Novú skladbu s názvom Z tričiek zúri Che Guevara premiéruje skupina Elán. Svižnú pesničku zložil Ján Baláž, text napísal Juraj Soviar, ktorý prispel troma textami aj na album Živých nás nedostanú. Reakcie na novinku sa rôznia.

V refréne pesničky sa spieva "Svet sa zbláznil, asi hára, z tričiek zúri Che Guevara. Zázrak je, že žije Fidel, on svet celkom dobre videl. Za vraždy sa nezatvára, z tričiek zúri Che Guevara. Za kormidlo si už sadá totalitná svetovláda."     

"Je to naša nová pieseň, ktorú začíname rotovať v médiách, navyše dávame našim fanúšikom šancu urobiť na ňu videoklip a súťažiť tak o najlepší klip. Kto to vyhrá, bude mať stretnutie s nami," povedal Jožo Ráž.   
      
V jej texte z dielne Juraja Soviara spomína dve mená – Che Guevara a Fidel Castro, aj keď ten iba krstným menom. Mimochodom, obrázky oboch má Jožo Ráž medzi desiatkami ďalších vo svojej kancelárii. "Che Guevara je môj obľúbený hrdina, podľa mňa správny chlapík, ktorý nedokázal iné ako bojovať za spravodlivejšie podmienky pre ľudí, aj na to doplatil životom, stal sa vážnou legendou. Človek, ktorý mohol mať výborný život, ale on si zvolil boj," dodal Ráž.    


Che Guevara bol pritom podľa overených svedectiev masový vrah, ktorý pomohol diktátorovi Fidelovi Castrovi s komunistickým prevratom na Kube. Názory verejnosti na novú pesničku skupiny Elán sa podľa reakcií na sociálnych sieťach rôznia. Kým zarytí antiglobalisti novinku chvália, ďalší si klopkajú na čelo. Pesnička si však v každom prípade získala sovju pozornosť. A s ňou aj celá partia okolo Joža Ráža. A asi práve o to išlo.

Skupina Elán totiž vydáva v septembri remastrovanú 2CD verziu albumu Živých nás nedostanú, kde sa objavia aj dva bonusy. Prvý je práve pieseň Z tričiek zúri Che Guevara. Druhým bude live záznam z bratislavského koncertu z 28. októbra 2014 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v rámci Elán the Best of Tour 2.
      
Kapela pripravuje aj vydanie vinylovej LP platne Živých nás nedostanú. Zberateľom tak do zbierky pribudne po 27 rokoch ďalšia klasická LP skupiny Elán. Prvou bola Ôsmy svetadiel (1981), ďalšími potom Nie sme zlí (1982), Elán 3 (1983), Hodina slovenčiny (1985), Detektívka (1986), výberovka Neviem byť sám (1987), Nebezpečný náklad (1988) a Rabaka (1989).
      
Necelý mesiac ostáva do štartu koncertného turné Živých nás nedostanú. Turné dostalo názov podľa najnovšieho rovnomenného albumu, ktorý vydali v novembri 2014. Turné obsahuje desať koncertov:  

23. septembra - KV Arena, Karlovy Vary 
28. septembra - Zimní Stadion Luďka Čajky, Zlín 
30. septembra - Home Credit Arena, Liberec 
5. októbra - HM Arena, Plzeň 
10. októbra - Tipsport Arena, Pardubice 
12. októbra - Ostravar Arena, Ostrava 
14. októbra - DRFG Arena, Brno 
19. októbra - Tipsport Arena, Praha 
28. októbra - Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava 
30. októbra - Steel Aréna, Košice

"Už sme avizovali, prešlo 30 rokov od vydania LP platne Hodiny slovenčiny, budú tam pesničky z tejto platne, skladby z posledného albumu. Pridáme aj pár hitov, čo sa však u nás veľmi ťažko vyberá, lebo ich máme veľmi veľa," doplnil s úsmevom Jožo Ráž. 

Elán na koncertoch vystúpi v pôvodnej zostave Jožo Ráž (basová gitara, spev), Jano Baláž (sólová gitara, spev), Vašo Patejdl (klávesy, spev), Peter Farnbauer (gitara), Ľubo Horňák (klávesy) a Boris Brna (bicie). Dychovú sekciu tvoria Richard Šimurka (saxofón, flauta), Martin Haas (trombón) a Samo Šimek (trúbka). 

Zdroj: TASR, redakcia
Foto: SITA/Ivan Kopčáni

Súvisiaci interpreti: Elán, Vašo Patejdl