

Toto je smrrrrť! Cuky Luky Film spojil Drobnú, Švidraňovú a Kuka z Horkýže Slíže

Informácie a fotografie z nakrúcania videoklipu redakcii Hudba.sk poskytol Peter Roško. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.basiefrankband.comwww.facebook.com/basiefrankband.