V Piešťanoch sa dnes krátko po 1:00 skončil pätnásty ročník festivalu Lodenica, ktorý odštartoval 29. augusta. Podujatie ukončila Aneta Langerová svojim hitom Voda živá.


Počas troch dní sa na festivale predviedli aj interpreti ako napríklad Miroslav Žbirka, Lenka Filipová, František Nedvěd, Tomáš Klus, Žalman a spol., Kamelot, Tomáš Linka a Přímá Linka či miestni obľúbenci Slniečko, ktorí tu pokrstili aj nový album. Medzi festivalové vrcholy určite patril koncert Miroslava Žbirku, ktorý vystúpil v piatok večer. Zlatý slávik predviedol hity ako Atlantída, V slepých uličkách, Biely Kvet, Balada o poľných vtákoch či Čo bolí to prebolí, ktorý zaspieval aj so speváčkou Martou.

V sobotu predviedla majstrovskú hru na gitare Lenka Filipová, ktorú sprevádzala na klavír jej dcéra Lenny. Piesne ako Za všechno může čas či Prý se tomu říká láska navodili v publiku jedinečnú atmosféru. Česká hudobníčka a speváčka si prostredníctvom piesne Mosty zaspomínala aj na už zosnulého kolegu a kamaráta Karla Zicha, s ktorým túto skladbu pôvodne naspievala. ''Vždy si na neho spomeniem, pri každom koncerte,'' prezradila Filipová. Veľké uznanie publika dostala aj dcéra Lenny, ktorá zahrala single All My Love a Letter To You pochádzajúce z debutového EP All My Love (2013). Spolu s teplým počasím sa tak matka s dcérou postarali o príjemný vstup do druhého festivalového večera.

Český pesničkár František Nedvěd prilákal pod pódium pravdepodobne najviac fanúšikov a fanúšičiek, ktorí si na konci vytlieskali niekoľko prídavkov. Počas vystúpenia jedného z najznámejších českých folkových a country spevákov sa niesli tancujúcim areálom Lodenice slová piesní ako Devatenáct, Růže z papíru, Stánky či Podvod.

Očakávaný koncert českého Zlatého slávika Tomáša Klusa vyvolal nadšenie najmä u ženskej časti publika. Spevák hneď v úvode konverzoval s fanúšičkami pod pódiom, ktoré ho uvítali poriadnym krikom. Podobné prejavy nadšenia sa ozývali počas celého dynamického vystúpenia, v priebehu ktorého odzneli skladby aj zo zatiaľ posledného albumu Racek (2011).

Spomínaná Aneta Langerová, spolu s kapelou, predviedla výborný koncert, na ktorý si však už počkalo menej ľudí. Jej piesne ako napríklad Malá mořská víla, Hříšná těla, křídla motýlí, Jsem či Voda živá sa postarali o veľmi príjemný a trochu rockovejší záver festivalu Lodenica 2013.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/lodenica

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka, Tomáš Klus