Metallica chystá rozsiahle turné po Európe. Slovensko však opäť svojou návštevou nepoctí. Machine Head prišli o dvoch členov a Robb Flynn zvažuje, či vôbec pokračovať.

Magnet týždňa

Viete, čo majú spoločné Budapešť a Bratislava? Ani do jedného z týchto miest Metallica v rámci budúcoročného európskeho turné nezavíta. Okrem nich ale budú všade naokolo, napríklad aj vo Viedni, Prahe a Varšave (16., 18. a 21. augusta 2019). Takže ak ich chcete naozaj vidieť, nešomrať a kupovať lístky. (pm)

Tip redakcie: Videoklip mesiaca: Catastrofy - Jebem vaše idoly

Šroty týždňa

Machine Head od svojho vzniku v roku 1991 balansovali na pomedzí mainstreamu a undergroundu. Ich frontman Robb Flynn bol vždy ich hybnou silou a rád sa zviezol na popularite rôznych žánrov. Či už ste ich fanúšikom alebo nie, musíte uznať, že kapele sa podarilo na svet priniesť hneď niekoľko skvelých skladieb ako Davidian, Halo či Locust. Dokonca aj From This Day z nie veľmi populárneho albumu The Burning Red znie v aktuálnom podaní celkom dobre. Flynn a spol. si navyše pripísali aj niekoľko významných úspechov – v roku 1994 sa ich album Burn My Eyes stal najpredávanejším debutom vydavateľstva Roadrunner Records. Na turné sprevádzali viaceré legendy, napríklad Slayer. Aj napriek niekoľkým zmenám bola zostava kapely pomerne stabilná. Teraz sa však zdá, že tomu celému môže byť koniec. Cez týždeň Robb Flynn zverejnil na Facebooku video, v ktorom hovorí o odchode dvoch dlhoročných členov. Gitarista Phil Demmel a bubeník Dave McClain vraj už nezvládali jeho svojskú náturu. Pôvodne mal dokonca odísť aj basák Jared MacEachern, neskôr však svoje rozhodnutie zmenil. Machine Head ešte odohrá aktuálne americké turné a potom sa uvidí, či kapela bude pokračovať. (pm)


Politici v Guatemale očividne nemajú veľmi veľa na práci. Švédi Marduk tam mali 11. októbra vystúpiť. Nielenže sa tak nestane, ale vďaka miestnemu kongresu všetci, ktorí majú niečo do činenia s kapelou, majú zakázaní vstup do tejto stredoamerickej krajiny. Dôvodom je, že sú "satanisti" a negatívne by vplývali na kresťanskú populáciu. O situácii písal magazín Billboard. (pm)

Aj keď Ace Frehley už nie je členom KISS, stále s nimi má aspoň jednu vec spoločnú - lásku k zelenej. A preto sa môže stať svedkom na vašej svadbe už za 6000 dolárov! Áno, presne tak. Ak by ste mali o jeho služby záujem, stačí nakúpiť, zajednať si termín medzi 26. a 28. októbrom a vydať sa na cestu do Las Vegas. (pm)

Novinky

Už len pár dní nás delí od vydania dosky Beastland od jednočlenného projektu Author & Punisher. Po predošlých dvoch skladbách sme na jej príchod v redakcii veľmi dobre naladení a tento pocit výrazne podporila aj ďalšia novinka. Ode to Bedlam je veľkolepý industriál, ktorý mi v slúchadlách bude znieť až do príchodu celej štúdiovky. (pm)


Od vydania albumu Shrine ubehlo len pár mesiacov a Yashira sú tu opäť. Tentokrát pripravujú 7-palcový split s kapelou Zao. Z neho pochádza aj skladba Led to Ache, ktorú cez týždeň premiéroval Decibel. Ak máte radi rýchle zmeny štýlov v jednej skladbe a nie je vám cudzí sludge, HC a post-metal, dajte si to. Neoľutujete. (pm)

Aj ďalšiu vec nám priniesol Decibel. Je ňou zatiaľ nevydaná skladba Conquest of Rats od dua Mantar, ktorá vyšla v rámci Decibel Flexi Series. (pm)



Vyzerá to tak, že tento týždeň bude naozaj celkom dobrý na novú hudbu. Okrem čisto industriálneho Author & Punisher príde aj týmto štýlom švacnutá novinka od Anaal Nathrakh. A New Kind of Horror hovorí o zverstvách Prvej svetovej vojny, takže príjemné počúvanie to nebude. Ale aj podľa songu New Bethlehem / Mass Death Futures to bude veľmi zaujímavé. (pm)


Celkom zaujímavý návrat priniesol Rob Arnold, bývalý gitarista kapiel Chimaira a Six Feet Under. My Last Murder od The Elite síce neprináša žiadnu zásadnú inováciu, je to ale poctivý metal ako sa patrí. Debutový album s príznačným názvom Total Destruction je už vonku. (pm)


Nuclear Blast v polke októbra vydá kompiláciu Death Is Just The Beginning 2018. Nájdeme na nej nevydané skladby od kapiel ako Paradise Lost, Kataklysm, Immolation, či Possessed. Prvou ochutnávkou je však Decapitated a ich prerábka skladby prerábka skladby Sane od  Meshuggah. (pm)

A keď už ste sa naladili na dobrý tech-death, bola by škoda to nevyužiť. Skočte preto na stránky Metal Injection a vychutnajte si quebecké zoskupenie Outre-Tombe a ich novinku Désintégration z albumu Nécrovortex, ktorý vychádza v polovici októbra. (pm)

Pokračovať môžete prog deathom v podaní Horrendous, ktorý celý album Idol hodili na YouTube. Keď už pre nič iné, tak len pre skvelú basovú linku. (pm)


Americkí post-metalisti Minsk predstavili skladbu z pripravovaného split albumu so Švajčiarmi Zatokrev. Melancholickú jesennú náladu Vám príjemne navodí skladba zvaná The Chalice and the Dagger - šesť pomaly odsýpajúcich minút mohutných gitarových stien a hladiacich vokálov. Kapela ohlásila európske turné a hádame, že táto novinka zaznie aj 29. októbra v Randali. (ak)


Nový videoklip britských blackmetalistov Winterfylleth je podmanivou vizuálnou prehliadkou rytierskych súbojov a jednej pochmúrnej flamenco kapely, hrajúcej v kostole. Atmosféra "intermezzo" skladby Latch to a Grave z ich posledného albumu je vskutku magická a spolu s videoklipom tvorí príjemný audiovizuálny zážitok. Štúdiovka  The Hallowing of Heirdom je drastickou odbočkou od vreštiacich gitár, kedy si kapela na takmer hodinovej ploche vystačila len s akustickými gitarami, podobne ako to kedysi robili fantastickí Agalloch. Skvelé počúvanie. (ak)


Singel Liberator nórskych Madder Mortem sa pýši masívnymi gitarami, zaujímavou rytmikou a (ako vždy) presvedčivým vokálom Agnete Kirkevaag. Skladba kapelu prezentuje ako svieži metalový súbor roku 2018, ktorý sa nechce podobať na nič, čo už poznáme, no zároveň svoje skladby tvorí tak, aby boli čo najprístupnejšie. Nová štúdiovka Marrow vyšla 21. septembra. (ak)


Haluz týždňa

V tohtotýždňovej haluzi sa môžete vydať s Donaldom Trumpom na svätú vojnu! Lars von Retriever spravil výborný mashup - zostrihal Trumpove prejavy a upravil do skladby Holy Wars od Megadeth. Dobrá práca! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Machine Head, Metallica