V nasledujúcich týždňoch v Prahe okrem iných vystúpia aj Alex Cameron, Rhye či Deerhunter. Prečítajte si, prečo by vám tieto tri koncerty počas vrcholiacej predfestivalovej sezóny nemali ujsť.

Kultúrne centrum Meet Factory v Prahe krátko za sebou predstaví troch svojských hudbníkov, ktorí sa každý orginálnym spôsobom vyrovnávajú so životnými príkoriami prostredníctvom hudobnej tvorby. A hoci každý z nich je diametrálne odlišný, všetci traja predstavujú naozaj svojský prístup k tvorbe a súčasnému rocku či soulu. 

Lúzer s charizmou

Alex Cameron sa do Prahy vracia takmer presne po roku, 5. júna sa však predstaví už v samostatnom koncerte. Cameron patrí k tým zvláštnym postavičkám, ktoré sa (zatiaľ) pohybujú na okrajoch hudobného sveta. Svojský Austrálčan má však potenciál, podobne ako napríklad jeho rodák Nick Cave, na kultové zbožňovanie. Medzi jeho fanúšikov už teraz patrí napríklad Russel Crowe.

Cameronove svojské ponosy na životné rany zachytené na albume Forced Witness patrili k tomu, čo sa mi minulý rok najviac zapísalo do pamäti. Zvukovo ťaží predovšetkým zo sentimentu 80. rokov a podobne ako Cave svoje skladby a performerskú persónu stavia na určitej creepy estetike a príbehoch z tej odvrátenej strany života. Cameronova tvorba však pôsobí skôr ako paródia na sebavedomých frontmanov, z ktorých srší charizma. Vo vyťahanom bielom tielku a zle padnúcich džínsoch hudobník predstavuje večného smoliara, ktorý sa však ani v krutom svete neprestáva snažiť o úspech v láske a hudobnej kariére.

Aj ako predskokan napríklad Maca DeMarca potvrdil, že patrí k rovnakému okruhu bohémskych tvorcov, ktorí vtipne buranským spôsobom dekonštruujú fungovanie hudobného biznisu. Lúzrovskú estetiku rozvíjajú aj videoklipy sprevádzajúce skladby z albumu, z ktorých posledné dve režírovala (a zároveň sa aj zhostila úloh podivných femme fatale) Cameronova partnerka, Jemima Kirke, umelkyňa a herečka známa zo seriálu Girls.


Dva metre neurózy

V rámci pravidelnej série Bohemian Like You sa v Meet Factory týždeň po Cameronovi predstaví ďalší hudobný excentrik, Bradford Cox. Spolu s kapelou Deerhunter prinesie 14. júna svoj charakteristický zvuk kdesi medzi punkom, psychedéliou a ambientom. Aj počas tohto večera budú znieť príbehy o pocite outsiderstva a neurózach, hoci u Coxa nejde až tak o strategický koncept, ako skôr o následok vrodeného Marfanovho syndrómu, ktorý je príčinou nezvyčajne vysokej a tenkej postavy hudobníka.

Aktuálne turné je predvojom nového albumu, ktorý by mal tento rok nasledovať zatiaľ ostatnú nahrávku Fading Frontier z roku 2015. Na novinke s pracovným názvom Why Hasn’t Everything Already Disappeared? Cox spolupracoval s velšskou multiinštrumentalistkou Cate Le Bon uprostred texaskej púšte. Ako naznačuje aj názov, mala by sa venovať pocitu miznutia, spojeným s týmto prostredím, a prvý singel by mala kapela predstaviť už v priebehu leta. Svojský humor tohto výnimočného hudobníka, ktorý je schopný zahodiť setlist a zahrať hodinovú verziu jednej piesne, sa určite aj v Prahe postará o nezabudnuteľný večer. 


Éterický soul pre rozídených 

Ak by tých podivínov na vás bolo priveľa, medzi koncertmi Camerona a Deerhunter Meet Factory pripravili ešte jednu lahôdku. Hladivo nežná hudba projektu Rhye zaznie v Prahe 12. júna a všetkým outsiderom, introvertom či nešťastne zaľúbeným prinesie trochu hudobnej útechy. Jej hlavným poznávacím znakom je androgýnny vokál, ktorý sa vznáša nad zasnívanymi soulovými tónmi. Hudobné zoskupenie vzniklo v roku 2010 ako spolupráca kanadského speváka Mikea Milosha a dánskeho multiinštrumentalistu Robina Hannibala. Prvé spoločné single vypúšťali do sveta sprevádzané len pôsobivými videami a rúškom tajomstva.

Dnes Rhye predstavuje autorskú výpoveď Milosha, ktorý sa obklopuje rôznymi muzikantami a prehlbuje svoje osobné výpovede. V Českej republike sa zastaví v rámci koncertovania k tohtoročnému albumu Blood, ktorý zachytáva hudobníkove vyrovnávanie sa s rozpadnutým manželstvom, no nestráca povznášajúcu ľahkosť. Silný zážitok zaručuje aj charakteristicky tlmené osvetlenie, ktoré kapelu zásadne sprevádza a magickú atmosféru dokázalo vytvoriť aj v kancelárskom prostredí známeho formátu Tiny Desk Concert.


Viac informácií o jednotlivých koncertoch a ďalšom programe Meet Factory nájdete na www.meetfactory.cz. 

Autorka: Michaela Kučová (zdroj: Meet Factory)
Foto: Facebook / koláž Hudba.sk