Organizátorom jedinej vzdelávacej iniciatívy svojho druhu na Slovensku, projektu Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov sa podaril ďalší obrovský úspech. Naše najsľubnejšie mladé talenty v hre na husliach príde podporiť jeden z najžiadanejších svetových interpretov klasickej hudby – fenomenálny Shlomo Mintz.

Izraelský husľový virtuóz, spolupracujúci ako sólista a dirigent s najprestížnejšími orchestrami sveta, sa predstaví 24. októbra v Bratislave pred študentami aj s vlastným recitálom s doprovodom vynikajúceho klaviristu Itamara Golana. Mimoriadne žiadaná hudobná udalosť bude otvorená aj pre širokú verejnosť. Limitovaný počet vstupeniek je možné získať za mimoriadnu, dotovanú sumu 5 eur. Tieto podmienky pre edukačný projekt v réžii Komorného orchestra Sinfonietta Bratislava sa podarilo vytvoriť vďaka podpore od Nadácie VÚB a Fondu na podporu umenia.

Nadšencom a znalcom klasickej hudby na Slovensku je každoročne sprostredkovaná návšteva niektorého z najvýraznejších mien spomedzi celosvetovej "prvej ligy" husľových hviezd už dobre známa. "Sme vďační za to, aký úspešný projekt sa nám podarilo vďaka kľúčovému spojeniu s Nadáciou VÚB vybudovať. Každý rok nám otvárajú svoje nabité diáre tie najzvučnejšie mená v hre na husliach, ktorých umenie majú ľudia vo svete šancu zažiť spravidla len v tých najprestížnejších koncertných sálach. Je pre nás cťou, že ich koncept našich majstrovských kurzov oslovuje a prichádzajú za úplne iných podmienok odovzdať niečo zo svojej geniality mladým študentom, ich pedagógom a nám všetkým," hovorí organizátor už 7. ročníka majstrovských kurzov Pavel Bogacz zo združenia Sinfonietta Bratislava.

A dodáva: "S radosťou oznamujeme, že tento október na zoznam našich hostí pribudne jedinečný izraelský huslista, dirigent a skladateľ Shlomo Mintz, ktorý príde v sprievode nemenej talentovaného kolegu, klaviristu Itamara Golana. Všetkých srdečne pozývame využiť príležitosť vypočuť si ich naživo, ktorá prichádza tak raz za život."

Vstup na majstrovské kurzy bude voľný

Návšteva Shloma Mintza v Bratislave začne vo štvrtok 24. októbra o 19:00 sólovým recitálom v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici. Na koncerte, počas ktorého zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír od Debussyho, Francka, Brahmsa a dokonca aj vlastná tvorba samotného Shloma Mintza, bude svetovú jednotku sprevádzať jeho spolupracovník, vynikajúci izraelský klavirista Itamar Golan.

Následne 25. októbra poskytne Mintz vyučovacie hodiny, tzv. "master class", počas ktorých bude svoju techniku a hudobnú interpretáciu s týmto majstrom konzultovať 5 talentovaných študentov - huslistov. Tých odporučí v rámci výberového konania združenie Sinfonietta. Kurzy sa budú konať od 9:30 do 13:30 hod. v koncertnej sále Dvorana na Vysokej škole múzických umení v Bratislave na Zochovej ulici. Vstup na majstrovské kurzy bude voľný a pozvaní sú na ne všetci študenti hudby, pedagógovia ZUŠ, konzervatórií či VŠ.

"K projektu podpory novej generácie husľových talentov na Slovensku sa rozhodol pripojiť aj Martin Kubiš, významný slovenský husliar pôsobiaci v írskom Dubline, ktorý pri príležitosti návštevy Shloma Mintza vyrobil majstrovské husle v hodnote 10-tisíc eur a ktoré veľkoryso poskytne do užívania jednému zo zúčastnených mladých huslistov," dopĺňa organizátor Pavel Bogacz.

Vďaka iniciatíve Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov prišlo do Bratislavy v minulosti odovzdať svoje prvotriedne interpretačné a pedagogické umenie už viacero husľových virtuózov. Boli medzi nimi napríklad Julian Rachlin, Ilya Gringolts, Alexandra Soumm, Renaud Capuçon, Midori Goto či Vadim Gluzman.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Turčan. Text správy sme upravili.