Brnianska formácia Jay Delver je projektom štyroch mladých českých a slovenských hudobníkov, ktorí strhávajú hranice medzi žánrami. Na jar tohto roka vydali svoje prvé ucelené štúdiové dielo s názvom Lonely Online Dragons - podľa vymyslenej mentálnej poruchy, ktorou dnes podľa skupiny trpí obrovské množstvo ľudí.

Jay Delver patria medzi najpozoruhodnejšie mladé kapely na českej a slovenskej scéne. Zaujali už svojím debutom Stop This Thing! (2017), ktorý je v podstate nahrávkou ich vtedajšieho koncertného setu bez veľkého špekulovania nad obsahovým konceptom albumu. Novinka Lonely Online Dragons je presným opakom tohto prístupu, hoci niektoré skladby vyšli aj na "koncertnom" debute.

Hudobný liek na rozšírenú chorobu

Chalani si tentoraz dali veľmi záležať nielen na celkovom zvuku nahrávky, ale aj na textoch. Rôzne prejavy a problémy spojené so syndrómom "osamelého internetového draka" tematicky prepájajú jednotlivé skladby albumu až po jeho záverečnú, takmer 15-minútovú stopu. V nej si poslucháč vypočuje príbeh podfarbený atmosférickou hudbou, ktorého rozprávač menom Jay Delver zistil, že touto psychickou chorobou súvisiacou s nadmerným používaním sociálnych sietí trpí tiež. Následne spomína na rôzne extrémne spôsoby, ako sa s ňou snažil popasovať (sex, drogy, atď.), až kým nepríde na to, že jediným liekom, ktorý ho môže zachrániť, je hudba.


Ťažko nájsť žáner, ktorý by tvorbu skupiny Jay Delver definoval najlepšie. Ak sa spýtate samotných členov, svoj zvuk charakterizujú ako pop-funk-rock. Ich tvorba spája staré štýly černošskej hudby do moderného prejavu. Nahrávku si všimli aj niektoré české médiá a rozhlasové stanice, ktoré skladby z nej zaradili do vysielania. Veľký priestor jej napríklad venovalo Radio Proglas a pilotný singel Piece of Love mal ešte minulý rok úspech v hitparáde Startér Radia Wave.

Fanúšikov si získavajú najmä na koncertoch 

Kapela si vlani získala sympatie obecenstva aj na festivale Rockový Slunovrat, kde na tom istom pódiu účinkoval napríklad Dub FX. Objavili sa tiež na Besede u Bigbítu a tento rok za výdatnej podpory publika predstavili novinky z práve vydaného albumu na hlavnom pódiu Studentského Majálesu. Kapela má za sebou okrem iného aj vystúpenie v rámci klubovej noci festivalu United Islands of Prague. Značný ohlas vzbudila tiež na koncertoch festivalu Hradecký Slunovrat a na brnianskej klubovej noci Hrnem Brnem.


Vystúpenie na slovenskom podujatí Nu Sound of Visegrad v novembri minulého roka má pre Jay Delver zaujímavé pokračovanie. V rámci tohto putovného projektu si dva dni pred Vianocami zahrali aj v srbskom Novom Sade a teraz si ich vyžiadali organizátori jedného z najväčších jazzových festivalov v rámci krajín bývalej Juhoslávie - Nišville Jazz Festivale. Na podujatí, ktorého hviezdami sú hudobné ikony ako Bob Geldof, Maceo Parker, Christian ScottMalina Moye, ktorej chalani predskakovali už v roku 2016 na koncerte v brnianskom SONO Centre, a ďalšie hviezdy európskeho a amerického jazzu, sa predstavia už budúci piatok 9. augusta.

Album Lonely Online Dragons obsahujúci desať skladieb je k dispozícii na všetkých streamovacích službách (Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud a dalšie) a tiež na hudobných profiloch kapely na Bandzone.cz a Youtube. Fyzické CD je k dispozícii od 24. mája, kedy bolo pokrstené na release party v brnianskom Music Labe. V digitálnej podobe sa dá album zakúpiť na platforme fairpricemusic.com.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Daniel Hevier ml. z Music Press Production. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnych stránkach www.facebook.com/jaydelverband a www.instagram.com/jay_delver.