Počas augusta sa v metropole východu už po piaty raz uskutoční mestský festival Leto v parku. Návštevníkov opäť čaká multižánrová hudobná nádielka, chýbať však nebudú ani divadelné predstavenia, filmy, workshopy či diskusie.

Pre mnohých bude hlavnou hviezdou extravagantný Chris Corner so svojím projektom IAMX. Do Košíc prinesie teatrálnu hudobnú šou, s ktorou u nás naposledy omámil bratislavský klub MMC (reportáž). Na Slovensko sa opäť vráti aj šarmatné trio Movits!, ktoré zo Švédska prinesie čerstvú zmes hip-hopu a swingu.

Pre skôr narodených však bude hlavným headlinerom nepochybne kultová hudobná formácia Pražský výběr, ktorá príde do Košíc v pôvodnom zložení s dvomi bubeníkmi (Kladius Kryšpín a Jiří Hrubeš). Silným zážitkom bude aj vystúpenie jedného z najvýraznejších zjavov českej alternatívnej scény - Ivy Bittovej. So skupinou Čikori vnesie do festivalového programu world music v jej osobitom podaní. Zo susedných Čiech príde aj hip-hopová legenda Peneři Strýčka Homeboye (PSH).

Zo slovenskej scény sa v pestrom programe predstavia Vidiek, Vec, Love 4 Money, Korben Dallas, Hex, Pressburger Klezmer Band, Karpatské Chrbáty a ďalší. Lahôdkou bude vystúpenie domáceho súboru Quasars Ensemble, ktorý sa pre túto príležitosť spojí s husľovým virtuózom Daliborom Karvayom.

Divadelná ponuka bude rovnako pestrá. Deti si užijú predstavenia pod taktovkou Erbytheater (O hlúpej koze), Divadla Babadla (Ako baba Pačmaga ženícha zháňala) či Harryteater (chodúľové divadlo Clowni na ulici) a mnohých iných. Dospelí sa môžu tešiť napríklad na predstavenie Slúžky v podaní Bábkového divadla na rázcestí alebo na Iluminarium (kabinet kurióznych úkazov) divadla PAT. Filmové projekcie zabezpečí festivalový partner občianske združenie Cinefil, sprievodný program ďalej vyplnia tvorivé dielne projektu Spots, workshopy, literárne besedy a iné zaujimavé aktrakcie.

Informácie pre Hudba.sk poskytol za organizátorov Daniel Franko. Ďalšie informácie a podrobný program nájdete na oficiálnej stránke podujatia Letovparku.sk.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: IAMX, Pražský výběr