Umelecký súbor Lúčnica v pondelok vycestoval z Bratislavy rýchlikom R 609 Spišan do Vysokých Tatier, kde sa tento kultúrny symbol Slovenska predstaví po 30 rokoch. Stane sa tak na počesť profesora Štefana Nosáľa, ktorý zomrel v sobotu 22. júla vo veku 90 rokov.

Lúčnica včera poobede pred odjazdom z bratislavskej Hlavnej stanice prekvapila cestujúcich, keď im spevácka časť súboru predviedla svoje umenie. Nič netušiaci ľudia si tak priamo v staničnej hale mohli vypočuť pieseň Kopala studienku, ktorej melódia sa stala základom pre hudbu slovenskej hymny.


Výstup na Kriváň, spev s detskými súbormi aj reprezentatívny koncert

Po príchode do Štrby sa členovia súboru zubačkou presunuli na Štrbské Pleso, kde ich čaká v najbližších dňoch bohatý program. Dnes (1.8.) spoločne vystúpia na Kriváň, v stredu 2. augusta predvedú spoluprácu s miestnymi detskými folklórnymi skupinami pri spievaní okolo Štrbského plesa a vo štvrtok 3. augusta ich čaká hlavný koncert, ktorý bude tiež spomienkou na hlavného choreografa a umeleckého riaditeľa súboru, profesora Štefana Nosáľa.

"Je to taký happening, ktorý máme v Tatrách, a niečo, čo by sme pamiatke takejto obrovskej osobnosti chceli venovať v tom najlepšom, ako sa dá," uviedol na tlačovej konferencii pred odchodom vlaku riaditeľ súboru Marián Turner. Projekt Lúčnica v Tatrách má byť podľa jeho slov tiež snahou takmer 70-ročnej folklórnej legendy, aby tento turisticky atraktívny priestor znova a viac kultúrne ožil a "turisti, ktorí tam prichádzajú, videli nielen nádheru slovenskej prírody, ale aj nádheru slovenskej kultúry".

Tip redakcie: Hudobný festival v Tatrách? Na niektoré z koncertov si budete musieť vyšľapať


Štvrtkový koncert sa začne o 20:00 priamo pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese, kde sa na otvorení Majstrovstiev sveta v lyžovaní 1970 zišlo takmer 100-tisíc divákov. Zložený je z tých najlepších choreografií, ktoré Štefan Nosáľ vytvoril. "Chceme ukázať naše reprezentatívne vystúpenie, budú tam zastúpené všetky regióny Slovenska, budeme od západného až po východné hrať všetky základné tance a piesne," povedal pre TASR Turner k hlavnému vystúpeniu, na ktorom sa predvedie takmer celý 50-členný tanečný súbor so speváckou skupinou a veľký orchester.


Zdroj: TASR
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Video: TASR