Známe dídžejské duo Malalata, ktoré stojí aj za obľúbenými žúrmi Balkan Bashavel, počas pauzy vynútenej zákazom hromadných akcií rozhodne neleňošilo. Okrem organizovania viacerých online parties pracovali Roman Lalík a Jakub Kmošena, ktorí spolu hrávajú už 13 rokov, aj na vlastnej tvorbe.

Ako prvú z nových skladieb zverejnili chalani z Malalata singel Poštáris, ktorý je prerábkou známej rómskej piesne. "Pôvodnú rómsku ľudovku O poštaris avel máme veľmi radi. Nemali sme ale k dispozícii žiadnu jej verziu, ktorá by sa hodila na naše parties. Preto sme sa rozhodli, že ju skúsime prerobiť podľa našich predstáv," vysvetľuje Roman.

"Oslovili sme našich známych, skvelú rómsku kapelu Sendreiovci, ktorí pre track nahrali živé nástroje a hlavne pesničke dodali nezameniteľné vokály," dopĺňa Jakub. Na finálnej verzii zanechal svoj rukopis aj producent Lukie FWD zo štúdia The Wellders. O vizuál sa postaral skvelý ilustrátor Marek Sivý.

Skladbu môžete počúvať na Youtube aj na všetkých streamovacích službách.


"Snáď sa pozitívna energia, ktorá panovala pri zrode Poštárisa, prenesie aj na jeho poslucháčov a najmä na návštevníkov našich akcií," hovorí Jakub Kmošena. Dvojica obľúbených dídžejov sa totiž pomaly vracia k tomu, čo ju baví najviac, teda k hraniu pred ľudmi a pre ľudí. Prvú "pokaranténnu" offline akciu spravili chalani už na konci mája v Prahe, za slovenskými fanúšikmi sa však dostali až o mesiac neskôr.

Ako prezrádza Roman Lalík, návrat nebol jednoduchý. "Organizácia akcií teraz samorzejme bola a je trochu iná, a to v Česku aj na Slovensku. Nebavíme sa len o stále sa meniacich uvoľnovacích opatreniach, ale aj výraznom limitovaní kapacity, ktoré malo za následok, že sa na párty často nedostali všetci, ktorí chceli. No našťastie v oboch krajinách sa situácia posúva stále k lepšiemu. Aj tak sa ale v lete budeme sústrediť výhradne na open-air formát."

A ako vlastne hudobná dvojica spätne hodnotí skúsenosť s neplánovanou dlhou prestávkou a čo si z nej odnáša? "Bola to pre nás bezprecedentná situácia a veľká škola. Užili sme si kopec nervov, či už v spojitosti s výpadkom príjmov alebo promptnou realizáciou formátov, s ktorými sme dovtedy nemali skúsenosť. Na druhú stranu sme mali čas sa zastaviť a venovať veciam, na ktoré sme nemali priestor niekoľko rokov. Veríme, že z tohto podivného obdobia vyjdeme silnejší nielen my, ale aj celá hudobná scéna. Že sa vydarí letná open-air sezóna a na jeseň sa neohrození druhou vlnou stretneme zasa v kluboch," dodávajú s optimizmom Roman a Jakub.

Pozrite si videozáznam z online párty v brnianskej Hvězdárni a planetáriu:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Lalík z Malalata. Tlačovú správu sme upravili.