Robo Patejdl Band je názov kapely, ktorú môžete na slovenskej scéne registrovať už sedem rokov. Za ten čas odohrala stovky koncertov, no až toto leto vydala formácia, ktorej lídrom je syn Vaša Patejdla a jeho prvej manželky Aleny, svoj prvý oficiálny singel. Volá sa Stopy a znie veľmi sľubne.

Vytlieskaný rytmus, strohé, no efektívne tóny basgitary, atmosférické vokálne sample a hlas, ktorý okamžite zaujme. Už od úvodných sekúnd prvého singla kapely Robo Patejdl Band je jasné, že počúvate kapelu, ktorá má ambíciu nezapadnúť v dave a získať si fanúšikov vlastným originálnym zvukom, ktorý ťažko prirovnať k čomukoľvek nielen v rámci domácej scény. Na jazyk sa najviac tlačí prirovnanie k Vašovi Patejdlovi - gény sa nezaprú - aj keď je otázne, či by táto asociácia u poslucháčov pri porovnaní hlasov bola taká očividná aj keby nešlo o jeho syna.

Hudobne je totiž novinka Robovej kapely (na rozdiel od doterajších demo nahrávok) dosť vzdialená od pesničiek, pod ktorými je Vašo podpísaný. V refréne sa Stopy rozvinú do spojenia pulzujúcej rytmiky a rockových gitár, ktoré určite funguje aj naživo. Napokon, kapela má za sebou už vyše 400 odohratých vystúpení. Vyzreto pôsobí aj text, ktorého melancholická nálada je síce postavená na nie príliš originálnych metaforách, ale v spojení s hudbou má od lacného popového gýča ďaleko. Zdá sa teda, že slovenská scéna má ďalšiu kapelu, ktorú sa oplatí sledovať.


Hrali na koncertoch Elánu aj na Topfeste

Skupina Robo Patejdl Band vznikla na jeseň roku 2010 netradične na pódiu Vrakunských hodov. Gitarista Tomáš Vana dostal ponuku odohrať koncert na tomto podujatí a prizval si k sebe hudobníkov, s ktorými hrával v rôznych predchádzajúcich projektoch. Keďže malo pôvodne ísť iba o jedno vystúpenie, nazvali sa podľa speváka Roba Patejdla. Koncert sa však mimoriadne vydaril a nasledovalo ďalšie úspešné vystúpenie na beánii v PKO, už so stálym členom kapely - bubeníkom Šteffim Kovalčíkom.

Na začiatku roku 2011 kapela nahrala svoje trojskladbové demo s piesňami BúrkaBlázni a Kráska, ktorá odznela aj v éteri Slovenského rozhlasu. V roku 2012 prišiel do kapely Tibor Zeman, ktorý nahradil na basovej gitare Erika Bínovského. Na záver roku 2012 kapela nahrala svoje druhé demo obsahujúce päť vlastných skladieb - V žiare nočných záhrad, Hollywood drive, Danza, Voľný pád a Dealer 55. Väčšinu spomenutých piesní nájdete v koncertných verziách na Youtube.

​V roku 2014 dostala skupina príležitosť predstaviť sa na turné Elánu The Best of Vol. 2, kde si zahrala vo vypredaných športových halách v Brne, Prahe, Ostrave, Bratislave a Košiciach.​ Rok 2015 sa opäť niesol v znamení veľkých pódií. Najprv Robo Patejdl Band vystúpili ako predkapela Elánu na megakoncerte v Holíči a o pár dní neskôr aj na jednom z najväčších festivalov na Slovensku, na Topfeste. Na jeseň potom chalani absolvovali výjazdové turné s TV JOJ - Joj v meste.​ V roku 2016 kapela podporila Slovenský hokejový tím skladbou Davaj!, ktorú môžete počuť aj počas zápasov KHL Slovana Bratislava na štadióne Ondreja Nepelu. Koncom minulého roka Robo so svojou piesňou Hľadá sa žena vyhral cenu starostu Ružinova na Ružinovskej lýre 2016.

Text: Patrik Marflák (nad videom) + Robopatejdlband.com (biografia)
Foto: Robopatejdlband.com