Producent Pkrek sa pohybuje na hudobnej scéne už dve dekády. Spolupracoval s umelcami ako Monika Načeva, Moimir Papalescu, Marian Jaslovský, Modré Hory, DJ Five, Gulos Potrok a veľa iných. Tento rok oslavoval jeho prvý producentský album Blízke stretnutie desať rokov existencie. V súčasnosti vydáva piaty album s názvom Anxieta, na ktorý si prizval interpretov a hudobníkov rôznych hudobných žánrov.

Pkrekove albumy bývajú konceptuálne, predchádzajúca nahrávka Neuron z roku 2020 bola o závislostiach, tentokrát sa skladby venujú témam úzkosti a nostalgie. "Pri tvorení v štúdiu som sa opäť zamýšľal, kam by mal pripravovaný album smerovať a aký by mal niesť odkaz. Hudbu tvorím prevažne vtedy, keď mám nával inšpirácie, alebo keď sa naopak cítim mizerne a tvorbu využívam ako prostriedok na ventilovanie pocitov. Hostia, ktorých som pozval na novú dosku, majú podobný prístup k skladaniu hudby, po zadaní témy vedia svoje umenie svojsky vyjadriť a priniesť do toho aj niečo navyše," hovorí Pkrek.

Na albume Anxieta sa zišla dvojica Tammy a Jerguš z The Youniverse so Sofiou Nøt v skladbe Going Up. V gitarovke s názvom Ticho spojili sily Edúv Syn, basgitarista Tom z českej post-hardcorovej kapely Skywalker a Bob Mono zo skupiny Talkshow. V pochmúrne rinčiacej skladbe Wistfulness spieva vlastný text Eva Sajanová z God and Eve pod alter egom Holé Baby. Žáner techna sa nesie v zastúpení producentky IAmNøt v tanečnej skladbe Estrogen, ktorá taktiež prispela basovou linkou do tracku Anxieta.

Na albume nesmeli chýbať ani rapoví hostia. Do skladby Nostalgie Pkrek pozval na spoluprácu starú školu z českej rapovej scény, objavuje sa Efko z legendárnej kapely Pio Squad a brnenský veterán DJ Opia. Slovenské rýmy so záhoráckym nárečím predviedol raper Reset v skladbe Super Contra, v ktorej mu sekunduje oldschoolový turntablista Dj Spinhandz. Zoznam hostí nového albumu uzatvárajú interpreti z Paríža, formácia 3MMC, ktorá spevom dopĺňa úderovku s názvom Načelo.

Pkrekov piaty producentský album vychádza tentokrát pod značkou Haluzeum Produkt. Je vyrobený na viacfarebnej vinylovej platni s potlačenou vnútornou obálkou s nálepkami, ktorej sa dostáva do predaja limitovaný počet sto kusov. O štvorstranový sci-fi artwork sa postarala výtvarníčka Miroslava Pjontek a mastering výsledného zvuku pre platňu vznikol v štúdiu Gargle & Expel. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Dáša Petrášová.