Necelé dve hodiny autom od Bratislavy sa nachádza malá moravská dedinka Tasov, pri ktorej sa už tento víkend - 4. a 5. augusta - uskutoční 25. ročník festivalu Beseda u Bigbítu. Návštevnosťou patrí medzi malé festivaly, no nájdete tu omnoho väčšiu koncentráciu zaujímavej nezávislej a progresívnej hudby ako na väčšine letných akcií na Slovensku i v zahraničí.

Dramaturgovia festivalu nestavajú na veľkých menách, aj keď po minuloročnej účasti nórskych Jaga Jazzist určite pri jubilejnom ročníku nechceli vysoko postavenú latku podliezť. Zahraničné lákadlá sú však tento rok z experimentálnejšieho a extrémnejšieho súdka.

Sú nimi švédska spevácka diva a multiinštrumentalistka Anna von Hausswolff, kombinujúca drone-metalové plochy s post-rockom, americký projekt Wrekmeister Harmonies hudobníka J. R. Robinsona, ktorý spája metal, klasiku a noise, a fínski experimentátori K-X-P, ktorí fanúšikov očaria temnou fúziou krautrocku, techna a metalu v kombinácii s magickou vizualitou.

"K-X-P sme videli vlani na slovenskej Pohode, kde bol ich koncert pre nás jedným z vrcholov festivalu. Udalosťou sa stal nielen pre návštevníkov, ale veľmi pochvalne o koncerte hovorili aj samotní organizátori Pohody. Máme veľkú radosť, že sa nám K-X-P podarí doviesť do Tasova," uviedol jeden z dramaturgov Besedy u Bigbítu Pavel Uretšlégr.


Šesť zástupcov slovenskej scény

Dlhodobou koncepciou dramaturgie festivalu je však reflektovať aktuálnu podobu česko-slovenskej nezávislej scény. "Privážať to aktuálne a zaujímavé z Čiech alebo Slovenska chápeme ako hlavné poslanie Besedy. Na nezávislých scénach oboch republík nájdeme každoročne množstvo zaujímavých projektov naprieč všetkými žánrami, o ktorých by sa podľa nášho názoru mala dozvedieť širšia verejnosť," dodáva dramaturgička Kateřina Janotová.

Zo Slovenska prídu na 25. ročník Besedy u Bigbítu The Ills, Ospalý Pohyb, Katarzia, Autumnist alebo bratislavské trio Nvmeri, ktoré len pred dvoma týždňami vydalo výborný nový album I Don't Think So. Účasť našej scény ešte zvýši slovensko-český projekt Carpet Cabinet, ktorý si už raz hranie na tomto festivale vyskúšal. Tentokrát už príde aj s debutovým albumom na konte.


Ideálne miesto na spoznanie súčasnej českej alternatívy

Najväčšie zastúpenie má ale pochopiteľne česká nezávislá scéna. Ak ju chcete spoznať naozaj dôkladne, niet lepšieho miesta ako je práve Beseda. Okrem známych mien českej scény ako sú Midi Lidi a Priessnitz sa predstaví aj množstvo kratšie pôsobiacich, no nemenej zaujímavých zoskupení. Medzi najskloňovanejšie mená na klubovej scéne u našich západných susedov patria v posledných rokoch hardcoroví Esazlesa, ktorí predstavia svoj oceňovaný aktuálny album Společnost psů. Ďalšími zástupcami tvrdšej gitarovej hudby sú živelní The Truth Is Out There alebo Kovadlina.

Tvorbu porovnateľnú napríklad s tvorbou kapiel Květy alebo Sestry Steinovy, predvedie kapela Lusk, ktorá je aktuálnym víťazom súťaže Malá Alternativa. Fanúšikov elektronickej hudby a zasnenejších hudobných polôh zase potešia dné a Fiordmoss. Povestnú dramaturgickú otvorenosť organizátori festivalu obohatia aj horňáckym folklórom na hlavnom pódiu. V sobotu napoludnie sa tam predstaví cimbalovka Velické trnečky. Špeciálnou položkou v programe je tiež v juhomoravskom regióne kultová kapela Rudé Kostry, ktorá špeciálne pre 25. ročník Besedy po takmer desiatich rokoch preruší svoju hibernáciu a odohrá exkluzívny akustický koncert.

Počas dvoch dní sa celkovo na troch scénach uskutoční viac ako 50 programových bodov - koncertov, autorských čítaní (vrátane laureátov ocenenia Magnesia Litera), divadelných predstavení a ďalších umeleckých vystúpení. Festival, ktorý sa uskutoční 4. a 5. augusta v areáli Topolový hájek v Tasove (neďaleko Veselí nad Moravou), každoročne navštevuje približne dvetisíc fanúšikov nezávislej hudby a umenia. Čo ho odlišuje a dáva mu výhodu oproti podobne veľkým slovenským open-air podujatiam, je podpora Ministerstva kultúry ČR a grant z Medzinárodného vyšehradského fondu, vďaka ktorému je festivalový program na vysokej úrovni a nie sú potrebné žiadne umelecké kompromisy.

Minulý rok som Besedu na jeden večer navštívil a môžem zodpovedne povedať, že festival tohto typu by ste na Slovensku hľadali márne. Veľkosťou a takmer rodinnou atmosférou pripomína malé jednopódiové festivaly, ponúka však omnoho bohatší program a dramaturgia je zameraná na poslucháčov, ktorí sa radi nechávajú prekvapovať novým a neznámym. V príjemnom prostredí na čistinkách medzi stromami tak môžete zažiť objavnú hudbu všetkých odnoží. Ide najmä o multižánrovú alternatívu na počúvanie, akú vo svojom programe prináša Pohoda, no na rozdiel od najväčšieho slovenského festivalu ju na tomto podujatí nemusíte špeciálne hľadať alebo sa spoliehať na náhodu.

Všetky podrobnosti o programe a festivale nájdete na oficiálnom webe www.besedaubigbitu.cz.

Štvrťstoročie oslavujú aj vydaním charitatívneho vinylu

25. výročie festivalu sprevádza vydanie špeciálneho magazínu Beseda Moon (v spolupráci redakciou hudobného časopisu Full Moon), ktorý prináša detailný vhľad do histórie a pozadia festivalu, rovnako ako zákulisný pohľad na aktuálny ročník. Okrem toho pripravili organizátori aj ďalšiu unikátnu záležitosť na českej festivalovej scéne - vinylový album s reprezentatívnym výberom českej hudby, ktorý vychádza v limitovanej edícii a prvýkrát bude v predaji práve na festivale. Zisk z jeho predaja bude venovaný na charitatívne účely.

Hoci festival dlhodobo podporuje a zviditeľňuje zaujímavých nemainstreamových českých umelcov, s nápadom na vydanie kompilačného albumu paradoxne neprišli priamo jeho organizátori. "Boli to ľudia zo Zámeckého pivovaru Břeclav, jedného z našich kľúčových partnerov. Vinyl, na ktorý svoje skladby bez nároku na autorský honorár poskytla desiatka interpretov, odráža podstatu nášho festivalu mapovať aktuálnu českú nezávislú scénu," hovorí riaditeľ podujatia Tomáš Ševčík.

Na album svojimi skladbami prispeli Acute Dose, Atrey, Dalekko, Ghost Of You, Himalayan Dalai Lama, Killinkrankie, Midi Lidi, Please The Trees, Tomáš Palucha a Role. Štyria z nich na Besede zahrajú v tomto roku. "Páči sa nám, že usporiadatelia Besedy robia veci s presahom. Príkladom sa snažíme ísť aj my, preto zisk z platne, ktorej výrobu financujeme, venujeme Nadácii Elpida, pomáhajúcej dôstojnému životu seniorov. Je nám cťou, že môžeme byť partnermi tasovského festivalu," uviedol člen správnej rady Zámeckého pivovaru Břeclav Jan Svoboda.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Pavel Uretšlégr - Beseda u Bigbítu)
Foto: K-X-P